Documentul fabricat de Antena 3, prin care este atacat Traian Băsescu, este criticat de foarte mulți ziariști și internauți. Falsul este cât Casa Poporului. Surse din cadrul CNSAS au confirmat acest lucru
Mihai Gâdea a insistat că documentul pe care l-a prezentat, marți seara, în emisiunea pe care o păstorește, prin care Traian Băsescu era atacat, este un document autentic, deși istoria factuală îl contrazice. Dincolo de disfuncțiile de conținut, Antena 3 a descoperit calculatoare, imprimante și softuri folosite de Securitate în 1984, înainte ca toate acestea să fie inventate. Documentul despre care Mihai Gâdea susține că a fost redactat în 1984 este editat pe un calculator, într-un program word dotat cu opțiunea de corectare automată. Miercuri seară, la emisiunea Sinteza zilei, Mihai Gâdea și Mugur Ciuvică au spus că în 1984 Securitatea folosea calculatoare.
FOTO: Fostul președinte Traian Băsescu a anunțat că va da în judecată Antena 3, după ce Gâdea a prezentat falsul document. „Am o veste bună pentru Antena 3. Vă dau în judecată! N-am primit niciodată bani de la Securitate!”
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a declarat, pentru EVZ, că totul e o minciună: „La noi nu există așa ceva! Este un fals!”
Jurnaliștii EVZ au explicat de ce este imposibil ca acest document să provină din 1984. Pur si simplu atunci nu exista tehnologia IT care să permită editarea și printarea acelui text, în varianta pe care o prezintă Mihai Gâdea de două zile ca fiind autentică.
Andronic, Director General: „Stamatoiu a uitat să scoată funcția de autocorectare de la Windows-ul care nu se inventase in 1984”
„Antena 3 a ales calea cea mai proastă. În loc să spună că au transcris ei documentul, ne spun că adjunctul Informațiilor Externe scria la calculator în 1984. Așa se explică și faptul că pe rândul doi apare cuvântul „characterul”. Românescul „caracter” e modificat cu englezescul „character”. Cred că generalul DIE Aristotel Stamatoiu a uitat să scoată funcția de autocorectare de la Windows- ul care nu se inventase în 1984! Sau poate testa vigilența generalului Iulian Vlad în materie de engleză?”, explică Dan Andronic.
FOTO: Acesta este documentul pe care Mihai Gâdea l-a prezentat în emsiunea sa
Mirel Curea, Prim Redactor - Șef Adjunct: „Dacă Gâdea a spus că în Securitate se redactau texte pe PC în 1984, înseamnă că a început să consume spirtoase”
Mirel Curea: „Dacă Gâdea a spus că în Securitate se redactau texte (rapoarte și alte documente) pe PC în 1984, înseamnă că a început să consume spirtoase în amestec. Din prezentarea documentului pe ecranul ăla al lor, din fundalul studioului, părea că au lăsat antetul, destinatarul și încheierea în formă lor originală, iar la mijloc au inserat textul din document, cules în word, că să poată fi citit lejer.
Dacă, însă, dintr-un document autentic (un raport oarecare al lui Stamatoiu către Vlad) au scos textul original că să-l înlocuiască cu unul cules la computer și au montat totul prin metoda copierii suprapuse, în scopul prezentării montajului drept document autentic, lucrurile stau peste imaginația mea. Este ca și cum fiicamea ar copia prin desenare cu creioane colorate o bancnotă de 100 de dolari, iar eu m-aș duce cu desenul ăla la cumpărături.
Revenind, Securitatea din vremea aia nu redacta documente „pe calculator”, ci la mașina de scris, pentru simplu motiv că nu avea așa ceva în dotarea destinată corespondenței externe sau interne. Singurele calculatoare ale Securității, la mijlocul anilor ‘80, erau cele de la CID, utilizate pentru stocare date și, dacă nu greșesc, cu niște terminale pe la niște direcții importante, dar tot pentru introducere date, în vederea stocării.
FOTO: Mihai Gâdea
Repet, este peste imaginația mea, cu atât mai mult cu cât, pe lângă Gâdea, sunt câțiva care cunosc exact cele expuse de mine mai sus. Mie, însă, altceva îmi da de bănuit - nu ce a spus Gâdea, că ăla a mai spus și alte prostii legate de ce și cum făcea Securitatea - faptul că acel document, pe care Antena 3 l-a arătat, n-a fost, după prezentarea lui în emisiune, remis presei.
Dacă, însă, au întocmit un document prin metoda suprapunerii xero-copiate, în care au brodat un text care să conțină un secret al lui „polisinela”, vorba judecătoarei Bogdan, sau s-au lăsat intoxicați cu un asemenea document, au luat țeapa vieții lor”.
Simona Ionescu, Redactor -Șef: „Calculatoarele noastre erau niște dulapuri, care lucrau cu benzi de hârtie perforată și cartele”
Simona Ionescu: „Nu numai Gâdea a spus, ci și chiar Mugur Civică! Susțineau că securiștii de la Externe aveau computere, că lucrau „cu ăia de afară”. Imposibil. Nu există niciun document de la Servicii, din anii aceia, scris pe calculator. Ceaușescu a dezvoltat informatica cu rețeaua de calculatoare Felix, fabricate pe platforma Pipera și era foarte mândru că la sfârșitul anilor ‘70 țara se modernizează ca Occidentul.
Calculatoarele noastre erau, însă, niște dulapuri, care lucrau cu benzi de hârtie perforată și cartele. Asta învățau și studenții să manevreze, nici gând să știe să opereze pe computerele de la nivelul anilor ‘90. Până în ‘89 am lucrat într-un centru de calcul și știu bine ce dotări aveam și cum se chinuiau cei de la IIRUC să ne depaneze mașinăriile. Primele PC-uri au intrat în țară prin 1985 și erau bob numărat. La noi în centru a venit unul singur la sfârșitul lui 1986. Computer-școală. Documentul lui Gâdea e de râs, ca și explicațiile!
„E, ca să zic așa, o făcătură la fel de vizibilă ca alea făcute de Times New Roman!”
Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevarul
A fost o chestiune de ore ca documentul să se dovedească una dintre cele mai prost executate plastografii publicate vreodată în presă
Dan Andronic, de la EvZ, a demonstrat în primul rând că, la vremea respectivă, Iulian Vlad nu era șeful Securității. Apoi, cunoștințele sale în domeniul documentelor fostei Securități îl fac să afirme: „Rapoartele erau dictate și bătute la mașină, numai că acolo unde apăreau numele operațiunilor, locațiilor, numele informatorilor, rezidenților sau ale ofițerilor deplin conspirați, se lăsa loc liber urmând ca acestea să fie completate de mână de către cel care întocmea raportul. O dactilografă nu putea să cunoască numele, locurile și sumele de bani care s-ar fi împărțit de către Securitate”. Or, în documentul Antenei 3, numele de Băsescu Traian și suma plătită apar tipărite în clar”.
Sorin Avram, internaut
„Documentul bombă prezentat aseară de Mihai Gâdea e de Times New Roman. Și nu mă refer doar la site-ul de umor, ci și la fontul folosit în corpul textului. Antetul este scris la o mașină de scris cu caractere mari, utilizate în acea perioadă de nomenclatură de partid și de Securitate. Dar textul propriu- zis e scris la un calculator, cu caractere TNR. Or, în 1984, când se presupune că a fost redactat documentul, nu existau calculatoare care să poată scrie așa. Ele vor apărea vreo câțiva ani mai târziu. În 1984, se putea imprima cu font TNR doar într-o tipografie, dar și asta dificil, cu litere de plumb, linotip, plus vreo câțiva tipografi care să știe să lucreze cu mașinile. Iar un document strict secret nu putea fi văzut de atât de mulți ochi. De altfel, se și vede că au fost suprapuse două hârtii, una cu antetul, alta cu textul. E, ca să zic așa, o făcătură la fel de vizibilă ca alea făcute de Times New Roman. Siteul de umor. Să nu uit: există un font care imită caracterele mașinii de scris. Se numește Courier New. Nici măcar la asta nu i-a dus capul”.