Dosarul Mineriadei. Cererile de urmărire penală împotriva lui Petre Roman și Gelu Voiculescu, pe masa procurorului general

Ion Iliescu afiș electoral Sursa foto: EVZ

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a transmis, marţi, procurorului general al României,  cererile de urmărire penală primite de la preşedintele Klaus Iohannis, în dosarul Mineriadei din 1990 care îi vizează pe fostul prim-ministru Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Dosarul Mineriadei. Cererile de urmărire penală împotriva lui Petre Roman și Gelu Voiculescu, pe masa procurorului general

Președintele României, Klaus Iohannis, a avizat pozitiv solicitarea de urmărire penală a lui Petre Roman, respectiv Gelu Voican Voculescu, iar procedura judiciară continuă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministra Justiției spune că ancheta avansează, deși s-au scurs 34 de ani de la tragedia numită „Mineriada”.

„Este normal să existe un mare interes din partea publicului, să existe o emoţie în societate pentru că în acest dosar penal este vorba despre infracţiuni contra umanităţii. Mineriadele reprezintă o tragedie a istoriei noastre despre care românii însă aşteaptă adevărul iar cererile formulate astăzi reprezintă un semnal că ancheta avansează. Justiţia are obligaţia să clarifice lucrurile şi eu am toată convingerea că o va face”, a transmis ministrul Justiției, Alina,Gorghiu.

Până la publicarea acestei informații, numele fostului președinte Ion Iliescu, cel care  conducea România în iunie 1990, nu a fost menționat în cererea semnată de  președintele Klaus Iohannis.

Ion Iliescu nu figurează în avizul președintelui Klaus Iohannis

Ion Iliescu, fostul președinte al României. Sursă foto: arhiva EVZ

Fostul președinte al țării  a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii în 1990.

Procurorul general  al României, Alex Florenţa,  îi ceruse lui Klaus Iohannis aviz și pentru începerea urmăririi penale a luiIon Iliescu, nota  Agerpres la începutul lunii aprilie.

Dosarul a fost numit generic „Mineriada” și vizează crime împotriva umanității, după ce  e minerii chemați la București i-au bătut pe manifestanții care protestau pașnic în Piața Universității în iunie 1990, împotriva regimului Iliescu. Sistemul de Justiție de la acea vreme nu i-a condamnat pe cei vinovați.