De ce tace baronul Frunzăverde?

Stăpânul absolult al judeţului Caraş-Severin, baronul PNL Sorin Frunzăverde, tace ca mistreţul în lanurile de cucuruz dintre livezile gugulanilor, după ce DNA l-a săltat pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghini.

 Fost lider PD şi apoi PDL, Sorin Frunzăverde a fugit cu toată filiala democrată în barca USL, după ce a constatat că valul anti-PDL îl va mătura şi pe el de la putere, în Caraş-Severin. Liberalii locali s-au bucurat atunci să-l primească pe baronul judeţului, cu tot cu piramida politică pe care acesta o controla pe plan local.

Migraţia lui Frunzăverde a avut o conotaţie mult mai grea decât jocurile locale pentru putere, mai ales în contextul anului 2012. Devenit lider naţional liberal, Frunzăverde s-a făcut remarcat prin atacuri dure asupra Justiţiei şi susţinerea suspendării lui Traian Băsescu. Spunea că s-a săturat de „statul poliţienesc”, după ce DIICOT a desfiinţat o reţea puternică de contrabandă care acţiona la graniţa cu Serbia.

Ajuns vicepreşedinte naţional PNL, Frunzăverde a dus şi negocierile cu PPE pentru PNL. După ce USL s-a spart şi liberalii s-au reunit cu cei din PDL, în noul PNL, Frunzăverde s-a trezit iar cu colegii pe care îi acuza că făceau parte din „statul poliţienesc al lui Traian Băsescu”.

Astăzi, după ce DNA a intrat cu un picior în biroul baronului Frunzăverde, liberalii au o nouă problemă gravă de imagine. Scandalul de corupţie e încă o lovitură, pe plan naţional, pentru liberalii care tocmai răsuflaseră puţin uşuraţi după cazul Adomniţei, de la Iaşi.

Momentan este vizat de acuzaţii certe adjunctul lui Frunzăverde, Ionesie Ghiorghioni. Procurorii DNA au considerat că se impune chiar arestarea preventivă, după ce l-au prins pe Ghiorghioni cu şpaga la el. Este una dintre puţinele operaţiuni judiciare împotriva corupţiei produsă cu un flagrant, ceea ce duce la concluzia că suspectul nu prea are şanse de scăpare.

Legal, singura şansă să scape mai uşor este, pentru Ghirghioni, să indice procurorilor alte persoane care au comis fapte similare de corupţie. Ghiciţi pe cine ar putea turna Ghiorghioni ca să scape cu o pedeapsă mai uşoară? Cei care cunosc bine modul în care conduce Frunzăverde judeţul nu pot concepe că cineva îndrăznea să ia mită, pe lucrări publice ale Consiliului Judeţean, fără ştirea şi acordul „împăratului”.

Pentru a pricepe exact natura autorităţii şi controlului pe care Frunzăverde le exercită în cel mai împădurit judeţ al patriei, vă descriu doar o singură întâmplare din perioada în care baronul a lăsat puţin judeţul pe mâna altuia, cât timp a fost el promovat ministru pe la Bucureşti.

Un oarecare domn, Ilie Mustăcilă, îi ţinea cald jilţul lui Frunzăverde de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin acum vreo 12 ani. Oficial, Ilie Mustăcilă l-a acuzat pe Frunzăverde că l-a pălmuit pentru că acesta l-a contrazis. Neoficial, la vremea respectivă circula povestea conform căreia Frunzăverde i-a pedepsit pe cei care erau atunci la conducerea judeţului să umble în genunchi în jurul mesei de şedinţă din biroul lui, după un act minor de nesupunere. Apoi i-a pus să-şi dea singuri palme şi să strige că sunt proşti.

Vă imaginaţi cum ar putea să îndrăznească vicepreşedintele CJ Caraş-Severin să ia mită de capul lui? Arestarea ca arestarea, dar cafteala sperie mai mult.

Liberalii din Caraş nu pot concepe aşa ceva, deşi se feresc să o spună deschis. Neoficial şi-au exprimat nemulţumirea că acum au o nouă problemă de imagine din cauza unui „coleg” care le-a mai suflat şi un sediu spaţios la fuziunea dintre PDL şi PNL. „Ghiorghioni era preşedintele PDL la fuziune şi în această calitate a dispus să fie vândut sediul PDL din Reşiţa către o firmă la care tot el era proprietar. După ce a încasat suma pentru sediu în conturile PDL, a dispus ca banii să fie folosiţi pentru plata unor materiale electorale către o firmă pe care tot el o controlează. Acesta e omul”, a povestit un coleg de partid.

În tot aceste context era interesant să aflăm ce spune Sorin Frunzăverde însuşi, despre mita cu care a fost prins adjunctul său. Şeful judeţului Caraş- Severin a refuzat însă să explice situaţia. Nici măcar când i s-a oferit posibilitatea să o facă în direct în emisiunea „Evenimentul zilei”, nu a acceptat. O tăcere care ne spune foarte multe.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.