COMENTARIU LA CALD
În 2004, Traian Băsescu plângea cu lacrimi ipocrite la retragerea din cursa prezidenţială a lui Theodor Stolojan. Pe atunci, era regizorul şi actorul principal al unei dramolete politice menite a duce la victoria în alegeri a Alianţei "Dreptate şi Adevăr". Strategia a funcţionat perfect, iar Băsescu a ajuns şeful statului, graţie pasului înapoi făcut de Stolojan.
Zilele acestea, Traian Băsescu s-ar putea să plângă de-adevăratelea, la a doua retragere a lui Theodor Stolojan. O retragere pe care, cu siguranţă, preşedintele nu a plănuit-o. Cel mai puternic argument sunt prejudiciile de imagine enorme pe care i le aduce noua situaţie creată.
Acum o săptămână, Băsescu dădea asigurări că mandatul lui Stolojan va fi de patru ani. În ochii electoratului, retragerea lui Stolojan echivalează cu incapacitatea de a gestiona criza economică sau, mai exact, de a alege persoana potrivită pentru a face acest lucru. Noul context politic favorizează PSD, care ar putea avea pretenţia să numească premierul, după ce Băsescu a eşuat în această tentativă. Cred că social-democraţii nu-şi pot permite să accepte tot un om de la PDL, pentru că umilinţa publică ar fi prea mare.
ACTUALIZAT LA ORA 14:10 Odată cu această retragere intempestivă, cariera politică a lui Theodor Stolojan ia sfârşit. Principala caracteristică a brandului personal - economistul capabil să asigure supravieţuirea economiei româneşti pe timp de criză - a fost spulberată. Credibilitatea sa a fost distrusă pentru că a ales să renunţe la frâiele guvernului înaintea celui mai dificil an, din perspectivă economică, cu care România va fi nevoită să se confrunte. Din acest moment, utilitatea publică a lui Stolojan dispare, şi odată cu ea, şansele ca el să mai ocupe vreo funcţie în administraţie.
ACTUALIZAT LA ORA 15:10 Nominalizarea lui Emil Boc pentru funcţia de premier nu prezintă nicio garanţie că va reuşi să strângă, în parlament, voturile necesare instalării sale în fruntea guvernului. Asta pentru că Boc are mult mai puţine şanse de a fi acceptat de PSD decât predecesorul său. Dacă social- democraţii îl vor înghiţi pe Boc pe nemestecate vor avea de pierdut în planul imaginii publice. Ei nu vor mai putea spune că s-au aliat cu PDL pentru a asigura o guvernare profesionistă pe timp de criză. Motivul? Stolojan era perceput ca un specialist în probleme economice, lucru benefic pe timp de criză. Boc nu are această calitate. Este jurist. De altfel, anunţul că va apela la ajutorul specialiştilor în economie şi finanţe este un cui pe care singur şi l-a bătut în talpă.
Acceptarea de către PSD a "celui de-al doilea om de casă al lui Băsescu" le creează social- democraţilor o problemă de imagine foarte mare, după ce şeful statului a eşuat prima dată. Deşi este conform Constituţiei, preşedintele a pierdut dreptul moral de a numi un nou premier. Nu cred că PSD îşi permite să-l accepte pe Boc, pentru că asta ar echivala cu o umilinţă publică de mari dimensiuni. De altfel, grupările din PSD potrivnice alianţei cu PDL au dat deja primele semne că vor ieşi la atac invocând tocmai aceste argumente. S-ar putea ca, de data aceasta, argumentele lor să fie mai solide.
CITIŢI ŞI:
Stolojan s-a retras. Boc, noul premier!
PDL şi PSD au parafat ieri oficial coaliţia de guvernare
Retragerea lui Stolojan, în presa străină
DEZBATERE EVZ: Retragerea lui Stolojan, regizată de la Cotroceni