Un răspuns al Serviciului Român de Informații (SRI) pentru presă, alături de documentele prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) contrazice speculațiile publice potrivit cărora Unitatea de Apărare a Constituției din interiorul serviciului s-ar fi desființat.
Surse apropiate de CSAT ne-au confirmat această informație. Schimbarea structurii de organizare a SRI nu se poate face decât cu aprobarea CSAT, iar o asemenea decizie nu a fost luată niciodată.
Răspunsul SRI
Într-un răspuns al SRI pentru HotNews, care a întrebat serviciul secret desspre desființarea Direcției Apărarea Constituției, reprezentanții acestuia au declarat:
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, primită la data de 06.12.2024, vă comunicăm că organizarea concretă a Serviciului Român de Informații este supusă regimului protecțiilor informațiilor clasificate, exceptate de la liberul acces al persoanei, conform art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, modificată și completată”.
SRI a mai precizat că își păstrează „preocuparea (...) permanentă pentru îndeplinirea în condiții de legalitate a tuturor atribuţiilor care ne-au fost conferite prin lege pentru apărarea securităţii naţionale”.
Ce a descoperit SRI despre Călin Georgescu
De altfel, din documentele prezentate de SRI în CSAT, pe baza cărora s-au anulat alegerile prezidențiale, reiese că serviciul a documentat felul în care România a fost atacată hibrid de „acțiuni ale unui actor statal”. Astfel de activități de urmărire acțiunilor ce prezintă riscuri la adresa ordinii constituționale se înscriu tocmai în tipul de responsabilități ce cad în sarcina unității de apărare a Constituției.
Reamintim că, pe 28 noiembrie 2024, la ședința CSAT, SRI a prezentat două rapoarte, care ulterior au fost desecretizate și la care presa a avut apoi acces.
SRI a declarat că a găsit 797 de conturi TikTok create în 2016 pentru candidatul Călin Georgescu. Aceste conturi au fost conservate și apoi activate exact în campania electorală.
SRI a mai arătat că aceste conturi au fost folosite cu foarte scurt timp înaintea alegerilor, astfel încât să nu poată fi depistate în timp util.
Cum și-a mascat candidatul campania
Reamintim că oprirea comunicării online a candidatului independent Călin Georgescu a avut loc doar în ziua de vineri, înaintea duminicii cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Atunci, AEP a decis să stopeze campania despre care candidatul susținea că are „finanțare zero”.
SRI a mai arătat că cele 797 de conturi s-au încadrat în rețeaua de 25.000 de conturi care au derulat campania electorală pentru Călin Georgescu.
De asemenea, în raportul SRI pentru CSAT se mai arăta că TikTok a recunoscut că a încasat 381.000 de dolari.
Speculațiile din presă cu privire la desființarea Direcției de Apărare a Constituției din SRI au apărut ulterior, citând surse din serviciu care susțineau că direcția ar fi fost desființată în iulie 2024.
Se mai spunea, pe baza acelorași surse, că unii dintre ofițerii de la Apărarea Constituției ar fi fost realocați pentru alte direcții din SRI sau au plecat în zona academică.