Acestea sunt contribuțiile pentru asigurările sociale (CAS) și cele de sănătate (CASS), ele fiind achitate în plus față de reținerile de pe cartea de muncă
Toate persoanele fizice care au realizat în 2017 alte venituri decât cele consemnate în cartea de muncă, iar aceste venituri extra-salariale sunt mai mari de 12 salarii minime, adică 22.800 lei (12 luni x 1.900 lei salariul minim), au obligația să depună, până pe 31 ianuarie inclusiv, la ANAF, Formularul 600.
Potrivit Fiscului, „600 este o Declarație privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate (OPANAF 4140/2017). Se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuție de asigurări sociale și/sau contribuție de asigurări sociale de sănătate. Declarația se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii, până la data de 31 ianuarie inclusiv sau în termen de 30 de zile în cazul celor care încep o activitate în cursul anului. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt utilizate în procesul stabilirii și administrării contribuțiilor de asigurări sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănă- tate datorate de persoanele fizice”.
Prima tranșă, pe 25 martie
Fiecare persoană care a obținut în 2017 sau care crede că va obține venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei în 2018 trebuie să plă- tească 35% din această sumă drept contribuții la pensie (CAS – 25%) și la sănătate (CASS – 10%), adică aproximativ 8.000 de lei. Cei care obțin venituri mai mari pot opta să plătească CAS la suma pe care o doresc, declarată în Formularul 600, dacă vor să aibă parte de o pensie mai mare. Prima tranșă ar trebui plătită, potrivit specialiștilor ANAF consultați de Evenimentul zilei, pe 25 martie. Tot ei precizează că reținerile la sursă nu mai sunt posibile, fiecare contribuabil trebuind să-și plătească personal dă- rile către stat.
Riscuri și amenzi
„Declarația 600 se depune până la data de 31 ianuarie inclusiv sau în termen de 30 de zile în cazul celor care încep o activitate în cursul anului. În caz de întârziere în depunerea declarației, autoritățile fiscale pot aplica o amendă de la 500 la 1.000 de lei“, a spus, pentru Mediafax, consultantul fiscal Daniela Oprescu de la KPMG. Însă, dacă o persoană estimează că va încasa peste 22.800 de lei anul acesta din venituri extra-salariale și plătește 8.000 de lei la Fisc pentru contribuții sociale în 2018, dar până la finalul anului va încasa o sumă mai mică, riscă să nu își mai poată recupera cei 8.000 de lei, pentru că sumele nu se vor regulariza, spun consultanții.
Cei fără venituri vor da de trei ori mai mult pentru CASS
Formularul 600 nu este ceva nou, el fiind introdus încă din 2012 pentru PFA, dar începând din acest an a fost extins și pentru alți contribuabili, plus impozitul pentru asigurarea de sănătate Astfel, cei care, pe lângă salarii, mai realizează și venituri din investiții datorează CASS și asupra veniturilor din investiții, spre deosebire de anul trecut, când, dacă aveau și salarii sau venituri din activități independente, nu mai datorau CASS asupra veniturilor din investiții. De asemenea, persoanele fizice fără venituri, care doresc accesarea sistemului de stat privind serviciile medicale vor plăti mai mult. În 2017, acestea achitau 5,5% contribuția de asigurări sociale de sănă- tate la nivelul salariului minim pe economie, adică 79,75 lei/lună (5,5% x 1.450 lei), iar în 2018 vor plăti 190 lei/lună (10% x 1.900 lei).
PNL: Haosul produs de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat nu era suficient
Partidul Național Liberal susține, într-un comunicat de presă, că sute de mii de contribuabili care obțin venituri din arendă, chirii, activități independente, profesii liberale, dar chiar și micii întreprinzători care obțin apoi venituri din investițiile lor sub formă de dividende sau din tranzacționarea de acțiuni „sunt puși pe drum” de ANAF pentru a depune noua Declarație până la finalul lunii ianuarie.
„Guvernul PSD-ALDE face o nouă dovadă a prigoanei împotriva segmentelor sociale active, a românilor care aduc surplus în societate prin munca lor susținută, prin efort suplimentar, prin risc asumat. Este motivul pentru care, în viziunea PSD-ALDE, statul trebuie să-i penalizeze. Ca și cum numărul declarațiilor la care este obligat un contribuabil nu era îndeajuns de mare, iar haosul produs de transferul contribuțiilor de la angajat la angajator nu era suficient, Guvernul a mai introdus o nouă obligație declarativă, complet inutilă: Formularul 600”, se arată în comunicat.
Dublă impunere
„Concomitent, (salariații – n.red.) plătesc suplimentar contribuții de sănătate plafonate la zece salarii minime. Aceasta în condițiile în care respectivele persoane plătiseră deja contribuții în calitate de salariați - adică, o dublă impunere - iar serviciile medicale de care beneficiază sunt aceleași cu ale unui simplu salariat. Așadar, Guvernul PSD introduce o altă povară asupra micilor întreprinzători și, astfel, toate persoanele fizice beneficiare de dividende, cu venituri peste plafonul celor 12 salarii minime, sunt obligate la plata CASS, chiar dacă acestea sunt salariați și, implicit, plătitori de contribuții. Pentru toți acești contribuabili care au și venituri salariale, Guvernul dublează plata contribuțiilor”, se mai arată în comunicat.
O obligație inutilă
„Nu doar că este complet inutilă, dar prin această obligație este extinsă categoria de venituri pentru care se impun contribuții sociale, incluzând și veniturile din dividende și din alte tipuri de investiții. În ciuda declarațiilor publice ale reprezentanților PSD-ALDE referitoare la reducerea birocrației și eficientizarea aparatului de stat, evidențiem ipocrizia și cinismul dovedit de actualul Guvern prin astfel de măsuri, menite să inhibe activitatea economică și să sancționeze în mod absurd categorii întregi de cetățeni”, precizează PNL în comunicat.
Veniturile care se înscriu în Formularul 600
Veniturile extra salariale la care face Declarația 600 sunt următoarele:
● venituri din activități independente, unde regăsim în principal veniturile din practicarea unei profesii libere sau a unei meserii, venituri din activități de comerț sau prestări de servicii, venituri din drepturi de proprietate intelectuală/drepturi de autor.
●venitul din investiții, unde regăsim în principal venituri din dividende, venituri din dobânzi, venituri din tranzacții cu părți sociale și acțiuni, venituri din lichidarea unei persoane juridice.
● venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii, arendă.
●venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură, fie că sunt supune tranșelor de venit, fie că se aplică sistemul real.
● venituri din alte surse, cum ar fi venituri din contracte civile, decontarea unor cheltuieli personale ale participanților la societate etc.
● venitul brut din asocierile persoanei fizice cu persoane juridice pentru realizarea unei activități economice.
570 de lei trimestrial pentru sănătate
Consultantul fiscal Adrian Bența (foto) aduce următoarele lămuriri legate de declarația 600: „Dacă persoana fizică a realizat în anul 2017 unul sau mai multe categorii de venituri dintre cele enumerate mai sus, iar suma depășește valoarea de 22.800 lei, persoana fizică v-a depune Declarația 600 și are în mod obligatoriu calitate de contribuabil la sistemul public de sănătate.
Suma de plată pentru con tribuția la să- nătate este în procent de 10% din salariul minim în anul 2018. Pentru întreg anul 2018 se datorează suma de 1.900 lei X 12 luni X 10% = 2.280 lei. Această sumă se achită în 4 rate egale în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, până în data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie se va achita câte o rată de 570 lei.
Pentru veniturile din activități independente (profesii libere, exercitarea unei meserii, activități de comerț și prestări servicii, drepturi de autor) persoanele fizice ce au realizat în anul 2018 venituri din această categorie au obligația să plătească contribuție la asigurările sociale – pensii având ca bază de calcul cel puțin salariul minim pe economie din anul 2018. Practic, aceste categorii de persoane au dreptul să își aleagă baza de calcul pentru contribuția la pensii, de la 1.900 lei în sus fără a fi plafonată superior. Procentul este de 25% din suma asigurată.
De exemplu, dacă o astfel de persoană se asigură pentru valoarea de 1.900 lei, salariul minim din anul 2018, va completa în Declarația 600 la rubrica asigurări sociale suma de 1.900 lei pentru fiecare din lunile anului 2018. Valoarea contribuției pe pensii pentru salariul de 1.900 lei per lună este de 1.900 X 12 X 25% = 5.700 lei corespunzătoare pentru întreg anul 2018. Plățile se pot face în 4 rate egale în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, până în data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie se va achita câte o rată de 1.425 lei”.
Rezultat al modificării Codului Fiscal
Potrivit celor de la ANAF, extinderea numărului contribuabililor care trebuie să completeze Formularul 600 a fost necesară pentru ca reglementările fiscale să fie puse în acord cu legea. Mai precis cu OUG 79 privind modificarea și completarea Legii 227 din 2015 privind Codul Fiscal, adoptată pe 8 noiembrie 2017. Una dintre principalele prevederi este transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, o măsură contestată de sindicate, de mediul de afaceri și de partidele de opoziție. O alta constă în reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură criticată de primari, care afirmă că vor rămâne fără bani de investiții, iar unele administrații locale ar putea intra în incapacitate de plată. În forma publicată în Monitorul Oficial a OUG nu mai fost inclusă regula care stabilea că, de la începutul anului acesta, un salariat care ar fi obținut și venituri din activități independente nu ar mai fi plătit contribuții la asigurări de sănătate și pensie pentru acestea din urmă, deși în Nota de Fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal erau scutite.