Aproape 300.000 de mailuri de pe serverul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au fost făcute publice, marţi noaptea, de WikiL
Site-ul lui Julian Assange a precizat că cele 294.548 de mailuri și „multe mii” de atașamente de la 762 de adrese constituie doar o primă parte a dezvăluirilor şi au fost obţinute de la adresele membrilor AKP ale căror nume încep cu litere de la A la I. Toate căsuţele de email sparte au fost create pe serverul akparti. org.tr, mesajele fiind trimise între 2010 şi 6 iulie 2016.
Mesajele nu tratează „chestiuni interne sensibile”
„Ar trebui notat faptul că mailurile asociate acestui domeniu sunt folosite în general pentru chestiuni internaţionale, nu pentru chestiuni interne sensibile”, a anunţat Wikileaks. Unul dintre mailuri conţine o bază de date în Excel cu numerele de telefon ale deputaţilor AKP.
După publicarea mesajelor, autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul țării la site-ul WikiLeaks
„Wikileaks a devansat programul de publicare în replică la represiunea guvernamentală de după lovitura de stat”, arată site-ul.
„Am verificat materialele şi sursa, care nu are nicio legătură cu elemente aflate în spatele loviturii de stat sau cu un partid sau stat rival”, a adaugat WikiLeaks, care a ţinut să precizeze că serveşte doar „adevărul”.
FOTO: Mihai Razvan Ungureanu
Înainte de publicare, site- ul WikiLeaks a anunţat că a fost atacat informatic, susţinând că ar fi fost mâna unor entităţi guvernamentale turce. Atacurile au continuat şi după postarea mailurilor, utilizatorii întâmpinând dificultăţi la accesare.
99 despre România
În 99 dintre cele 294.548 de mailuri apar date despre România. Victor Ponta este menţionat în trei mesaje. Într-unul se vorbeşte şi de președintele Klaus Iohannis și directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu.
FOTO: Victor Ponta
Numele lui Victor Ponta, cunoscut ca un apropiat al lui Erdogan, este legat de un raport Goldman Sachs Global Investment Research trimis pe mail în octombrie 2015, înaintea alegerilor generale din Turcia. Raportul arăta că BNR va menține dobânda de politică monetară şi că economia românească e în creștere. „În opinia noastră, aceste dinamici de creștere, ca și incertitudinea privind proporțiile expansiunii fiscale pentru anul următor - având în vedere discuțiile despre mărirea salariilor în sectorul public și propunerile premierului Ponta pentru noi tăieri de taxe – ar putea cauza, în cele din urmă, înăsprirea tonului BNR”, se spunea în raport.
Ponta versus Iohannis la numirea şefului SIE
Victor Ponta este personaj și într-un mail din 2014, al cărui subiect era despre întrevederile pe care le avea președintele Erdogan la sediul ONU, unul dintre cei cu care s-a întâlnit fiind fostul primministru de la Bucureşti.
Numirea în fruntea SIE a lui Mihai Răzvan Ungureanu este tratată într-un alt mail. Turcii comentau că Victor Ponta nu fusese consultat de preşedintele Klaus Iohannis, pe această temă. Drept pentru care, premierul de atunci s-a răzbunat, PSD boicotând votul din Parlament.
Într-un alt schimb de mesaje, oficialii AKP comentau faptul că şeful statului român nu era de acord cu noul Cod Fiscal.
WikiLeaks anunţase că va dezvălui structura puterii din Turcia
Organizaţia lui Julian Assange a anunţat luni, pe contul său de Twitter, că pregătește publicarea a peste 100.000 de documente referitoare la structura de putere din Turcia, după lovitura de stat eșuată. „Pregătiţi-vă pentru o luptă, deoarece publicăm 100k+ documente cu structura puterii politice din Turcia”, se preciza în postare.