Disputele dintre PSD și PNL, confirmate de Marcel Boloș: „Nu sunt de nesurmontat”. Ce spune despre supraimpozitarea companiilor din energie

Sursa foto: Gov.ro

Membrii coaliției de guvernare, PSD – PNL – UDMR, au discuții contradictorii pe anumite subiecte, dar acestea sunt firești. Declarația îi aparține ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care spune că disputele nu sunt insurmontabile. Pe de altă parte, Marcel Boloș apreciază drept benefică inițiativa autorităților de a implementa un sistem de supraimpozitare pe lanţul producători-furnizori, traderi de energie.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a confirmat că în coaliția de guvernare lucrurile nu stau pe roze. El a precizat că există o serie de discuții pe anumite teme, dar a precizat că neînțelegerile nu sunt „de nesurmontat”. Marcel Boloș a dat exemplu situația dintr-o familie, unde există discuții și neînțelegeri.

„În coaliţie sunt discuţii pe anumite teme, dar ele nu sunt de nesurmontat, adică e firesc, şi într-o familie există discuţii. Cred eu că coaliţia are înţelepciunea necesară pentru ca deciziile finale în favoarea românilor să fie cele mai bune şi realitatea a demonstrat că există această sinergie şi posibilitatea de a decide împreună spre binele românilor”, a afirmat Marcel Boloş.

În acest context, ministrul a comentat propunerea de introducere a unui sistem de supraimpozitare pe lanţul producători-furnizori, traderi de energie. Marcel Boloș a precizat că un astfel de sistem este binevenit și va genera venituri la bugetul de stat din care vor fi suportate măsurile de compensare.

„Desigur că problema aceasta a energiei şi a crizei pe care o parcurgem nu este una foarte uşoară pentru Guvern şi trebuie identificate măsuri atât pe componenta aceasta de independenţă energetică, dar şi pe zona socială, unde oamenii au nevoie de acest sprijin”, a spus Marcel Boloş.

Marcel Boloș susține supraimpozitarea pieței de energie

Ministrul a mai spus că banii obținuți din activităţii fiscale a statului, sunt surse de finanţare pentru măsurile de plafonare şi de compensare a prețurilor la energie propuse de guvern. Marcel Boloș a arătat că în această perioadă când a crescut prețul utilităților, dar și pe fondul inflației, au crescut și veniturile la bugetul de stat.

„E un procent care acoperă parţial zona aceasta de compensări care ar urma să fie suportate din bugetul de stat. Pe de altă parte, se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ceea ce înseamnă lanţul acesta de producător-distribuitor, traderi de pe bursă, care sigur acumulează capital în această perioadă, uneori poate chiar şi speculativ. Este o variantă care poate să genereze venituri la bugetul de stat suplimentare şi după aceea măsurile compensatorii ar avea sursă de venit şi o sursă de finanţare”, a mai spus Marcel Boloș.

Ministrul a precizat că nu ar fi corect ca profiturile obținute pe seama majorării prețurilor la energie, pe lanțul producător - furnizor, să nu fie impozitat. În opinia sa este o soluție morală și binevenită care acoperă o parte din efortul depus de stat pentru compensare.

„Ar fi oarecum nedrept în această perioadă ca aceste acumulări de capital formate pe lanţul producător-furnizor de energie, cei care comercializează energia să rămână cu aceste acumulări de capital şi să nu fie impozitate. Eu cred că este o soluţie mai mult decât morală şi o soluţie binevenită pentru ceea ce înseamnă partea aceasta de compensare şi efortul pe care bugetul de stat trebuie să îl facă în această perioadă. Şi, cred eu, că este o chestiune de normalitate”, a explicat Marcel Boloş la Digi 24.