Marţi, 6 octombrie 2014, la Sinteza zilei de pe Antena 3, Mihai Gâdea a prezentat cu gălăgia de rigoare (pe micul ecran, Exclusiv, stînga sus, şi Exploziv pe burtieră), drept o întîlnire secretă de la miezul nopţi întîlnire de la miezul nopţii dintre Traian Băsescu, Elena Udrea, avocatul Elenei Udrea şi Dorin Cocoş, o secvenţă dintr-un filmuleţ făcut pe ascuns la ieşirea dintr-o clădire.
Joi, 8 octombrie 2015, sub semnătura lui Dan Andronic, Evenimentul zilei a venit cu precizări menite a contrazice ştirea prezentată de Antena 3.
Întîlnirea despre care vorbea Mihai Gâdea a avut loc marți, 29 septembrie 2015, şi nu luni, 5 octombrie 2015.
Cel prezentat cu tam-tam drept Dorin Cocoş – scrie Dan Andronic, era chiar Dan Andronic.
Avocatul Elenei Udrea nu era avocatul Elenei Udrea, nu era nici măcar avocat, ci patronul restaurantului unde avusese loc întîlnirea.
Întîlnirea n-avusese loc la miezul nopţii, ci între 18.30 – 22.00, la un restaurant.
Cei trei s-au despărțit la ieșirea din local, în văzul lumii, și nu într-o parcare, în strict secret. Un restaurant al cărui proprietar (prezentat şi el drept altcineva de către Mihai Gâdea) era un cunoscut de-al lui Mugur Ciuvică, prezent ca de obicei în studioul lui Mihai Gâdea.
Textul lui Dan Andronic poartă titlul Antena 3 s-a făcut de rîs şi se încheie astfel: „Dar după cum îmi spunea un prieten, la Antena 3 se aplică legea nescrisă a jurnalismului de canapea. Nu lăsa amănuntele să STRICE o burtieră bună”.
Despre locul în care trăim, România, în 1900, aflat la noi cu prilejul unui proces, în care era avocat, viitorul președinte al Franței, Raymond Poincaré, a zis: „Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère”. (Ce vreți? ne afăm aici la porțile Orientului, unde nimic nu-i luat în serios”. )
Dan Andronic, o persoană cu simțul umorului, are momente cînd nu ia lucrurile în serios.
De data asta a comis o greșeală. A apelat la acel pris à la légère românesc de care vorbea franțuzul într-un caz care trebuia luat în serios: Fapta lui Mihai Gâdea nu poate fi tratată cu ușurință drept un făcut de rîs.
Pentru că ea nu-i expresia unei gafe.
Ea e expresia unui banditism de presă.
Să mă explic.
Cine a făcut presă cît de cît la viaţa lui s-a confruntat cu situaţii în care neglijența, graba, spaima ca o publicaţie concurentă să nu i-o ia înainte, îl fac pe un jurnalist să publice o știre fără o minimă verificare sau de cele mai multe ori fără o verificare temeinică.
După ce ştirea e dezminţită, autorul ştirii îşi dă pumni în cap pentru prostia comisă, în redacţie se fac bancuri pe seama lui, iar directorul îl beşteleşte în fața colegilor.
E ceea ce se cheamă, în limbaj gazetăresc de manual, Ne-am făcut de rîs! sau, în limbaj gazetăresc colocvial, Ne-am făcut de rahat!
Dacă informaţia a venit de la o sursă care a intoxicat dinadins, fapta se numeşte, în limbaj gazetăresc: Am muşcat ca proştii!
Sau în limbaj colocvial: Am pus botul!
Textul lui Dan Andronic pune fapta lui Mihai Gâdea de marţi seara pe seama unei gafe în urma căreia Antena 3 s-a făcut de rîs.
Cine a urmărit Sinteza zilei de marţi seara şi-a dat seama că n-a fost vorba de o greşeală, ci de un fals prezentat dinadins, în cunoştinţă de cauză, drept adevăr.
Luni, 5 octombrie 2015, seara, la Sinteza zilei, Mihai Gâdea a făcut dezvăluiri despre ceea ce el a numit o retrocedare ilegală a unui teren numit o afacere ilegală cu retrocedări de către Traian Băsescu, pe vremea cînd era primar.
Complici la această infracțiune – a predicat Mihai Gâdea – au fost Elena Udrea și Dorin Cocoș.
Secvențele n-au au fost prezentate de Mihai Gâdea ca dînd seama de un fapt divers, nici măcar cu întrebările tipice de regulă cînd vrei să eviţi acuzaţia de fals.
Nu.
Fotografiile au fost prezentate ca o întîlnire grabnică la miezul nopţii după dezvăluirile de la Sinteza zilei, între Traian Băsescu, Dorin Cocoş Elena Udrea și avocatul Elenei Udrea, pentru a discuta ce să facă în urma dezvăluirilor lui Mihai Gâdea.
Nu numai burtiera – Întîlnirea inculpaţilor de la miezul nopţii, dar şi predica din deschidere a lui Mihai Gâdea şi dezbaterea care au urmat au avut drept teză: Spaima produsă între cei trei acuzaţi cu o seară înainte de dezvăluirile teribile ale lui Mihai Gâdea. Spaimă care i-a făcut să se sune şi să se întîlnească în grabă.
Traian Băsescu fusese acuzat cu o seară înainte de a fi retrocedat ilegal un teren, în complicitate cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea.
Marţi seara, Traian Băsescu a fost prezentat drept infractorul care se întîlneşte în grabă cu ceilalţi doi complici pentru a vedea ce se poate face în urma dezvăluirilor lui Mihai Gâdea.
Dar nu numai atît.
Moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea, apare drept cel mai tare din lume.
O emisiune de a sa îl făcuse pe un fost preşedinte, un fost om de afaceri, pe o fostă lideră de partid, să-şi lase treburile şi să se întîlnească în grabă.
Tare om Mihai Gâdea ăsta!
Aşa cum s-a dovedit, întîlnirea a avut loc pe 29 septembrie şi nu pe 5 octombrie.
De ce a pus-o Mihai Gâdea pe 5 octombrie? Ca să-i iasă falsul cu întîlnirea inculpaţilor.
Întîlnirea a avut loc între 18.30 – 22 şi nu la miezul nopţii.
De ce a pus-o Gâdea la miezul nopţii? Ca să-i iasă teza cu inculpaţii care se întîlnesc noaptea de teamă să nu-i vadă el.
Avocatul Elenei Udrea nu era avocatul Elenei Udrea, nu era nici măcar avocat. Era proprietarul restaurantului, care și-a condus oaspeții la plecare.
De l-a făcut Mihai Gâdea avocatul Elenei Udrea? Pentru a arăta că dezvăluirile sale i-au făcut pe cei trei să apeleze la un avocat, pentru a se apăra juridic în cazul unei anchete penale.
Cei trei s-au despărţit în faţa restaurantului.
De ce a pus Mihai Gâdea despărţirea în parcare? Ca să-i iasă şmecheria cu întîlnirea conspirativă!
La întîlnire a fost Dan Andronic şi nu Dorin Cocoş.
De ce a vorbit Mihai Gâdea de Dorin Cocoş? Pentru că Dorin Cocoş şi nu Dan Andronic fusese acuzat cu o seară înainte.
Nu e prima dată cînd Mihai Gâdea prezintă, în campania sa împotriva lui Traian Băsescu, falsuri cu bună știință. Nu demult el a prezentat drept document al fostei Securități, un document bătut la calculator în redacție. Nici vorbă de greşeală ivită din nevoia de senzaţionalism, cum sugerează Dan Andronic.
E vorba de cea mai gravă infracţiune de presă echivalentă uciderii cu bestialitate din realitate: Falsul prezentat drept adevăr în chip conştient pentru a calomnia un adversar!
În războaiele pe care le duc ziariștii, se pot face multe infracțiuni.
Poți insulta un politician, de exemplu.
Poți aduce unui politician acuzați generale false: hoț, bandit, corupt.
Nici una dintre aceste infracțiuni nu atinge ticăloșia celei comise de Mihai Gâdea:
Falsificarea cu bună știință a unui fapt concret, determinat în timp și spațiu, pentru a-și ieși o acuzație calomnioasă.
E falsul pe care-l folosesc bandiţii şi nu ziariştii. Ziariştii greşesc. Bandiţii mint cu sînge rece.
Am auzit că Mihai Gâdea predică într-o biserică adventistă. Din cîte ştiu adventiştii îl au drept Dumnezeu pe Dumnezeu.
Nu mă aştept ca Dumnezeul adventiştilor să-l pedepsească pe Mihai Gâdea pentru bandistismul de presă. Dar ca CNA să-l pedepsească mă aştept!
N.B. Mihai Gâdea are familie, are copil, are nevastă, are colegi și amici.
Și-a pus vreodată întrebarea dacă i-ar conveni ca alți ziariști – dintre adversari – să practice față de el banditismul de presă? I-ar conveni ca despre el și familia lui să se dea poze trucate, filmulețe false?
Nu i-ar conveni, firește. Dar nici nu se teme de asta. Adversarii nu folosesc împotriva lui banditismul de presă. Și nu pentru că le-a fi milă de el, ci pentru că nu vor să se coboare la nivelul lui de abjecție.