Declarații EXPLOZIVE ale unui cunoscut politolog: „ROMÂNIA a ratat două REPUBLICI! MONARHIA e șansa noastră!”| INTERVIU EXCLUSIV

Care este cel mai important rege al românilor: Carol I sau Mihai? Răspunsuri îndrăznețe într-un interviu exclusiv, marca Evenimentul zilei

Stelian Tănase, împreună cu Elena Vijulie, au lansat, în urmă cu puțin timp, la Bookfest, volumul „Dinastia” (Editura RAO), prilej pentru o incursiune în măruntaiele istoriei.

 

Evenimentul zilei: Când a încolțit proiectul acestei cărți? Care este povestea volumului „Dinastia”?

 

Stelian Tănase: În  urmă cu 10-12 ani am scris scenariul unui serial TV, având ca subiect istoria monarhiei. Acțiunea se derula între anii 1866-1947 în timpul celor patru regi - Carol l, Ferdinand, Carol ll, Mihai l. Am predat scenariul regelui Mihai, care l-a citit, apoi și-a dat acordul. În perioada următoare am realizat un lung interviu de 17 ore cu regele Mihai, rămas pînă azi inedit. Observațiile sale vizavi de scenariul meu au fost puține și au fost legate mai ales de momentul 30 decembrie 1947. Serialul (22 de episoade) a fost realizat cu finanțări private și a fost difuzat la TVR în timpul mandatului lui Tudor Giurgiu. 

  

  • De ce v-ați gândit la un serial tv și nu la o carte atunci ?

 

  • La data aceea istoria familiei de Hohenzollern începuse să pătrundă în mediul academic. Atât. În public informația corectă lipsea aproape cu desăvârșire, inclusiv din manualele școlare. Televiziunea era cel mai bun mijloc de a face cunoscut adevărul istoric despre rolul copleșitor jucat de cei patru regi în istoria noastră în secolele XlX și XX.

  • Ce vă leagă de regele Mihai în mod special?

 

  • L-am cunoscut în urmă cu mai mulți ani, cu prilejul unui Paște, la Paris, unde fusesem invitat de ambasadorul de atunci Alexandru Palelogu. După slujbă, am rămas cu regele aproape toată noaptea. I-am povestit, iscodit de întrebările sale, despre situația din România, încercând să fiu cît mai exact. A fost un exament dificil, credeți-mă! Atunci am devenit nu doar monarhist convins, ci mai mult -mihăist. L-am întâlnit pe rege de mai multe ori de atunci - la Paris, la Versoix, la București. Am fost unul dintre organizatorii primei sale vizite, în 1992, tot de Paște, la București, când a fost primit triumfal de populație. Au ieșit pe străzi să îl întâmpine un milion de oameni, toți sperând că regele nu va mai pleca...  

 

  • Care a fost, în opinia lui Stelian Tănase, cel mai important rege al românilor?

  • Mi-e greu să răspund, nu pot fi obiectiv, simpatiile mele promonarhiste fiind binecunoscute. Fiecare rege în epoca lui, în raport cu provocările istoriei, a dat, cred, un răspuns adecvat. Un plus totuși pentru Carol l, care în 47 de ani de domnie a contribuit esențial la modernizarea României. Un alt plus pentru regele Mihai, alungat de bolșevici și silit să trăiască în exil, departe de țara lui, pe care a iubit-o și o iubește cu adevărat. Un destin tragic - și pentru rege, și pentru poporul său.  

 

  • Mai are monarhia vreo sansă să fie instaurată în România?

 

  • Da. Monarhia este chiar șansa pentru a avea un regim politic realmente democrat, stabil, echilibrat și performant. De fapt, România a ratat două republici: 1. Cea bolșevică, instalată la 30 decembrie 1947, care a durat până în decembrie 1989; 2. Cea fesenistă, din 1990 încoace. Perioada monarhiei (1866-1947) a fost cea mai reușită, plină de realizări fără precedent, de progres (chiar dacă nu lipsită de unele eșecuri). Din această perspectivă, instalarea unui regim monarhic constituțional în România este, cred, singura soluție viabilă. Românilor li se potrivește regimul  monarhic în mult mai mare masură decît republica.    

 

  • Pe când altă carte ?

 

  • La toamnă voi publica un roman. Publicul mă așteaptă de vreo trei ani buni cu un nou roman. Sper să nu-l dezamăgesc. Pînă atunci însă mă puteți citi pe blogul personal cu un roman-foileton în tradiția lui Dickens, intitulat „W”.