Problemele semnalate de România cu privire la Legea minorităților naționale din Ucraina vor fi analizate și soluționate de experții ale celor două țări. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a convenit o astfel de procedură cu omologul său de la Kiev, Dmytro Kuleba. Cei doi au avut o discuție telefonică, pe acest subiect, în continuarea convorbirii dintre președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul său din Ucraina, Dmytro Kuleba, în continuarea discuțiilor purtate de președintele României, Klaus Iohannis, cu cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, în data de 4 ianuarie. La acel moment, cei doi șefi de stat au convenit ca miniștrii de externe de la București și Kiev să poarte discuții pentru soluționarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina.
După discuția de miercuri, 11 ianuarie, cei doi oficiali ai guvernelor de la București și Kiev au convenit să inițieze un proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme. Conform unui comunicat de presă emis de MAE, consultările vor cuprinde discuții la nivel de experți și o întâlnire a celor doi miniștri ai afacerilor externe pe acest subiect. Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba au convenit să rămână în contact permanent pentru a coordona buna desfășurare a procesului de soluționare a problemelor provocate de legea minorităților din Ucraina.
„Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuției, aspectele procedurale și de fond din Legea sus-menționată care au trezit preocuparea autorităților române și a reprezentanților comunității românești (https://www.mae.ro/node/60649) și care au fost de altfel prezentate detaliat și argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmytro Kuleba. A amintit dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmytro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, și a solicitat întreprinderea de pași concreți pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părții române. Totodată, în continuarea discuțiilor anterioare cu șeful diplomației de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoașterii, de către Ucraina, a inexistenței așa-zisei «limbi moldovenești»”, se arată în comunicatul de presă treansmis de MAE.
Se pregătește următoarea trilaterală România - Moldova - Ucraina
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a confirmat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. El a făcut referire la sprijinul pe care țara noastră îl acordă Ucrainei și cetățenilor săi, victime ale războiului declanșat de Rusia. Cei doi miniștri au mai convenit asupra organizării următoarei reuniuni a trilateralei România - R. Moldova - Ucraina, în continuarea celei de la Odesa, din septembrie 2022.
„Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a făcut referire la sprijinul solid și cuprinzător al țării noastre pentru Ucraina și poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022”, se mai arată în comunicatul de presă.