Denunțătorul directorului CNAIR, scăpat de sechestre instituite pentru 6 milioane euro

Au indus în eroare instanța afirmând că Direcția Regională Drumuri și Poduri Timișoara nu s-a constituit parte civilă în procesul în care un om de afaceri e acuzat că a decontat 3 ani ani la CNAIR – DRDP Timișoara suma de 30.247.825,50 lei (inclusiv TVA), adică ceva mai bine de 6 milioane de euro, pentru lucrări efectuate dar obţinute printr-o licitaţie fraudată.

În acest fel a fost posibilă ridicarea unor sechestre instituite pentru recuperarea prejudiciului de peste 6 milioane de euro pe care Marius Cosma și Tredeco Holding l-ar fi adus.

Afacerist arădean Marius Cosma este nimeni altul decât denunțătorul fostului directorului Florea Dascălu (fost şef al Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi a CNAIR), prins de procurori în toamna anului trecut, în flagrant, când lua mită.

La rândul său, Marius Cosma este dovedit că a câştigat, printr-o firmă de-a sa, o licitaţie a CNAIR folosindu-se de acte false şi ajutat de directorul Florea Dascălu.Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a deschis un dosar de cercetare penală legat de atribuirea licitaţiei din 2020 unde, CNAIR a scos la licitaţie încheierea unor contracte pentru deszăpezirea mai multor loturi de drumuri naţionale şi autostrăzi, administrate de sucursala ei DRPD Timişoara. Cosma a depus o ofertă bazată pe mai multe înscrisuri false care l-au ajutat să ia licitaţia. Cosma ar fi prezentat dovezi false legate inclusive de faptul că firma Tredeco avea utilajele necesare pentru a îndeplini obiectul licitaţiei.

Cum a acționat firma lui Marius Cosma

Firma lui Marius Cosma a decontat în trei ani la CNAIR – DRDP Timișoara suma de 30.247.825,50 lei (inclusiv TVA), adică ceva mai bine de 6 milioane de euro, pentru lucrări efectuate dar obţinute printr-o licitaţie fraudată. Pe 6 ianuarie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Arad au făcut zece percheziții, printre care la firma Tredeco şi la Primăria Ineu – Serviciul de Impozite şi Taxe, în vederea ridicării de probe, pentru documentarea și probarea infracțiunilor de care era acuzat Cosma, condorm comunicatului Poliției Române.

În data de 27 ianuarie 2023, omul de afaceri Marius Cosma a fost reținut pentru 24 de ore și dus încătuşat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Dată fiind gravitatea infracțiunilor de care era acuzat și cuantumul prejudiciului cauzat – de peste 6 milioane de euro, în situația lui Cosma decizia a fost una mai blândă decțt se practică în astfel de situații: control judiciar pe 60 de zile.

Cosma este cercetat penal pentru mai multe infracţiuni, iar procurorul de caz a dispus instituirea de sechestru asigurator pe bunuri ale sale şi aparţinând firmei Tredeco a căror valoare să acopere suma de 30,2 milioane de lei, cât a decontat de la CNAIR.

Măsura asiguratorie a sechestrului față de bunurile aparținândlui Cosma Marius Iosif și părții responsabile civilmente Tredeco Holding, până la concurența sumei de 30.247.825,50 lei a fost instituită prin ordonanța din data de 20 ianuarie 2023, dispusă în dosarul nr. 248/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Practic s-a interzis înstrăinarea unor bunuri proprii şi ale firmei sale a căror valoare totală a fost estimată a putea stinge prejudiciul de 6 milioane de euro primiţi de la CNAIR, în urma contractului obţinut pe acte false.Cosma a contestat în instanţă sechestrul pus de procurori, într-un dosar în contradictoriu cu CNAIR – DRDP Timişoara şi Invest Trust SRL, ultima fiind parte vătămată în dosarul penal al lui Cosma, drept pentru care s-a constituit constituit ca parte civilă cu suma de 9.964.872 lei. Și aici intervine o situație mai rar întâlnită la termenul din luna februarie de la Tribunalul Arad.

Pot instrăina bunurile

Actul de constituire de parte civilă a DRDP Timișoara era redactat în data de 22 februarie, cu o zi înainte de judecarea contestațiilor privind sechestrele la Tribunalul Arad şi era semnat de către şefa serviciului juridic al DRPD Timişoara, Cosmina Popescu. Aceași persoană care o zi mai târziu după ce a semnat documentul a declarat în instanţă că până la acel moment DRDP Timișoara nu s-a constituit parte civilă în cauză, declarație făcută în calitate de apărător al CNAIR. Iar documentul avea să ajungă în instanță, la Tribunalul Arad, după închiderea dezbaterilor.

Marius Cosma și Tredeco Holding pot să își înstrăineze toate bunurile, existând riscul ca, în cazul în care li se vor imputa daune materiale, să nu mai poată fi recuperat prejudiciul cauzat prin comiterea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave sau să fie confiscat folosul ilicit dobândit, în favoarea statului.