Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului din Coreea de Nord Kim Jong-un, a fost ucis pe 13 februarie pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, când intenţiona să plece spre Macao, unde se stabilise.
În urmă cu cinci ani, Kim Jong-nam i-a solicitat fratelui său să retragă un ordin emis pentru asasinarea sa, potrivit a doi politicieni, care au fost audiaţi de agenţia de spionaj din Coreea de Sud. “Nu avem unde să plecăm, nu avem unde să ne ascundem. Suntem conştienţi că singura cale de a scăpa este sinuciderea”, a scris Kim Jong-nam într-o scrisoare adresată lui Kim Jong-un, potrivit unuia dintre politicieni sud-coreean citat de The Guardian. Un spion nord-coreean reţinut în Coreea de Sud în anul 2012 ar fi mărturist că încerca să organizeze asasinarea lui Kim Jong Nam. Anterior, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean a supravieţuit în 2011 unei tentative de asasinare în Macao.
"Recentul incident care a avut loc în Malaezia a fost în mod clar un complot politic al SUA şi Coreii de Sud pentru a afecta reputaţia RPDC şi răsturna regimul RPDC", a declarat diplomatul nord- coreean Pak Myong Ho, folosind numele oficial al ţării, Republica Populară Democrată Coreeană. "Singurele părţi care vor beneficia de pe urma acestui incident sunt ţările inamice", a adăugat el.
Însă, faptul că victima trăia în Macao ar putea da o nouă interpretare asupra motivului pentru care a fost ucisă, dacă ne raportă la un document al Congresului SUA de acum zece ani.
Anchetatorii americani anunţau, în 2007, că au descoperit o reţea infracţională, supranumită Divizia 39, care susţinea financiar stilul luxos de viaţă al familiei dictatorului Kim Jong-Il, tatăl lui Kim Jong-nam şi al lui Kim Jong-un, realizând transferuri de mii de dolari prin fosta colonie portugheză Macao.
Reţeaua se ocupa de falsificarea dolarilor americani, de vânzarea de arme, contrabandă cu amfetamine, producerea de medicamente contrafăcute pentru export, contrabandă cu ţigări.
Agenţiile americane au apreciat că gruparea strânsese peste cinci miliarde de dolari. Banii strânşi erau folosiţi pentru cumpărarea vinului de Bordeaux, preferat de dictatorul de atunci, sau a unor DVD-uri "decadente", precum şi pentru călătoriile familiei şi educaţia celor doi fii ai săi, care urmau cursurile unei şcoli din Elveţia. Guvernul Statelor Unite nu au dăduse publicităţii aceste descoperiri de teama întreruperii negocierilor cu Phenianul şi aliatul său, China, dar informaţiile au apărut, în martie 2007, într-un raport adresat Congresului de către anchetatori.