Decizie de ultim moment în Dosarul „Colectiv 2”. Ce a hotărât Procurorul general al României

Procurorul general al României a tranșat conflictul iscat pe marginea anchetei din Dosarul „Colectiv 2”.

Astfel, din dispoziția procurorului Bogdan Licu, pompierii vor fi cercetați de către procurorii militari, iar demnitarii de cei civili, informează G4Media.ro.

Reamintim că zilele trecute Procurorul general interimar anunța că procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică l-au sesizat cu privire la un conflict de competență apărut în Dosarul „Colectiv 2”.

Din surse judiciare care au explicat pentru G4Media.ro despre ce este vorba reiese că ancheta s-a „împotmolit” la factorii de decizie pe partea medicală, printre care fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Nu este o pasare de responsabilitate, este un eveniment nou apărut, de care noi nu am avut cunoștință și suntem în această situație. Voi analiza personal unde va rămâne a fi instrumentat, la Secția Parchetelor Militare sau la Secția de Urmărire Penală”, explica la momentul respectiv Bogdan Licu.

Între timp, Procurorul general interimar al României s-a decis și a disjuns dosarul Colectiv 2, trimițând către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București bucata de anchetă care îi privește pe pompierii din cadrul ISU București-Ilfov, chemați să intervină la momentul tragediei din Clubul Colectiv.

Acest segment de anchetă cuprinde cercetări privind infracțiuni de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

„Referitor la cauza aflată în prezent pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică privind incendiul din «Colectiv», Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei  către Parchetul Militar de pe lângă TMB, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție al primilor salvatori sosiți la fața locului - pompieri din cadrul ISU București-Ilfov - în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor în acțiunea de protecție, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor”, anunța Parchetul General.