De ce fac o mare prostie cei care susțin, votează și aplaudă politicieni corupți

România pare o ţară ratată şi fără viitor, dacă o judeci prin prisma situaţiei jenante de la Baia Mare unde a depus luni jurământul primarul Cătălin Cherecheş, reales din arest.

 Susţinătorii edilului l-au mai şi aplaudat, au spus un „Tatăl nostru” şi au cerut eliberarea. Zău că părem o ţară de proşti grămadă în aceste imagini.

Din fericire pentru noi, Baia Mare nu reprezintă întreaga ţară, cei care l-au votat pe Cherecheş nu reprezintă întregul oraş şi cei care s-au dus să se roage la depunerea jurământului nu-i reprezintă pe toţi cei care au considerat că fac un bine oraşului lor dacă votează un politician bănuit de acte grave de corupţie.

Baia Mare nu este singurul loc unde un număr mare de persoane a ales să voteze şi aceste alegeri locale nu sunt primele în care s-a întâmplat să fie votaţi politicieni aflaţi după gratii. Dincolo de cum ar trebui reglate legile pentru a evita situaţia în care un ales depune jurământul păzit de gardienii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, sunt de discutat motivele pentru care unii dintre români fac prostia colosală să-i voteze şi astfel să-i susţină pe cei care îi fură.

Actele de corupţie, care duc la favorizarea unor firme pe alte criterii decât calitatea şi preţul unor lucrări sau servicii, sunt de două ori un furt din buzunarul fiecărui plătitor de taxe.

O dată e furată suma concretă pe care o primeşte șpagă alesul, pentru că mituitorul plăteşte sau recuperează din banii contribuabililor. Este de două ori furt pentru că cetăţenii nu primesc lucrările sau serviciile pentru care plătesc, primesc ceva de proastă calitate pentru care vor ajunge să plătească iar degeaba, în scurt timp, într-un cerc vicios care le strică tuturor viaţa şi blochează dezvoltarea normală a comunităţilor conduse de şpăgari.

Este, aşadar, o mare prostie să pui înapoi pe o funcţie pe cineva asupra căruia planează mari suspiciuni că organizează un astfel de furt. Cu toate acestea, s-a întâmplat la Baia Mare şi în alte locuri. Este adevărat că nu a decis asta majoritatea cetăţenilor cu drept de vot şi că s-a votat dintr- un singur tur de scrutin. Au decis cei mai mulţi dintre cei care s-au sinchisit să voteze, cu complicitatea involuntară a celor care nu s-au deranjat să voteze, fiind invocate constant două argumente: „a făcut ceva pentru oraş” şi „nu am avut cu cine altcineva să votez”.

Ambele argumente sunt bune pentru naivi. Pe cei care au folosit primul argument i-aş întreba: „Vă daţi seama câte se puteau face în plus, dacă nu se fura şi lucrările făcute sau serviciile prestate erau aşa cum trebuie?”

Celor care au susţinut alegerea hoţului prin neprezentare, sub pretextul „nu am găsit altul mai bun”, leaş răspunde că ar fi trebuit să se informeze mai bine şi că era suficient să-l găsească pur şi simplu pe acel candidat care nu era in sfera de influenţă a edilului corupt. Era oricum o soluţie mai bună decât să-l ajute pe hoţ prin neprezentare. Arătau astfel noului primar că „nu mai ţine aşa”, ca să folosesc o expresie mai vulgară. Acordarea voluntară sau involuntară a unui nou mandat celui acuzat că a furat este o prostie mai mare decât orice altă opţiune.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

 
 

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!