În cadrul campaniei „EVZ incognito”, reporterii noştri au vizitat ieri Spitalul „Victor Gomoiu” din București ● În curtea din spatele unității medicale o femeie plângea în hohote. Povestea ei o puteți citi mai jos
De cum am păşit pe poarta spitalului şi am trecut de ghereta paznicului, am urmat aleea ciuruită care duce în spatele unităţii medicale. Am rămas uimiţi să vedem cu proprii noştri ochi cum o femeie, aşezată pe bordură, plângea de mama focului. Îmbrăcată cu o pereche de pantaloni de pijama şi o bluză cu mânecă scurtă, Cristina, în vârstă de 37 de ani, o mămică ce născuse în urmă cu două luni, încerca să-şi reţină lacrimile în zadar. Curioşi am intrat în vorbă cu ea.
„Vreau să plec acasă cu fetiţa sănătoasă”
Povestea ei este cutremurătoare.„ Am născut o fetiţă în urmă cu două luni, la Polizu, iar de o lună sunt internată aici. Are o bacterie la burtică şi nu mănâncă. Medicii mi-au spus că e posibil să fi luat bacteria de la spitalul unde am născut“, îşi începe, printre suspine, povestea Cristina. Disperarea de pe faţa ei se poate citi de la o poştă. Medicii o cunosc, e de 30 de zile acolo. Toţi o salută. Femeia le răspunde printre şiroaiele de lacrimi care îi invadează faţa: „Îmi doresc doar să plec de aici cu fetiţa sănătoasă. Bebeluşul meu avea 14 scaune pe zi şi niciun doctor nu voia să-l trateze. Îmi spuneau să stau liniştită că încă nu e deshidratat. Păi, asta aşteptau ei, să fie şi mai grav ca să intervină? Nu mai ştiu ce să fac!“.
Bebeluşul a făcut şi temperatură
Cristina ne-a mai dezvăluit şi faptul că femeile de serviciu şterg praful de pe tocul geamurilor fără să le pese că pătuţurile micuţilor sunt chiar dedesubt. Nici bucătăresele nu sunt mai atente. Plimbă oala cu lapte de la un salon la altul fără să pună vreun capac deasupra.
După 30 de minute de discuţii, Cristina se retrage în salon la fetiţa ei să vadă cum se simte. Pe lângă problemele la burtică, micuţa, de numai două luni, făcuse temperatură şi roşu în gât. Ea susţine că diferenţele de temperatură dintre saloane, unde copiii transpiră de căldură, şi sala de tratamente, unde este aer condiţionat, este foarte mare. Aşa se explică răceala căpătată de bebeluş.
Fertilizat in vitro cu retard
La subsol, la ambulatoriu, un alt caz cutremurător. O mămică se mutase din Craiova într-o localitate din Ilfov ca să poată veni cu băieţelul ei la kinetoterapie. Micuţul, în vârstă de un an, avea un retard, medicii descoperind mici leziuni pe creier. Femeia povesteşte că a făcut fertilizare in vitro şi a avut sarcină gemelară. Fetiţa a pierut- o prin avort spontan la cinci luni, medicii încercând să salveze băiatul. Numai că, două luni mai târziu, micuţul Robert a venit pe lume cu numai 1,650 kg. La un an, el abia a început să stea în şezut şi să se rostogolească în pătuţ, când alţi copii încep să meargă.
Noul spital, început în 2012
În curtea actualei unităţi medicale va fi construit un nou spital. Lucrările au început în anul 2012 şi trebuiau finalizate anul trecut. Noua unitate va fi dotată cu aparatură şi echipamente medicale de ultimă generaţie. Numărul paturilor va creşte de la 159 la 278, numărul sălilor de operaţie va creşte de la două existente ce deservesc o singură specialitate (ORL) la zece – două săli operaţii ORL, două săli operaţii Chirurgie, două pentru operaţii Ortopedie şi patru săli operaţii Cardiologie. Se va construi o parcare cu o capacitate de 119 locuri, dintre care cinci pentru ambulanţe, iar spaţiul verde va fi amenajat pe 3.400 mp. Investiţia se ridică la 169.295.968,95 lei.
FOTO: Aleea către Pediatrie este ciuruită din cauza șantierului
Firma lui Condrea curăţă spitalul
Firma care se ocupă de curăţenia în spitalul Gomoiu este Medical Cleaning, a lui Dan Condrea, decedat în urma unui presupus accident auto. Condrea vindea în toată țara produsele Hexi Pharma și le folosea inclusiv la propria sa firmă de curățenie. E deja cunoscut faptul că în lanțul firmelor lui erau și niște companii off-shore, acolo unde sunt milioanele de euro pe care încearcă acum procurorii să le recupereze. Sursele EVZ spun că afacerile Hexi au început să capete avânt prin 2009.