Parlamentarul PSD, Cătălin Rădulescu, care spunea, la începutul anului, că este gata să folosească mitraliera AKM, cu care a luptat la Revoluție, pe bucureștenii care au protestat în Piața Victoriei împotriva OUG 13, a depus mai multe amendamente la Legile Justiției care vor fi dezbătute, azi de la ora 10.00, în Comisia specială parlamentară condusă de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache. Printre propunerile social-democratului se numără necesitatea unei vechimi de 16 ani, nu de 8 ani, cum este în prezent, a inspectorilor care sunt numiți în cadrul Inspecției Judiciare. Un alt amendament al deputatului „Mitralieră” prevede posibilitatea pentru o persoană de a obține despăgubiri în instantă de la procurorul sau judecătorul care „și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență”.
La Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în forma înregistrată la Camera Deputaților de către PSD, Cătălin Rădulescu propune:
La art. 96 alineatul (6) se modifică și se completează, având următorul cuprins: ”(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune fie împotriva judecătorului sau procurorului care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență fie împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.”
Forma art. 96 din inițiativa legislativă depusă de PSD în Parlament la această lege prevede că prejudiciul în acest caz este acoperit de către stat, dar ulterior „statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.
Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, propune la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, în forma înregistrată de social-democrați la Camera Deputaților, următorul amendament:
Articolul 70 alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(1) Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de către inspectorul-şef, în urma unui concurs, pentru un mandat de 9 ani, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 16 ani în magistratură, care au cel puţin grad de curte de apel sau parchet de pe lângă curte de apel şi au avut calificativul «foarte bine» la ultima evaluare.”
În forma actuală a acestei legi prevederile art. 70, alineatul 1, sunt următoarele: „Inspectorii din cadrul Inspecției Judiciare sunt numiți în funcție de către inspectorul-șef, în urma unui concurs, pentru un mandat de 6 ani, dintre judecătorii și procurorii care au o vechime de cel puțin 8 ani în magistratură, care au cel puțin grad de tribunal sau parchet de pe lângă tribunal și au avut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare.”
La inițiativa legislativă a PSD care vizează modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, Rădulescu propune:
1. Articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art 24. - (1) Completele de 5 judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în prima instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecă şi în alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară.
(2) Apelul prevăzut la alin. (1) nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului.
2. Alineatul (1) al articolului 75 se modifica şi va avea următorul cuprins:
Art. 75 (1) - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în structură următoarele secţii:
1. Secţia de urmărire penală şi criminalistică;
2. Secţia judiciară;
3. Secţia parchetelor militare;
4. Secţia de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători;
5. Secţia de resurse umane si documentare;
Secţiile sunt conduse de procurori şefi, care pot fi ajutaţi de adjuncţi. În cadrul secţiilor pot funcţiona servicii şi birouri conduse de procurori şefi.”
În forma actuală a Legii privind organizarea judiciară, alineatul 1 al articolului 75 prevede: „Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are în structură secții conduse de procurori șefi, care pot fi ajutați de adjuncți. În cadrul secțiilor pot funcționa servicii și birouri conduse de procurori șefi.”
Modificările la legile justitiei sunt dezbătute azi, începând cu ora 10.00, în comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache.
„Vom începe cu legea 303 și vom continua, probabil, joi și vineri cu legea 304 și 317. Ceea ce este foarte important, am primit foarte multe amendamente și vom ține cont de amendamentele primite din partea asociațiilor profesionale, Asociația Judecătorilor, Asociația Procurorilor, avem amendamente depuse de Ministerul Justiției, de către Parchetul General, cât și de CSM. Practic, este foarte important ca înainte de amendamentele depuse de oamenii politici să vedem acele amendamente care provin din sistemul juridic din România, cu observații competente pentru a avea niște legi clare și foarte concise. Făcând o sinteză la cele trei legi, legea 303 la numirea și revocarea procurorilor și judecătorilor păstrăm în continuare președintele, care poate refuza o singură dată numirea sau revocarea unui judecător sau procuror”, a explicat deputatul PSD, Florin Iordache, pentru stiripesurse.ro.