Trăim cu speranțe, avem aspirații că lumea noastră politică își va lua în serios rolul și va aduce bunăstare și liniște României, așa cum reprezentanții ei au promis înainte de alegeri, dar, iaca, ne trezim cu doi „disidenți” în cele două mari partide, PSD și PNL!
Îi urmăresc de câteva zile pe Liviu Dragnea și pe Ludovic Orban cum agită apele în propriile partide și sunt convinsă că evenimentele următoare vor fi legate de prestația publică a acestor importanți lideri, scăpați parcă din lesa conducătorului principal.
Primul care mi-a atras atenția a fost Liviu Dragnea, fiindcă dispariția șefului său de partid și guvern de pe scena politică, pe motiv de „suceală” de ligament, a provocat tot ce nu mai fusese provocat de mult-mult timp în țară. Șoriceii pesediști au început să joace pe masa la care se așezase amfitrionic generalul Gabriel Oprea, aliatul de la UNPR, nașul lui Ponta și liderul cu care președintele Iohannis a gândit că poate schimba majoritatea parlamentară, prin testul „MRU la SIE”. Dirijorul dansului șoricesc este Dragnea, potcovit recent cu o condamnare cu suspendare pentru zelul de la Referendumul din 2012, când nu i-a ieșit decapitarea lui Traian Băsescu. O trecere în revistă a ultimelor declarații din tabăra PSD arată destul de clar că vicele lui Ponta a rupt lanțul de iubire și pare că vrea ca șeful și partenerul lui să rămână în istorie nu ca și „Cârlanul lui Iliescu” sau „Micul Titulescu a lui Năstase”, ci ca „Îngenunchiatul lui Dragnea”.
Pe la mijlocul săptămânii trecute, Victor Ponta a anunțat că își scurtează șederea la Istanbul, dar pentru aceasta, în următoarele 10 zile, va face o recuperare intensă, la recomandarea medicilor. Anunțul a fost public, dar probabil că a discutat în particular și cu Dragnea. Urmarea? Vicele iese cu un mesaj incendiar pentru eșaloanele de conducere din teritoriu, acolo unde deja pământurile deveniseră mișcătoare.
Liviu Dragnea, miercuri, 24 iunie: „Este o stare de dezorientare în PSD. Este bine să încerce să facă un efort, chiar dureros, să vină la Palatul Victoria”. Partidul pare prăbușit. „Atunci când vine Victor Ponta, eu sper cât mai repede, să avem o discuţie foarte deschisă împreună cu el şi să decidem calea de urmat. Pentru că există o stare destul de ciudată în PSD, la nivelul fiecărei organizaţii ... o stare de dezorientare. Oamenii sunt puţin dezorientaţi şi sigur nu se simt bine când liderul nu e în ţară, are problema asta medicală, e pus sub acuzare şi oamenii vor în continuare să se realizeze toate proiectele guvernamentale care au fost inţiate”, a mai declarat coordonatorul politic al PSD. Primul care sare în fața microfoanelor este colegul de partid și de DNA, Marian Oprișan, cerându-i și el lui Ponta să se întoarcă de urgență la București.
Vineri, la Baia Mare, Dragnea suflă iar nițică benzină peste focul partidului, spunând că absenţa premierului din ţară „tulbură foarte mult partidul şi coaliţia” și că există în PSD nemulțumiri „faţă de anumite declaraţii, gesturi şi acţiuni care s-au întâmplat în coaliţie în ultimele zile”. Iar sâmbătă, 27 iunie, deși pesediștii știau de la Ponta că se întoarce în vreo șapte zile, Liviu Dragnea îi mai zgândăre o dată pe șoricei : „Toți îl așteaptă să vină în țară, toți au aceeași opinie de a rămâne la guvernare cu Ponta premier. Dar, pe de altă parte, au aceeași opinie ca și mine: nu în orice condiții. PSD nu e un partid care să fie băgat în cazarmă”.
Ce face PNL în atare situație, când vede că adversarii sunt în vrie și ar putea să profite la maximum? Mai nimic, în afară de jocuri de glezne și de culise pe baza nominalizării lui MRU. Blaga declară că vede un „PSD încercuit pe această temă” și înțelege susținerea generalului Oprea pentru propunerea președintelui Iohannis ca reprezentând „bazele unei noi majorități” de-a pururi. Fals, UNPR e angajat doar pentru votarea lui Ungureanu.
Cred că un asalt puternic pe televiziuni, arâtând că avem o bravă Opoziție, ar fi fost mai nimerit. L-am văzut, în schimb, pe Ludovic Orban, foarte activ în studioul Antenei 3. Ca și Dragnea, părea că face disidență în propriul partid. Insinuant, a spus că speră ca PSD să vină la votul pentru MRU „ca un partid de guvernământ, nu ca un partid din opoziție care fuge de la un vot atât de important”. A surprins și atunci când l-a catalogat pe MRU ca „un premier-surogat, pus după ce Boc a picat” și n-a avut nicio reacție la Rovana Plumb când aceasta a taxat PNL, spunând că a rupt USL și s-a aliat cu cei care l-au sprijinit pe Băsescu.
Ce vor „disidenții” aceștia, Dragnea și Orban, în toată tevatura asta? Parafrazându- l pe președintele Iohannis, în acest moment singura replică ar fi: Bună întrebarea, dar n-am un răspuns! Poate ne spun Ponta, Blaga sau Gorghiu.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.