Descoperiri științifice fundamentale și evenimente majore: cablul subacvatic, metroul, clonarea. Cum ne-au schimbat viața toate acestea?
Descoperiri științifice fundamentale și evenimente majore: cablul subacvatic, metroul, clonarea, explorări extrateretre. Cum ne-au schimbat viața toate acestea?
Descoperirile științifice majore la care ne referim au vizat elemente de fizică, biologie de nișă, chime, explorări tereste, subacvatice, extratereste, elemente majore de infrastructură.
Descoperiri științifice: calculul diferențial
La 5 iulie 1687, fizicianul Isaac Newton a publicat lucrarea sa celebră Principiile Matematice ale Filosofiei Naturale, în trei volume, prin care Newton a pus bazele calculului diferenţial şi integral. Se consideră că, independent de Newton, celebrul Leibnitz a descoperit şi el aceste principii, fapt care deterermină comunitatea ştiinţifică să-l considere pe Newton drept descoperitorul calculului diferenţial în fizică şi pe Leibnitz ca descoperitor pentru matematică. Până în 1726, cartea lui Isaac Newton, datorită celebrităţii acesteia, a fost editată în trei ediţii.
Clonarea, una din cele mai mari descoperiri științifice
La 5 iulie 1996, un grup de specialişti de la Institutul Roslin din Scoţia au reuşit să creeze prima fiinţă vie clonată. După aproximativ 276 de încercări eşuate, ei au reuşit, prin procedeul de transfer nuclear să creeze un embrion pentru o oaie dintr-o celulă somatică adultă. Oaia a fost numită Dolly, a trăit şase ani şi a dat naştere la 6 miei.
Descoperirea epocală, echivalentă cu descoperirea focului a fost explicată de specialişti drept un succes, deoarece de atunci înainte puteau fi îmbunătăţite rasele de animale, se puteau readuce la viaţă specii diferite, puteau fi extinse cercetări în domenii fundamentale ca lupta împotriva maladiilor grave. Totuşi, adversarii i-au acuzat pe oamenii de ştiinţă că „se joacă de-a Dumnezeu” şi s-au declarat împotriva continuării clonării. Diagnosticată cu artrită şi cancer pulmonar, oaia Dolly a fost eutanasiată, după 6 ani de viaţă.
Descoperiri majore în fizică, în chimie, explorări
La 1 august 1774, Joseph Priestley a făcut public faptul că a descoperit oxigenul, elementul chimic absolut necesar vieţii pe pământ alături de apă.
La 2 august 1932, un cercetător american, fizicianul Carl D. Anderson a informat mediile ştiinţifice că a descoperit pozitronul. Această remarcabilă descoperire i-a adus Premiul Nobel.
La 3 august 1858, geografia lumii se îmbogăţea cu o nouă descoperire, Lacul Victoria, realizată de exploratorul britanic John Speke.
La 4 august 1851, aflat în slujba Regelui Belgia, exploratorul David Livingstone a ajuns pe cursul superior al fluviului Zambezi.
Elemente majore de infrastructură
Data de 5 august 1858 marchează momentul instalării primului cablu telegrafic transatlantic. Echipa responsabilă cu această realizare a fost coordonată de omul de afaceri american Cyrus West Field.
La 6 august, în Londra anului 1863 a început să funcţioneze primul serviciu de metrou din lume.
Instituții celebre, explorări arheologice dar și extraterestre
La 6 august 1845, la Sankt Petersburg era înfiinţată „Societatea Geografică Rusă”.
În România, tot la 6 august 1867 s-a înfiinţat Biblioteca Academiei Române.
În 2012, la 6 august, Rover-ul „Curiosity”, pe care Agenţia Americană NASA l-a trimis în spaţiu în 26 noiembrie 2011, a atins suprafaţa planetei Marte.
La 7 august 1908, în Austria Inferioară, la Willendorf a fost descoperită celebra statuie neolitică, datând din Paleoliticul Superior, numită „Venus din Willendorf”, emblematică pentru atestarea cultului fertilităţii.
Sursa foto: Wikipedia