Legendele spun că în serviciile secrete este greu să intri, dar şi mai greu e să ieşi.
Lui Mihai Răzvan Ungureanu i-a luat câteva luni de la primele zvonuri că preşedintele Iohannis i-a cerut demisia de la cârma SIE până a pus hârtia pe masa Cotroceniului. Ieri, şeful statului a anunţat, prin gura purtătoarei de cuvânt, că i-a acceptat-o. Nici urmă de regrete nu au răzbătut de dincolo de zidurile Palatului, dar, ca să fim cinstiţi, nici clinchet de pahare cu şampanie nu s-au auzit. Prima impresie a fost că demisia a fost firească. Dar, scenariile sunt abia la început.
Unii au ajuns să spună chiar că MRU a plătit pentru că a cedat prea uşor în faţa Budapestei în disputa pe patrimoniul Fundaţiei Gojdu. Or, asta parcă a fost deja în altă viaţă. Însă aşa se întâmplă când oficial nu se spune nimic.
La începutul lunii iunie s-a vehiculat că preşedintele i-ar fi cerut, printr- un SMS, demisia şefului SIE. Presa scria că unul dintre motive ar fi fost faptul că în publicaţiile trustului „Adevărul” ar fi apărut atacuri la adresa Administrației Prezidențiale, cum era apariția imaginilor cu fostul șef al Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, moțăiand în pauza unei reuniuni oficiale, iar altul că Iohannis ar fi aflat că MRU s-ar fi lăudat că din 2019 va deveni viitorul președinte al României.
Mai înainte, prin aprilie, Laura Codruţa Kovesi acuzase SIE că nu furnizează informaţii către DNA. SIE a răspuns, printr-un comunicat scris cu multe litere mari, că şefa DNA nu cunoaşte legea de funcţionare a Serviciului. A intervenit preşedintele, care i-a chemat pe MRU şi LCK la Preşedinţie, ca să-i împace. „Această situaţie care a apărut se datorează unei comunicări, probabil, suboptimale. Pentru a clarifica aceste aspecte i-am invitat în această dimineaţă pe amândoi (28 aprilie – n.r.). Am avut o discuţie la care am avut invitaţi pe doamna procuror şef Kovesi şi pe domnul director Ungureanu. A fost o discuţie constructivă, s-au lămurit lucrurile şi în continuare urmează ca ei, împreună, să găsească soluţiile la problemele care ar putea să apară, să lămurească neînţelegerile între cele două instituţii. Consider că problema s-a rezolvat”, declara Iohannis la câteva zile după schimbul de amabilităţi dintre DNA şi SIE. Acum mai circulă varianta că MRU va fi invitat să viziteze sediul DNA, în dosarul Ponta-Blair-KazMunay- Gaz, şi nu se cade s-o facă din poziţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.
Nu trebuie să uităm nici că LCK a fost vizată de nişte băieţi de la firma israeliană, care se ocupă de operaţiuni mai speciale, Black Cube, iar Ungureanu este socotit, prin târg, ca un apropiat al serviciilor statului evreu.
Nici interviul dat lui Robert Turcescu de fostul şef al Secret Service la Bucureşti, între 2009 şi 2014, Darren White, prin iarnă, nu trebuie trecut cu vederea în cauza despre care vorbim. „Deseori, oamenii pe care îi vezi anchetaţi de DNA, DIICOT şi alţii, sunt ţinte politice. Aceia sunt oamenii pe care sunt supăraţi din diverse motive. Aşadar, acele structuri, chiar şi Serviciile, SIE şi SRI, sunt deseori folosite în scopuri politice, şi nu pentru a face ceea ce trebuie să facă prin construcţia lor”, transmitea White.
Imediat după ce terminasem de scris, preşedintele Iohannis a declarat că MRU a demisionat din motive personale şi nu, cum bănuiam eu, pentru că a fost bolnăvior când era mic...