Viorel Părpăneaţă, inspector de stat şef în cadrul ISCIR, a fost pus sub control judiciar într-un dosar de luare de mită. Este acuzat de DNA că ar fi cerut câte 1000 de euro pe lună celor din subordine, pentru ca aceștia să poată rămâne în funcție. Acum, DNA a dispus măsura controlului judiciar.
Viorel Părpăneaţă este inspector de stat şef în cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).
Șeful ISCIR, sub control judiciar pentru acuzația de luare de mită
Acesta este acuzat de DNA că, pe 20 mai 2022, prezent fiind la o ședință de management ținută la un hotel din Sinaia, Viorel Părpăneaţă ar fi cerut tuturor şefii inspecţiilor teritoriale ale ISCIR suma de 1000 de euro, dacă vor să rămână în funcție.
Pe 8 iunie 2022, suspectul Viorel Părpăneaţă ar fi primit suma de 5000 de euro, dată de unul dintre inspectorii şefi din teritoriu.
Șeful ISCIR demis din funcție și plasat sub control judiciar
Acum, șeful ISCIR este plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind obligat să nu părăsească România dacă procurorul nu încuviințează acest lucru, să nu discute, prin nicio cale, cu indivizi ale căror nume sunt înscrise în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar și să renunțe la funcția publică deținută, conform Agerpres.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 08 iunie 2022, față de inculpatul PĂRPĂNEAȚĂ VIOREL, la data faptelor și în prezent inspector de stat șef în cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită”, spun procurorii DNA.
Comunicatul DNA privind impunerea controlului judiciar
După motivarea plasării inculpatului Viorel Părpăneață sub control judiciar, DNA anunță că dacă acesta este încălcat, inculpatul riscă să fie arestat la domiciliu sau chiar preventiv.
„Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, anunță procurorii DNA, într-un comunicat.