Dezvăluiri exclusive. Amiralul Vergil Chițac, primarul care nu e om politic. Și nici omul mogulului

Vergil Chitac reclamatii autorizațiile constructie Constanta

Noul primar al Constanței, contraamiralul în rezervă Vergil Chițac, va face „militărie” atât în primărie cât și în orașul Constanța, scopul lui fiind ca, în cel mult șase luni, să schimbe, la propriu, fața orașului.

Vergil Chițac, noul primar ales al Constanței, spune că a depășit deja momentul din campania electorală când ar fi fost supus unui adevărat linșaj mediatic pentru că are „stomacul tare”. Într-un interviu pentru EVZ, senatorul liberal își prezintă planurile pentru administrarea orașului Constanța. El clarifică și „adevărurile„ despre informațiile care i-au „poluat„ campania electorală, dând asigurării că 99,99% din ceea ce s-a spus și scris a fost fals și distorsionat. Singurul răspuns rămas în aer este legat de eventuala preluare de către Vergil Chițac a conducerii organizației municipale a PNL Constanța.

Liberalul Vergil Chițac și-a dorit să ajungă primar pentru că este un „patriot constănțean”. Decât parlamentar, mai bine primar al Constanței. „Vă rog să nu o luați ca o aroganță, dar eu nu mă consider, neapărat, un om politic. Eu, mai mult, sunt, așa, un misionar care  luptă pentru constănțeni și pentru dreptatea lor. Și cred că, în ultimii doi ani de zile, mai ales în zona asta civică, cât am putut, am arătat lucrul acesta”, declară Vergil Chițac. Zona civică înseamnă de fapt Asociația „Constanța Altfel”, cunoscută pentru acțiunile în instanță împotriva primăriei Constanța, mai ales pe probleme de urbanism.

Cu excepția a cinci ani, cât timp a fost plecat în timpul facultății, la Galați, unde a făcut Construcții Navale, Vergil Chițac a trăit numai la Constanței, a prins toate vremurile bune ale orașului. „Știți ce boemie era în Constanța și că, până în 1990, și chiar după 90, chiar pe aici prin Constanța pătrundea occidentul. Și Constanța era un oraș cosmopolit și eram mândri să spunem că suntem constănțeni. Și dacă aș face, acum, o comparație cu Clujul, situația era exact invers în 1990. Și uitați unde a ajuns Clujul, fără infrastructura și potențialul și resursele noastre, și uitați-vă unde a ajuns Constanța”, spune noul primar.

„De la vlădică la opincă, regulile trebuie respectate”

Orașul Constanța va fi condus în echipă, „primăria nu este o meserie pentru un singur om„.  Biblia lui este programul de guvernare locală, aprobat deja de alegătorii care i-au dat voturile, care va trebui însușit și de angajații primăriei. Îl întrebăm cât de milităros va conduce orașul. „Dacă ordinea înseamnă militărie, atunci va fi militărie. Nimic nu se dezvoltă de la sine decât haosul. Și asta s-a văzut în Constanța ultimilor 20 de ani. Trebuie să punem ordine. Cine a greșit plătește, prietenește, și cu asta, basta. Iar constănțenii, de la vlădică la opincă, trebuie să respecte regulile. Mi se pare normal ca cineva, care aruncă gunoiul pe stradă, să plătească pentru chestia asta”.

În primele șase luni, potrivit lui Virgil Chițac, „probabil că primăria online se va duce, probabil că vom stopa construcțiile pe spații verzi, ne vom ocupa de câinii vagabonzi„. În acest interval, însă, va schimba fața orașului: „Da, voi face curățenie în orașul acesta. La propriu. Aici, chiar e nevoie de curățenie”. Asta înseamnă că vor fi analizate toate contractele de salubrizare, dezinsecție, deratizare și „să vedem de ce aceeași firmă care face curat aici, le face și în Arad, de exemplu, și în Arad este curat și aici nu este„. Știe că Mazăre a încheiat un contract pe 25 de ani cu firma de salubrizare,„nu se pune problema să îl anulăm, însă e limpede că orice contract comercial poate fi renegociat”.

Accesul în Port, permis constănțenilor

Constanța este orașul care nu se poate dezvolta și nu s-a dezvoltat până acum decât în simbioză cu Portul. Care însă nu este al primăriei ci al statului român, prin Ministerul Transporturilor. „Dar Portul este o platformă care funcționează 365 de zile pe an. Și atunci, sigur că primăria trebuie să se implice cumva și trebuie să fie atentă la ce se întâmplă în port”, spune, acum, Vergil Chițac. „În afară de port, Constanța nu mai are nimic important. Avem salarii sezoniere, care sunt foarte mici, două luni pe ani, și, în rest, instituțiile statului, poliție, spitale, școli, pompieri etc. Deci nu avem nimic”.

Dacă portul nu este al orașului, măcar să fie deschis pentru constănțeni, susține primarul:. „Vreau să discut direct cu ministrul Transporturilor, pentru că eu mizez pe faptul că puterea politică a primarului din Constanța este importantă și nu poate să nu țină cont un ministru de ea, mai ales dacă este liberal și cred că va fi în continuare liberal. În primul rând, aș vrea să urbanizez partea veche a Portului. Să avem acces, toți.  Partea de la digul de larg, de la poarta 1 până la dana 23, sudul Șantierului Naval, incluzând aici și Silozurile lui Anghel Saligny.  Pentru că sunt monumente istorice”.

Amiralul Chițac, surprins în poză cu mogulul când cântau imnul de stat

Nu putem ocoli un subiect sensibil pentru „amiralul Chițac”, eticheta lui de om al mogulului Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România. „Dumneavoastră nu v-ați dat seama că în campanie s-a mers pe un atac țintit?„ reacționează imediat primarul. „Mogulul”, spune el, nu avea ce să îi ceară. „Păi, nimic. 99,99% din ce s-a spus despre mine în campania electorală a fost fals și distorsionat. Eu refuz să intru în logica asta perversă în care un om este acuzat pentru că cunoaște alt om”.

 

Explică și pozele apărute în spațiul public, în care el și Gabriel Comănescu, ținând mâna pe inimă, cântă la o petrecere. „Da, în pozele acelea se sărbătoreau 10 ani de la înființarea GSP, compania lui Gabriel Comănescu. Eu eram comandantul Academiei Navale, trimiteam studenți care să facă practică pe navele mogulului. Să învețe marinărie în momente când nu prea puteai să trimiți în practică, shippingul era în scădere.  Și în momentele alea, că am văzut poza, eu i-am rugat ca înainte de festivitate să cântăm Deșteaptă-te române! Și am cântat. Ce era, așa, mare filozofie?”

„Contează cei tari în clanță, nu logica și adevărul”

Nici cu acuzațiile de „tranzacții imobiliare ilegale și spălare de bani”, în urma cărora, de-a lungul anilor, Vergil Chițac ar fi devenit mai bogat cu o jumătate de milion de euro nu e „mare filozofie”. Liberalul susține că totul a fost legal. „Eu, dacă apăream atunci să mă explic, poluam campania electorală. Numai pentru dumneavoastră abordez discuția asta. Eu, în fiecare din acele case, am stat câte trei-patru ani.  Eu nu le-am făcut ca să fac.., și chiar dacă aș fi făcut, nu era nimic rău, că până la urma urmei era ceva legal. S-a ivit posibilitatea să vând, să caut ceva mai bun. Am făcut lucrul acesta”.

Recunoaște că la fel a procedat și cu vila din Eforie. „Vă dau un amănunt. Am avut o casă în cartierul „Km 5”, pe care am construit-o de la zero. Eu, spre deosebire de ei, am construit trei case de la zero, da? Și, în 2005, cu tot cu teren, casa a costat 100.000 de euro. În 2008, în ianuarie, în plin boom imobiliar, am vândut-o cu 205.000 de euro. Și atunci, ce bani am spălat eu? Vă dați seama ce absurd e? Am ajuns ca să nu mai conteze logica și adevărul și să conteze ăștia care sunt tari în clanță? Cum să spui că eu spăl banii când și eu și soția mea suntem pe acte? Deci totul este distorsionat, este fals”.

Primăria Constanța a fost câștigată de un PNL care nu are șef la filiala locală, dar Vergil Chițac nu dorește să o preia. A mai condus-o până și-a dat demisia și a plecat din partid. Nu-i pare rău că a părăsit, atunci, PNL Constanța, „pentru că oamenii din cauza cărora am plecat eu sunt cei repudiați acum”.  Deocamdată nu iși propune să devină șeful organizației municipale a PNL Constanța. Are alte priorități, nu ambiții politice.