Decizia CEDO în cazul lui Adrian Severin. Fostului eurodeputat nu i s-au încălcat drepturile

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că nu au fost încălcate prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului în cazul lui Adrian Severin, fost eurodeputat român, care a contestat corectitudinea procesului penal ce a dus la condamnarea sa la închisoare. 

Instanța de la Strasbourg a respins plângerile formulate de Severin, concluzionând că procedura judiciară s-a desfășurat conform normelor europene.

Decizia CEDO în cazul lui Adrian Severin

În decizia anunțată marți în cazul Severin contra României, cei șapte judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au stabilit, în unanimitate, că nu au fost încălcate dispozițiile articolului 6, paragrafele 1 și 3 d) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la un proces echitabil și dreptul de a interoga martorii. Curtea de la Strasbourg a concluzionat că procedura judiciară desfășurată în România s-a realizat în conformitate cu standardele internaționale.

Cazul a vizat modul în care a fost gestionată procedura penală ce a dus la condamnarea lui Adrian Severin la patru ani de închisoare pentru fapte de corupție, comise pe perioada în care era eurodeputat. Procesul penal a fost declanșat în urma unui articol al jurnaliștilor britanici de la Sunday Times, care s-au prezentat ca lobbiști și i-au oferit lui Severin bani pentru a susține anumite amendamente în Parlamentul European. Curtea a considerat că procesul penal a respectat drepturile fundamentale ale fostului eurodeputat, așa cum sunt prevăzute de convenția europeană.

sursa: Facebook

Adrian Severin, plângere la CEDO în 2018

În plângerea depusă la CEDO pe 25 aprilie 2018, Adrian Severin a susținut că jurnaliștii britanici care au realizat înregistrările ar fi acționat ca agenți provocatori, iar utilizarea acestor înregistrări de către instanțele române i-ar fi afectat șansele de apărare. El s-a plâns și de modul în care acești jurnaliști au fost audiați, considerând că procedura a fost nefavorabilă intereselor sale în proces.

Referitor la acuzația privind presupusa provocare, CEDO a constatat că nu există dovezi care să arate implicarea autorităților de stat în acțiunile jurnaliștilor, subliniind că aceștia au acționat ca simpli cetățeni. În ceea ce privește procesul penal în ansamblu, Curtea de la Strasbourg a evaluat că procedura i-a asigurat lui Severin garanțiile necesare pentru a-și exercita dreptul la apărare, conform standardelor prevăzute de convenția europeană.

Justiția din România a procedat corect

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut că probele obținute de jurnaliști, în special înregistrările, au avut o importanță semnificativă în procesul lui Adrian Severin și că utilizarea acestora ar fi putut prezenta dificultăți pentru apărarea sa. Cu toate acestea, CEDO a observat că Severin a avut oportunitatea de a-și prezenta argumentele în fața instanțelor din România, iar acestea le-au analizat conform dispozițiilor articolului 6 din Convenție, care garantează dreptul la un proces echitabil.

În plus, Curtea de la Strasbourg a concluzionat că audierea martorilor pe parcursul procedurii judiciare a fost realizată într-o manieră adecvată, permițându-i lui Adrian Severin să își exercite efectiv drepturile de apărare. Judecătorii au apreciat că desfășurarea acestui proces a respectat cerințele privind corectitudinea și echitatea, oferindu-i reclamantului garanțiile necesare pentru a se apăra.