Dosarul penal care vizează vizita lui Liviu Dragnea în Statele Unite, în contextul învestirii președintelui Donald Trump a fost returnat la DNA. Judecătorul de cameră preliminară a cerut procurorilor să refacă anumite vici de procedură. Decizia nu este finală și poate fi atacată de procurori. în Acest dosar, pe lângă Liviu Dragnea, au mai fost trimiși în judecată Gheorghe Dimitrescu, fost consul general la Bonn, și oamenii de afaceri Dan Valentin Belcea și Cristi Burci, precum și fiul acestuia din urmă, Carlo Burci.
Un judecător de de cameră preliminară de la Tribunalul București a exclus audierile făcute de FBI în dosarul lui Liviu Dragnea și a cerut procurorilor să remedieze anumite vicii de procedură. Decizia nu este definitivă, astfel că procurorii au la dispoziție 48 de ore pentru a o ataca cu recurs. DNA i-a trimis în judecată, în mai 2021, pe Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, pe Gheorghe Dimitrescu, fost consul general la Bonn, pe oamenii de afaceri Dan Valentin Belcea și Cristi Burci, dar și pe fiul acestuia din urmă, Carlo Burci.
„Admite în parte cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară. Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin şi Dimitrescu Gheorghe”, se arată în încheierea judecătorilor.
Liviu Dragnea și ceilalți inculpați din dosar au fost trimiși în judecată, de DNA, în anul 2021. Fostul șef al PSD a fost acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita făcută în ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia inaugurării președintelui Donald Trump. Conform procurorilor, Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru el și pentru PSD. În schimbul acestora a încercat să influențeze guvernul PSD, condus de Sorin Grindeanu, ca să-l ajute într-o afacere.
Gheorghe Dimitrescu ar fi plătit din partea PSD suma de 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Liviu Dragnea întâlniri la vârful administrației americane. În schimb, Dragnea l-ar fi ajutat să ajungă consul la Bonn.
Minuta Tribunalului în dosarul lui Liviu Dragnea
„Admite în parte cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară. Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin şi Dimitrescu Gheorghe.
Exclude din materialul probator înscrisurile cuprinzând audierea de către FBI a numiţilor: - Burci Cristian din data de 19.12.2018 - filele 69-74 în limba română şi filele 158-163 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi e-mail-urile ataşate acestui înscris - filele 75-90 în limba română şi filele 164-183 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală; - Burci Carlo din data de 06.02.2019 - filele 91-99 în limba română şi filele 184-192 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi e-mail-urile ataşate acestui înscris - filele 100-113 în limba română şi filele 193-206 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală; - Erica Hillard din data de 08.11.2018 - filele 50-53 în limba română şi filele 139-142 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi înscrisul aflat la fila 54 în limba română şi fila 143 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală. Respinge ca nefondate celelalte cereri şi excepţii.
O copie de pe încheierea motivată va fi comunicată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție, potrivit art. 345 alin. (2) C. proc. pen. În baza art. 345 alin. (3) C. proc. pen., în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare şi va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
În baza art. 29 alin. (5) din Legea 47/1992 privind organizarea si funcționarea Curții Constituționale, republicată, respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispoziţiilor art. 170 alin. (1) şi alin. (2) lit. a) C. proc. pen., invocată de inculpatul Belcea Dan Valentin, prin apărător. Cu drept de contestaţie în condiţiile art. 347 C. proc. pen. în ceea ce priveşte soluţia dată cererilor şi excepţiilor. Cu drept de recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii Constituționale. Pronunţată în şedinţă de cameră de consiliu, astăzi, 27.10.2022”, se arată în încheierea de ședință.
Dosarul vizitei lui Liviu Dragnea în Statele Unite
Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, premierul PSD au efectuat o vizită în Statele Unite, în ianuarie 2017, unde au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. În anul 2019 s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane au cerut informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu.
Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea și-ar fi traficat influența pe lângă premierul Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României pentru „sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT).
Procurorii DNA au arătat în rechizitoriul pe care l-au întocmit că, în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid. Este vorba despre sumele necesare asigurării accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington.
Procurorii au estimat că este vorba despre un pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, care le-a asigurat lui Liviu Dragnea, președintele PSD și lui Sorin Grindeanu, premierul României de la acel moment, acces la eveniment, prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare. De asemenea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, Liviu Dragnea a beneficiat de servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea PSD.