Anchetă DNA la Casa de Asigurări din Maramureș. Directoare acuzată de luare de mită, avere de invidiat

DNA Sursa Foto: Captură Video

Carmen Eleonora Prodan, directoarea generală a Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, și directoarea executivă a Direcţiei relaţii contractuale din cadrul aceleiaşi instituţii, Camelia Rodica Stretea, sunt urmărite penal. Cele două sunt acuzate de comiterea mai multor infracțiuni de luare de mită.

DNA a deschis o anchetă penală pe numele directoarei generale a Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, Carmen Eleonora Prodan. Vizată în anchetă este și directoarea executivă a Direcţiei relaţii contractuale. Cele două sunt urmărite penal pentru comiterea mai multor infracţiuni de luare de mită.

Anchetă DNA la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș

Cele două persoane sunt urmărite penal pentru comiterea mai multor infracţiuni de luare de mită.

Potrivit anchetei DNA, ele sunt suspectate că au primit bani şi bunuri de la oameni de afaceri şi manageri de spitale pentru derularea „în bune condiţii” a unor contracte.

Procurorii au dispus plasarea sub control judiciar a directoarei generale a CAS Maramureş, Carmen Eleonora Prodan, şi a directoarei executive a Direcţiei relaţii contractuale, Camelia Rodica Stretea, ele având interdicţia de a-şi exercita activitatea în cadrul instituţiei.

Acuzațiile aduse directoarelor de la CAS Maramureș

Carmen Eleonora Prodan este acuzată de comiterea a opt infracţiuni de luare de mită. Trei din ele au fost săvârșite în formă continuată.

În același timp, Camelia Rodica Stretea este suspectată de săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită. Două dintre ele sunt în formă continuată:

„În perioada septembrie - decembrie 2023, inculpatele Prodan Carmen Eleonora şi Stretea Camelia Rodica, în calităţile menţionate mai sus, ar fi primit de la mai multe persoane (oameni de afaceri şi manageri de spitale) foloase necuvenite şi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la încheierea şi derularea în bune condiţii a unor contracte încheiate de diferite societăţi comerciale şi unităţi sanitare cu instituţia pe care o conduceau”, se arată într-un comunicat DNA.

Carmen Eleonora Prodan câștiga, în anul fiscal 2022, circa 10.000 de lei pe lună, în medie. În 2021 a câștigat concursul pentru șefia CAS Maramureș cu cea mai mare notă din țară.

În dosarul DNA mai sunt urmărite și alte persoane

Procurorii precizează că în acelaşi dosar sunt urmărite penal şi alte persoane, fără a face publice numele şi calitatea acestora.

Pe lângă interdicţia de a-şi desfăşura activitatea în cadrul Case de Asigurări de Sănătate, cele două directoare nu au voie să iasă din judeţul Maramureş decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanţa de judecată):

„Inculpatelor Prodan Carmen Eleonora și Stretea Camelia Rodica li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se mai arată în comunicat.

Procurorii DNA au făcut percheziţii domiciliare la şase adrese, situate pe raza judeţului Maramureş.

Șefa Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș are o avere impresionantă și greu de justificat

Carmen Eleonora Prodan, acuzată de DNA că lua șpagă, are trei apartamente, mașină de lux și sute de mii de lei în conturi. În 2009, ea figura pe site-ul Agenției Naționale de Integritate cu o declarație de avere depusă în calitate de director executiv al CAS. Tot în același an, soțul ei era polițist, iar în prezent este pensionar.

Atunci, șefa Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș avea doar un apartament mic, de 50 mp, în Baia Mare și un Volkswagen Passat.

În ultima declarație de avere, de anul trecut, șefa Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș aveau pe numele lor:

  1. Volvo XC66 cu preț de pornire de peste 50.000 de euro. Mașina a fost cumpărat în 2018 și nu figurează ca fiind luată în rate sau leasing,
  2. Aproximativ 350.000 de lei în diferite conturi,
  3. Fără datorii,
  4. Trei apartamente, la București, Baia-Mare și Oradea (moștenit),
  5. 4000 mp de teren intravilan la Miersig, Bihor, și 29.000 mp teren agricol în aceeași localitate – ambele moștenite de soț.