Dosarul „10 august”: Curtea Militară de Apel dă undă verde judecării foștilor șefi ai Jandarmeriei

Curtea Militară de Apel București a decis joi că poate fi începută judecata pe fond în dosarul în care mai mulți foști șefi ai Jandarmeriei au fost trimiși în instanță în legătură cu acțiunile din timpul protestului din 10 august 2018. Printre aceștia se numără Laurențiu Cazan, Gheorghe Cucoș și Cătălin Sindile.

Contestațiile inculpațiilor au fost respinse

Contestațiile depuse de cei trei inculpați, împotriva deciziei pronunțate în iunie 2024 de Tribunalul Militar București, au fost respinse de instanță. Astfel, judecata poate continua, iar dosarul se va concentra pe faptele de abuz în serviciu și purtare abuzivă.

Cine sunt inculpații în Dosarul „10 august”?

Printre inculpații principali în Dosarul „10 august” se numără:

  • Laurențiu Cazan: fost adjunct al directorului Jandarmeriei Capitalei și comandant al acțiunii din 10 august.
  • Gheorghe Cucoș: fost șef al Jandarmeriei Române.
  • Cătălin Sindile: fost prim adjunct al șefului Jandarmeriei Române.

Potrivit Parchetului General, cei trei au ordonat intervenția în forță împotriva protestatarilor, încălcând reglementările legale privind necesitatea și proporționalitatea acțiunilor. Peste 30.000 de persoane au participat la protest, iar acțiunile jandarmilor au avut ca rezultat rănirea a 433 de persoane, care au necesitat între una și 50 de zile de îngrijiri medicale.

Laurențiu Cazan. Foto: Arhiva EVZ

Cazan este, de asemenea, acuzat de fals intelectual, pentru un raport preliminar întocmit după protest, în care ar fi susținut în mod fals că prefectul Capitalei a aprobat intervenția în forță a jandarmilor.

Consecințele intervenției în forță

Acțiunile Jandarmeriei din 10 august au fost considerate de procurorii care au anchetat Dosarul „10 august” drept încălcări ale dreptului la integritate fizică și psihică și ale dreptului la întrunire, protejate de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

De asemenea, jandarmii au folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor pașnici, folosind un arsenal impresionant de grenade lacrimogene și cartușe iritant-acustice.

Dosarul „10 august” se judecă la Tribunalul Militar București

Până la începutul lunii august 2023, 312 persoane s-au constituit părți civile în proces, iar Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București au fost incluse în proces ca părți responsabile civilmente.

Dosarul va fi soluționat de către Tribunalul Militar București, urmând să decidă asupra responsabilităților în legătură cu abuzurile comise în timpul protestului din 10 august 2018.