Despăgubiri pentru cultele religioase din România. Instanța supremă a luat decizia

Judecată. Sursa foto: Arhiva EVZ

Înalta Curte tranșează situația despăgubirilor imobilelor care au au aparținut cultelor religioase. Magistrații au decis că pot fi acordate despăgubiri în echivalent doar titularilor cererilor de retrocedare a imobilelor care au aparţinut cultelor religioase și au fost înstrăinate după 22 decembrie 1989.

Despăgubiri pentru cultele religioase

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat decizia legată de retrocedările pentru cultele religioase. Astfel, cei care pot demonstra că bunurile imobiliare au fost înstrăinate înainte de 22 decembrie 1989, vor putea primi despăgubiri.

„Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, numai titularii cererilor de retrocedare ale căror imobile, ce fac obiectul ordonanţei de urgenţă, au fost înstrăinate legal după data de 22 decembrie 1989 pot opta pentru acordarea măsurilor reparatorii în echivalent potrivit art. 5 alin. (5) din actul normativ sus-menţionat. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 iunie 2024”, se arată în minuta instanţei.

Ce se întâmplă cu imobilele înstrăinate după această dată

Recursul în interesul legii a fost formulat pe fondul interpretării  unui articol din OUG 94/2000. Acesta se referă la retrocedarea unor proprietăți care au aparținut cultelor religioase din România.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Instanța supremă a stabilit în ce context se aplică textul de lege. Astfel, magistrații au decis că acesta poate fi aplicat doar pentru cazurile imobilelor înstrăinate după 22 decembrie 1989. Concret, regula nu va putea fi aplicată și în cazul litigiilor legate de bunurile înstrăinate anterior acestei date.

Despăgubiri pentru cultele religioase din România

Pe 24 aprilie 2024, Colegiul de Conducere al Înaltei Curți a aprobat propunerea Secției de contencios administrativ și fiscal de a sesiza ÎCCJ cu o cerere de recurs în interesul legii. Scopul demersului era de a asigura interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 6 alin. (1) din OUG nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.