Decizie controversată. Parlamentarii vor fi testați antidrog. „Este inacceptabil, e un abuz. Se intră serios în viața privată”

Protest spontan în Parlament. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Noua lege care adaugă aceste teste antidrog în regulamentul de procedură al Camerei Deputaților a fost aprobată cu mare majoritate în iulie. Unele amendamente au fost însă respinse de mulți deputați de stânga, precum un amendament care precizează că numele deputaților pozitivi vor fi făcute publice, precum și conturile lor bancare.

Noul regulament îi face pe mulți să se înfioreze. Deputatul de stânga Marcela Riquelme a anunțat că are în vedere să nu susțină acest test antidrog.

„Nu sunt de acord cu procedura. Refuzul de a susține testul este mai mult decât o opțiune legală. Reglementarea este una, încălcarea drepturilor fundamentale este alta”, a declarat deputatul.

Deşi este controversat noul regulament, legiuitorii chilieni vor începe în următoarele zile testarea aleatorie după ce luna trecută a fost aprobată o propunere care le face obligatorii, în ciuda criticilor din partea politicienilor.

Unii parlamentari spun că este un „show inacceptabil”

Primii 78 de deputați chilieni care vor fi testați au fost aleși la întâmplare în această săptămână și vor face prima serie de teste antidrog, într-un efort de a ridica standardele de transparență în activitatea parlamentară.

Noua propunere prevede că toți parlamentarii vor trebui să fie testați de două ori în fiecare mandat de patru ani, iar orice rezultat pozitiv va fi făcut public.

„Nu este nimic mai important decât să le oferim oamenilor transparență, că parlamentarii lor nu sunt consumatori”, a declarat deputatul de dreapta Juan Antonio Coloma. Iar parlamentarii care refuză să facă testele ar putea fi trimiși în fața comisiei de etică a Camerei.

Deputat: „Este o invazie serioasă în viaţa privată”

Deși sunt planificate teste pentru diferite tipuri de droguri, dezbaterea s-a concentrat mai ales pe canabis. La începutul lunii august, deputatul Ana Maria Gazmouri, care susține dezincriminarea și estimează că cinci milioane de chilieni consumă mai mult sau mai puțin regulat canabis, a declarat cotidianului Tercera:

„Fumez şi nu mi-e rușine de asta, eu cresc plante acasă. Este absurd să asociem consumul cu traficul de droguri. Aceasta este o încercare total neconstituțională”, a spus deputata.

Chile permite utilizarea canabisului strict în scopuri private și nu în grupuri. Cultivarea plantelor de marijuana într-o zonă privată necesită un permis. Depozitarea (în locuri publice) este în continuare interzisă, relatează thenewsdept.com.