Sub pretextul că Ucraina a desfășurat până la 120.000 de soldați la granița cu Belarus, Alexander Lukașenko a desfășurat acum trupele sale în regiunea Gomel, a raportat Ministerul de Externe al Ucrainei. Kievul a avertizat Minskul să nu facă o greșeală tragică și să nu cedeze presiunii din partea Moscovei.
Crearea impresiei de amenințare
Planurile lui Alexander Lukașenko sunt clare ca ziua, scrie jurnalistul Vitaly Portnikov în Espreso Ucraina: „Sarcina lui este să distragă trupele ucrainene și să agraveze situația pentru Ucraina în regiunea Donețk, și mai ales în regiunea Kursk din Rusia. Este cunoscut că Vladimir Putin a ordonat generallor să alunge trupele ucrainene din regiune până pe 1 octombrie. Acest lucru va pune cerințe enorme asupra armatei ruse. Și acum Lukașenko trebuie să creeze o impresie convingătoare de amenințare în nordul Ucraiei, pentru a forța liderii militari ucraineni să transfere rezerve considerabile acolo.”
Un semnal pentru propriul popor
„Este mai probabil ca aceasta să fie doar o altă fațetă a războiului informațional dintre părțile aflate în conflict. Asta se aplică în primul rând părții belaruse - adică autocratului permanent Alexander Lukașenko, care se dedă la fantezii conspiraționiste absolut absurde. Una dintre acestea este că Belarus ar putea fi atacat de statele NATO sau de Ucraina. ... Cu presupusul acumulare de personal militar la graniță, Lukașenko se poate prezenta din nou în fața poporului său (o mare majoritate dintre ei fiind împotriva războiului) ca „lider” care își protejează țara. Dar Minskul este de mult timp implicat în acest conflict”, se poate citi în presa germană.
Îndoieli și ezitări
Pentru Lukașenko, implicarea activă în război ar reprezenta un risc uriaș, subliniază publicația Rzeczpospolita din Polonia: „Dicatorul ezită și tergiversează în ceea ce privește participarea activă în război. Se teme că, trimițând trupe spre Kiev, își va semna propria condamnare la moarte. Așa că șansele unui blitzkrieg belarus sunt slabe. Belarușii complet neexperimentați s-ar confrunta cu veterani ucraineni înarmați cu arme occidentale. Ar fi de ajuns sprijinul armatei lui Putin, care este implicată pe alte secțiuni ale frontului? Asta rămâne de văzut.”
Lituania rămâne sub amenințare
Acțiunile lui Lukașenko sunt controlate de Kremlin, subliniază și jurnalistul Audrius Rusteika în revista Alfa din Lituania: „Cu Rusia așa cum este acum, nu vom trăi niciodată în pace deplină. Să ne amintim atacul hibrid în care migranții ilegali au fost împinși artificial din Belarus în Lituania. Acesta nu a fost cu siguranță doar un truc al Belarusului. Nu există nicio îndoială că Rusia a fost în spatele acestui truc. Un truc care a cauzat o criză majoră în țara noastră. Atacuri similare ar putea fi cu siguranță de așteptat.”