Deportarea unui infractor turc. Nicio forță de pe lumea aceasta nu poate învinge prostia. Când această „calitate” umană vine însă în contact cu multiculturalismul și corectitudinea politică, efectele sunt savuroase.
Cazul lui Tolga Binbuga, un turc în vârstă de 29 de ani din Marea Britanie, va rămâne de-a pururi în jurisprudența Regatului Unit. Pe numitul Binbuga soarta l-a adus în Perfidul Albion când avea numai 9 ani.
E greu de spus dacă a venit de bună voie sau nu, știut fiind că în anumite familii tradiționale, rebeliunea membrilor mai necopți se stinge repede sub ploaia autoritară de scatoalce părintești. Cert este că în 2010, când toată familia sa a primit cetățenia britanică, Binbuga nu s-a obosit să depună formularele. De lene sau pentru că a vrut să rămână turc pe de-a întregul...
Nu că ar fi avut vreo problemă cu rasismul din Marea Britanie. Dimpotrivă, a colaborat extrem de strâns cu tovarăși de toate culorile și credințele în tot felul de activități, precum jafurile și spargerile de locuință. Ca urmare a palmaresului său infracțional, dovedit de un număr apreciabil de condamnări, autoritățile britanice (Home Office) au încercat să-l deporteze încă 2014.
Binbuga s-a adresat însă justiției și, culmea, a obținut câștig de cauză în primă instanță. Judecătorul Evan Ruth, după ce a deplâns proliferarea bandelor în rândul tinerilor britanici, a conchis: "În opinia mea, deși este o concluzie tristă și neplăcută, asocierea reclamantului cu această bandă din nordul Londrei este un bun exemplu al integrării sale într-unul din aspectele mai puțin plăcute ale vieții din Regatul Unit".
Așa că, dat fiind că Binbuga a devenit infractor în Marea Britanie, e normal să rămână. Evident, autoritățile au atacat hotărârea, iar cazul a venit în fața Tribunalului Superior. Când a auzit ce soluție a dat colegul său, judecătorul Alistair McGeachy a rămas mască:
"Pur și simplu nu pot accepta faptul că a fi membru al unei bande din nordul Londrei poate fi considerat un exemplu de integrare socială și culturală.(...) Consider că faptul de a fi membru al unei bande este antiteza integrării sociale și culturale în Marea Britanie ", a spus judecătorul care a decis că Binbuga trebuie trimis cât mai repede în patria strămoșilor săi.
Decizia a fost confirmată săptămâna trecută și de Curtea de Apel, care a respins ultimul demers împotriva deciziei de deportare. Până în acest moment, reprezentanții Home Office nu au anunțat dacă Binbuga a fost sau nu deportat. Probabil de teamă să nu se trezească cu vreun nou proces pe cap...