Potrivit unor surse din interiorul partidului, desfășurarea de forțe din PSD pentru alegerea președintelui este mai greu de înțeles pentru o persoană neavizată.
Un singur candidat pentru a cărui mulțumire par să muncească sute de mii de oameni.
Totuși, unii lideri PSD au lansat o explicație plauzibilă. Ei susțin că operațiunea ar avea legătură cu negocierile care se poartă cu UNPR pentru împărțirea listelor comune. Pe lângă sondajele comandate de fiecare partid sau numărul de aleși locali, un rol important în stabilirea ponderii pe liste îl va avea și numărul de membri activi.
UNPR spunea că are 380.000 plus aproximativ 70.000 preluați de la Dan Diaconescu. De la declarații la dovezi sunt pași mulți, dar UNPR a demarat oricum o politică agresivă de racolare de noi membri, fixându-și baremul de un milion. Și PSD a pornit campanie de racolare, răspândind în teritoriu un chestionar care ar trebui completat de simpatizanți, în speranța că unii se vor înscrie în partid.
Pe lângă ponderea pe liste, numărul de membri activi mai are un avantaj. La alegeri, partidele nu mai au voie să cheltuiască sume necontrolate, ele trebuie să se limiteze la sponsorizări mici și la cotizațiile strânse. Cotizanți cât mai mulți înseamnă o marjă de cheltuieli mai mare. Pentru asta merită efortul de duminică.
Dincolo de o eventuală eficiență a demersului, rămâne spectacolul unei alegeri fără aleși, un efort care poate va aduce o răsplată la negoceri sau în contabilitatea mandatarului financiar de la alegeri, dar se traduce acum în imaginea unui partid captiv în lipsa de opțiuni.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.