La un taifas din 7 ianuarie 2015, ziua mea de lucru, cum sînt pentru mine toate zilele convențional sărbătorești, fără nici o legătură cu stările interioare, i-am zis lui Sabin Orcan, gazda emisiunii de la B1tv, că evenimentul principal al Guvernării Dacian Cioloș, unul dintre acele fapte despre care marii prozatori ruși ar fi notat că spun mai mult decît o epopee, a fost prezența premierului la Sinteza zilei de la Antena 3.
Cum în emisiune s-au spus multe și mai ales cum, Sfîntul Ion fiind, mulți români vor fi ascultat îndemnul Miței Baston din D-ale carnavalului și se vor fi dedat la un chef, simt nevoia să mă explic aici și acum, în scris, poate și pentru că scrisul e pentru mine un mijloc de comunicare mult mai la îndemînă decît zisul pe la televiziuni.
Din motive pe care nu vreau să le convoc, în România postdecembristă, ca și în România lui Caragiale, consumatorii de presă (folosesc formula asta pentru a-i include și pe telespectatori), văd în publicații nu un mijloc de a se informa, ci un prilej de a-și satisface propriile trăiri în materie de politică.
Așa s-a ajuns în ultimii ani că telespectatorii Antenei 3 nu s-ar uita în veci la B1tv, iar cititorii Evenimentului zilei sau ai Hotnews, n-ar urmări Antena 3 decît doar pentru a-și confirma propriile grețuri.
De această împărțire a telespectatorilor au ținut cont toți politicienii adversari ai PSD.
Dan Voiculescu, patronul din pușcărie al Antenei 3, a fost încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu un aliat al PSD.
Prin urmare, toți politicienii care au ținut să-și arate deosebirea de PSD au evitat să apară la Antena 3.
Traian Băsescu, politician născut, a întreținut dinadins o dușmănie cu postul lui Dan Voiculescu:
1. A dat și dă bine la electoratul de Dreapta să te înjure Antena 3.
2. Pentru electoratul sofisticat, umblat și prin alte locuri din lume decît prin suburbiile Cocîrlaților din Deal, Antena 3 cultivă o viziune primitivă despre lume și viață, transpunere în practică a viziunii de ofițer a lui Dan Voiculescu.
De această regulă au ținut cont toți politicienii de Dreapta. Cînd au fost invitați, cum s-a întîmplat cu premierul MRU, s-au dus numai și numai pentru a demonstra, de exemplu, că Mihai Gâdea e o combianție perfectă între un predicator de duzină și un măscărici de telenovelă.
Cum Antena 3 a dus campanii sălbatice, încălcînd normele profesionale, și normele care diferențiază omul de posesoarele de copite, împotriva multor ziariști, postul întreține în redacțiile bucureștene redacții o antipatie profundă. Pe drepte cuvînt, unii dintre ziariștii băcălăriți de Antena 3 susțin că un politician nu poate veni să le dea un interviu după ce-a fost pe la Antena 3 fără să-și clătească gura cu dezinfectant.
Spre suprinderea acestor ziariști, dar și a cititorilor și telespectatorilor care urăsc Antena 3, premierul Dacian Cioloș a fost invitatul lui Mihai Gâdea la Antena 3.
Nu s-a dus însă precum MRU sau Crin Antonescu, pentru a face față tendențiozității propagandistice a lui Mihai Gâdea, ci pentru a se scălda în surîsurile curtenitoare ale acestuia, pupici trimiși noului premier, din pușcărie, de Dan Voiculescu prin intermediul vătafului său lăsat la conducerea postului.
Înainte de a merge la un post Tv, mai ales cînd acesta are o anume imagine în electorat, un politician ia în calcul toate riscurile.
Printre acestea se numără două, cele mai importante:
1. Riscul de a fi victima unor înscenări menite a-l terfeli, din partea realizatorilor emisiunii, tranformați de mult în sicari mediatici.
2. Riscul ca propriul electorat să primească rău graba de a merge la un post despre care nutrește o părere proastă.
Pînă acum Dacian Cioloș n-a dat semne că ar răspunde solicitărilor de interviuri după cum bate vîntul întîmplării.
B1tv n-a reușit nici pînă acum să-l aducă în studio.
Cu toate acestea, el a dat fuga să răspundă primei invitații adresate de Mihai Gâdea.
Ținînd cont de condițiile de mai sus înseamnă că:
1. Dacian Cioloș a fost asigurat că i se va da de-a lungul emisiunii să mînînce miere acolo unde altor politicieni invitați li se dă să mănînce rahat.
2. Dacian Cioloș n-a luat o clipă în calcul reacția negativă a electoratului de Dreapta.
Avem aici explicația tezei mele despre prezența lui Dacian Cioloș la Antena 3 drept unul dintre evenimentele semnificative ale noii Guvernări.
Contrar așteptărilor, Dacian Cioloș s-a bucurat de o primire mai mult decît curtenitoare la Antena 3. Mihai Gâdea, care știe să se gudure magistral cînd e vorba să se gudure, a făcut din emisiune – altfel cu un rating catastrofal – o sărbătoare mai mare decît cea pricinuită de ieșirea din pușcărie înainte de termen a lui Dan Voiculescu.
De ce s-a dus Dacian Cioloș la Antena 3 și mai ales de ce s-a dedat la rîndu-i la o succesiune de temenele în dreapta și- n stînga? Sînt posibile mai multe răspunsuri.
Dintre ele, m-aș opri asupra acestuia:
Dacian Cioloș are drept singură preocupare supraviețuirea ca premier cît mai multă vreme. Această supraviețuire depinde fundamental – cel puțin acum – de PSD. Și cum electoratul PSD îngroașă rîndurile telespectatorilor dependenți de Antena 3, Dacian Cioloș a socotit că trebuie să-și asigure protecție din partea unui post care l-a putea prezenta PSD-iștilor drept un dușman.
Din cîte știm, la Dan Voiculescu taxa de protecție plătită de un demnitar nu se rezumă la prezența în hotarele unei emisiuni, care nu aduce paralele unui contract cu statul.
Se cuvine să ne întrebăm:
Doar la prezența la Antena 3 s-ar reduce taxa de protecție pe care Dacian Cioloș urmează s-o plătească lui Dan Voiculescu?!