Ultimele zile de campanie electorală au trecut practic neobservate de băgătorii de seamă care sunt comentatorii politici. Și cu toate acestea, aceste zile ar fi meritat o mai mare atenție.
Nu de altceva, dar în ultimele zile de campanie, s-a petrecut un fapt menit a arunca o lumină puternică asupra dezbaterilor de după anunțare rezultatelor finale la scrutinul local. Vineri, 3 iunie 2016, la ora 17, Klaus Iohannis a postat pe facebook sau mă rog, angajații săi cu exprimarea publică au postat în numele și cu chipul lui surprins viu un filmuleț de îndemn la vot pentru 5 iunie 2016.
Îndemnul sună cam așa:
”Dragi români, eu voi merge la vot duminică, cu ocazia alegerilor locale. Votul într-o democrație este foarte important. Votul este, de fapt, felul în care cetățenii participă efectiv la procesul democratic. Vă invit să mergeți la vot duminică! Chibzuiți bine, alegeți oamenii potriviți și votați-i!”
Un Mesaj neutru și prin asta corect, care presupune un electorat matur, suficient de matur pentru a nu mai fi nevoie să i se spună cum și pe cine să voteze.
Sîmbătă, 4 iunie 2016, pe la prînz, Ambasada SUA la București a dat și ea un Mesaj privind alegerile de duminică, 5 iunie 2016:
"Ii indemnam pe toti alegatorii cu drept de vot sa se duca sa voteze, sa-si exercite dreptul democratic la vot si sa aleaga cei mai buni lideri in masura sa duca Romania inainte".
Și Mesajul Ambasadei SUA, provocat de ambasadă pentru a fi neapărat știut de către români, dacă ar fi să judecăm după site-ul suspect care i l-ar fi solicitat, se remarcă prin nota sa de neutralitate corectă.
Să fie o coincidență caracterul neutru al celor două Mesaje?
Evident, nu.
Pe 4 mai 2016, cu o zi înainte de deschiderea campaniei electorale, Klaus Iohannis și- a făcut apariția la tribuna Palatului Cotroceni pentru a face o Declarație de presă despre alegerile din 5 iunie 2016, Declarație mai amplă din care citez:
”Începe campania electorală pentru alegerile locale. Pe data de 5 iunie alegem primarul localităţii în care trăim, alegem Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Aceste alegeri sunt foarte importante. Oamenii pe care îi alegem vor fi responsabili de destinul localităţii în care trăim. Uitaţi-vă bine la candidaţi. Uitaţi-vă la candidaţi şi gândiţi-vă dacă candidatul dumneavoastră preferat este un om integru, să nu fie certat cu legea. (…)
Este, de asemenea, important să vedem din ce partid vine candidatul sau candidaţii. Vor fi unii care vor încerca să vă spună că toate partidele sunt la fel. Nu este adevărat. Nu toţi sunt la fel. Vă amintiţi, acum şase luni, dumneavoastră şi cu mine am cerut partidelor politice să se reformeze. Unii au luat-o foarte în serios. Au început procesul de reformă internă. Alţii doar mimează reforma. Este important şi partidul din care provine candidatul. Uitaţi-vă bine.”
Așa cum nu numai eu am observat la vremea respectivă, președintele Klaus Iohannis intervenea anticonstituțional în campania electorală, sugerînd că trebuie aleși doar candidații care nu sunt corupți.Prin corupți înțegîndu-se candidații și politicienii cărora DNA le-a deschis dosar penal. Și cum candidații și politicienii care n-au fost înhățați de procurorii Codruței Kovesi provin cu precădere din PNL, Partidul Meu al lui Klaus Iohannis, sugestia era indiscutabilă: Votați doar candidații PNL!
Miercuri 1 iunie 2016, a venit rîndul ambasadorul american la București să facă același lucru: Să spună românilor să nu-i voteze pe cei etichetați de DNA drept corupți, chiar dacă mulți dintre ei n-au fost condamnați de judecători drept corupți:
„Eu încurajez partidele politice să selecteze candidaţi care nu sunt acuzaţi de acte de corupţie şi, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidaţi care au fost acuzaţi de corupţie. Dar, aşa cum aţi spus, şi în SUA există prezumţia de nevinovăţie până la proba contrarie. Corupţia politică există şi în Statele Unite, sunt foarte mulţi politicieni care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie doar în ultimele luni. Au existat şi membri ai Congresului care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie. Acestea sunt probleme cu care se confruntă orice ţară din lume. În SUA, până când cineva este condamnat, nu există o interdicţie în a candida, dar partidele evită orice asociere cu cineva acuzat de fapte de corupţi.”
Pentru intervențiile în care spuneau poporului român cum și pe cine să voteze, cei doi- Klaus Iohannis și Hans Klemm - au fost criticați nu numai de mine, dar și de alți jurnaliști, e drept puțini, dintre cei care nu-și pun limba ca limbă de pantof cînd se încalță Măria Sa, Ambasadorul american.
Cele două intervenții, izbitor de asemănătoare, ceea ce nu mă miră, dat fiind că Rața mecanică de la Cotroceni s-a mulțumit să citească textele date de Ambasadorul american, ar părea rodul unei corectări după criticile aduse.
Greu de crezut.
Klaus Iohannis nu se corectează nici cînd întreaga presă îi atrage atenția asupra unei noi năstrușnicii. Cum să credem c-a ținut cont de niște critici mai puțin apăsate ca în alte situații?
Hans Klemm, ambasadorul american la București, se crede Supraom între babuinii de români. Greu de crezut c-a luat seamă la cele cîteva critici ale unor ziariști care oricum nu frecventează ambasada americană.
Motivul e altul.
N-a fost prea greu de observat că între cele două declarații Divizia Presă a Poliției politice a dus o campanie furibundă împotriva a ceea ce ea numește penali, prin penali înțelegîndu-se toți cei cărora DNA le-a deschis dosar la ordin.
Această campanie s-a definit printr-un tembelism absolut, tipic de altfel Diviziei Presă.
În cazul alegerilor locale, primul criteriu de vot îl reprezintă capacitatea candidatului de a cîștiga încrederea alegătorului ca gospodar. Așa se explică printre altele că mulți primari PSD, dintre cei pe care DNA n-a avut timp să-i aresteze, au potrivit sondajelor șanse să fie realeși la scor. În aceste condiții, a prezenta alegerile locale drept un test al luptei împotriva corupției mi se pare o prostie fără seamăn. Deoarece criteriul de vot principal, dacă nu chiar singurul, e capacitatea candidatului de a administra localitatea, introducerea anticorupției drept criteriu de vor riscă să creeze o interpretare falsă a rezultatelor. Realegerea sau alegerea unor candidați anchetați de DNA sau ai unor partide asupra cărora și-a năpustit DNA cătușele amenințătoare nu înseamnă automat că românii resping anticorupția.
Sondajele și nu numai ele arată că românii nu vor ține cont dacă un candidat e sau nu în vizorul DNA. Ei vor vota ținînd cont de învățătura că Prostia ucide. Nu de puține ori, cum se vede din dezastrul Guvernului tehnocrat, mai mult decît Corupția.
Știind asta, fie chiar din sondajele făcute de Băieți, ambasadorul american și Klaus Iohannis au lăsat-o mai moale cu îndemnul de a nu fi votați corupții.
Nu de alta, dar era riscul va votul la locale să pară un pumn administrat în bot celor doi.