Ioan Mircea Pașcu si Kadri Simson „par turbați” să își ocupe joburile de comisari europeni înainte de 1 noiembrie, acuză Der Spiegel.
Săptămânalul german Der Spiegel susține, într-un articol intitulat „6 săptămâni fără prea multă muncă, dar recompense regești și pensie pe viață”, că o posibilă numire în funcția de comisar european al lui Ioan Mircea Pașcu până în noiembrie este o lovitură de imagine negativă care „ar întări prejudecățile mai puțin frumoase despre UE”.
Miercuri după-amiază, Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson din Estonia vor fi audiați timp de jumătate de oră in comisia abilitată a Parlamentului European pentru ocuparea funcției de comisar european în echipa lui Jean-Claude Juncker, care urmează să fie înlocuită în noiembrie de echipa noului președinte al Comsiei Europene, Ursula von der Leyen.
Legislația UE în acest sens este cât se poate de clară. Fiindcă reprezentanții României și Estoniei în Comisia Europeană și-au depus mandatele optând pentru alte funcții publice, țările sunt îndreptățite să numească un înlocuitor, indiferent de perioada rămasă din mandatul acestora.
Citește și: Se încing spiritele la Bruxelles. Guvernul României, somat să îl retragă pe Pașcu
Mai exact, prin faptul că fostul comisar Corina Crețu este acum europarlamentar, România dispune de un loc vacant pentru funcția de comisar european, care ar urma să fie ocupat de Ioan Mircea Pașcu, la solicitarea Premierului României.
„Deși Juncker a solicitat în mod expres să nu se mai facă numiri pe termen scurt și să se renunțe la săptămânile rămase, Estonia și România trimit noi comisari. Juncker știe care va fi reacția în rândul populației: UE riscă din nou să pară o fabrică de tocat bani”, scriu jurnaliștii Der Spiegel de la Bruxelles.
Sursa citată îl acuză pe Ioan Mircea Pașcu că vânează doar pensia pe viață din partea UE.
„Pașcu si Simson par turbați să își ocupe joburile înainte de 1 noiembrie. În cazul lui Simson, situația nu este chiar așa tragică fiindcă va face parte și din noua echipă a Comisiei Europene. Pașcu, în schimb, va fi comisar european doar pentru câteva săptămâni. Social-democratul a fost până acum europarlamentar. Nu va primi nicio atribuție deosebită în mandatul său. Oricum nu i-ar ajunge timpul pentru o acomodare cu postul. Dar fluturașul de salariu este potrivit. Nu contează durata, comisar pe termen scurt sau nu. Salariu de bază. Sprijin financiar pentru mutare, sprijin financiar pentru reședința, tot ce poate exista, i se cuvine și unui comisar pe termen scurt. Mai ales când vine vorba de pensie. Pașcu, 70 de ani, se poate bucura de o pensie de comisar european întreagă și pe viață. Adică 70% din salariul unui comisar (lunar începând cu 20.000 de euro fără prime). Așa prevăd regulile UE. Toate încercările de a condiționa pensia de durata mandatului au fost sortite eșecului în trecut”, adaugă sursa citată.
Spiegel amintește de existența unei scrisori adresate de Monika Hohlmeier, preşedinta comisiei de control bugetar al Parlamentului European, preşedintelui legislativului UE, în care afirmă că, din punct de vedere financiar, nu se justifică numirea comisarilor europeni fără portofoliu desemnaţi în iulie din partea României şi Estoniei
„Din perspectiva controlului bugetar nu are nicio legătură cu un management financiar economicos, dacă umplem posturi libere fără vreo răspundere specială și doar pentru câteva săptămâni“, ar fi scris Hohlmeier, în scrisoarea aflată în posesia celor de la Spiegel.
Spiegel atrage atenția că numirea lui Pașcu ar putea fi stopată în Parlament. „Costurile pentru fiecare comisar în parte se ridică până la sfârșitul mandatului la un milion de Euro. Juncker a avansat deja această sumă. Numirea comisarilor este în contradicție cu interesele financiare ale UE. Juncker poate spera acum că Parlamentul European va stopa acest demers”, notează jurnaliștii de la Spiegel.