George Maior – numele ambasadorului nostru la Washington apare în ultimul timp la televiziuni și pe site-uri mai des decât buletinul meteo. Maior, audiat la Comisia de control a activității SRI. Maior a fost fotografiat alături de Florian Coldea și Liviu Dragnea. Maior e așteptat la Comisia de Politică Externă. Ministrul de Externe e somat să întocmească documentul pentru rechemarea în țară a lui Maior.
Maior amenință cu dezvăluiri. Oricât am fi de concentrați pe evenimentele mult mai stridente, cum ar fi bătălia declanșată de Gabriela Firea, situația tot mai încurcată a ambasadorului George Maior rămâne un eveniment important.
Fostul șef al SRI este așteptat miercuri la Comisia de Politică Externă, iar discuțiile de aici se anunță ieșite din comun, anunțându-și participarea și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de simplu parlamentar, membru al acestei comisii. În urmă cu o săptămână, când am scris tot despre acest subiect, comisia parlamentară nu apărea în această ecuație, la acea oră fiind vorba doar de o solicitare a PSD către ministrul de Externe pentru a demara procedura de rechemare. Rolul comisiei – care a anunțat că audierea ambasadorului se va face public – pare a fi acela de a „da muniție”, un „imbold” ministrului Teodor Meleșcanu pentru a cere schimbarea lui Maior, existând „în piață” zvonul că ministrul ezită în a-l decapita. Meleșcanu a făcut deja primul gest de bunăvoință pentru cei care cer rechemarea ambasadorului, trimițând președintelui comisiei un document prin care anunță că a dispus ca Maior să fie prezent la audiere, chiar dacă ambasadorul ceruse o păsuire de o săptămână.
Așa cum arată lucrurile, urmărind desfășurarea de forțe, pare că George Maior e condamnat la a își încheia cariera printr-o readucere rușinoasă în țară.
Până și pozele date în ultimele zile de Victor Ponta, în cadența promisă, de una pe zi, par a fi mai degrabă legate de acest conflict și nu de celelalte lupte care ne umplu ecranele.
Mai rămâne un pas, convingerea lui Klaus Iohannis de a semna decretul de rechemare. Și aici s-au depus eforturi mari, știut fiind că președintele are, prin Maior, o punte bună către SUA, chiar dacă aceeași punte nu e folosită și pentru membrii Guvernului (de altfel, lipsa comunicării Palatului Victoria cu oficialii americani figurează printre reproșurile care i se aduc ambasadorului).
Aici intervin informațiile recent obținute de Comisia de supraveghere a activității SRI după audierea de săptămâna trecută a fostului director.
George Maior este bănuit că a montat (oficial, prin intermediul unui protocol cu ANI, dar și prin relațiile sale de prietenie cu fostul șef Horia Georgescu) loviturile primite în campaniile electorale de Klaus Iohannis, Eduard Hellvig sau Daniel Mihalache. Dacă ultimii doi au pierdut doar locuri în Guvern, Iohannis a fost la un pas să piardă dreptul la a candida la alegerile din 2014.
Mai mult, la audierea lui Sorin Blejnar, fost șef al ANAF, ar fi reieșit că Maior l-ar fi abordat și i-ar fi cerut să o lase mai moale cu o anchetă care îl privea pe Victor Ponta. Se știe că Blejnar a făcut mai multe anchete legate de Dan Șova și Ponta, una dintre ele ajungând la Parchet.
Toate aceste informații, dacă nu se vor concretiza în dosare, par să fie doar argumente aruncate public pentru a fi văzute de președinte.
Cert este că, așa cum arată lucrurile, prima parte a scenariului se va împlini, fiind foarte probabil că vom asista la o cerere oficială a premierului către Cotroceni pentru retragerea ambasadorului, dar vom vedea, pentru că, nu-i așa, „o poză face cât o mie de cuvinte”. Post Scriptum Articolul 91 din Constituție spune, la punctul al doilea, că „Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României.” Nu scrie nicăieri „poate” sau „dacă vrea”, deși avem deja precedentul numirii unui ambasador în Israel. De la acest articol pleacă un alt scenariu care circulă zilele astea, că am putea ajunge la Curtea Constituțională și cu „problema Maior”.
Post-Post Scriptum Fotografiile cu Maior și Dragnea au stârnit interes. Victor Ponta a spus că ar fi fost făcute la o aniversare, „probabil în 2014”, imediat apărând speculațiile că e vorba de ziua lui George Maior, dar ambasadorul e născut pe 16 noiembrie și, în 2014, aia a fost ziua turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Ori ne aflăm în fața unui caz „Sufrageria II” ori e vorba de alt an. Dar se pare că nu e vorba de niciuna dintre aceste variante.
Apoi Ponta a spus că „e ziua cuiva născut în septembrie”. Victor Ponta e născut pe 20 septembrie, dar asta nu înseamnă neapărat că e vorba de aniversarea sa, pentru că un alt personaj al acelor vremuri, generalul Florian Coldea, e născut pe 21 septembrie. Acum ceva timp a fost o dispută între Ponta și Dragnea legată de prezența președintelui PSD la ziua fostului prim-adjunct al SRI. Liviu Dragnea spune că nu a fost niciodată la ziua lui Coldea. Cum pozele au rămas în posesia lui Ponta și cum în toamna lui 2014 relația lui cu Florian Coldea era în faza de „te pensionez după ce ajung președinte”, tind să cred că se aniversa ziua de 20.