Ministrul Educației și psihologul Daniel David a abordat subiectul divergențelor sale cu Călin Georgescu într-o postare pe blogul său personal, afirmând că este un „adversar al ideilor” ale acestuia, în special în ceea ce privește lucrurile care „vin pe linia pseudoștinței și a pseudoreligiei”.
Daniel David: Conceptele lui Georgescu lovesc în știință și în religie
Daniel David, fostul rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, subliniază că aceste concepte „lovesc în știință și religie, deci în șansa bunăstării românilor, trezind vechiul obscurantism care ne poate menține în bizarerii, izolare și subdezvoltare”. În acest context, el afirmă că „voi încerca mereu să protejez oamenii de acestea”.
„Voi încerca mereu să protejez oamenii de acestea. Eu cred într-o societate modernă construită pe doi piloni, ştiinţa şi religia! De aceea, îi chem alături de mine pe toţi cărora le pasă de copiii lor şi de propria persoană să urmăm cu bun-simţ calea normală a ştiinţei şi religiei. Dar nu sunt adversarul dumneavoastră, aşa exprimându-se în fapt, nu doar în vorbe, pacea şi înţelegerea între oameni, pe care un candidat la prezidenţiale ar trebui le promoveze”, spune psihologul.
Daniel David, un adversar al ideilor lui Călin Georgescu
În continuare, Daniel David a susținut că va fi „un adversar al ideilor” lui Călin Georgescu despre lume, susținând că aceste idei „lovesc în ştiinţă și religie, deci în şansa bunăstării românilor”.
„Dacă şi dumneavoastră vă pasă aşa cum declaraţi, haideţi să o arătăm şi noi tot în fapt (fără demersuri puerile de tip „Thank you for the heck”!). Sincer, de la un om al păcii, care îl invocă des pe Dumnezeu, aştept scuze pentru atacuri neprovocate şi nedemne de acest angajament”, afirmă David.
David, care este psiholog de profesie și a scris „Psihologia poporului român”, spune că îi pasă de „demnitatea românilor” și că este „dispus oricând” să aibă „dezbateri raţionale în legătură cu lucrurile expuse aici sau altele relevante pentru români (fie și de la distanță)” cu Georgescu.
„Asta numai dacă ne asumăm o discuţie serioasă, nu de propagandă, adică ne asumăm măcar două din cele patru principii de bază ale unei discuţii raţionale (obligatoriu principiile identităţii şi non-contradicţiei, iar dacă se poate şi terţul exclus şi raţiunea suficientă ar fi mai mult decât cer).
Dacă nu veţi ajunge preşedinte (aşa cum sper!), vă urez o viaţă bună şi vă asigur că o să aveţi în mine un protector (cât voi putea) ca perspectiva dumneavoastră să se poată exprima liber, dar să rămână minoritară. Iar dacă din nefericire veţi ajunge preşedinte, sper sincer să vă însuşiţi atributele unui om de stat care nu doar vorbeşte despre pace, ci o şi înfăptuieşte, şi, foarte important, care chiar înţelege dreptul altora de a nu fi de acord cu el!”, a mai afirmat Daniel David.
Ministrul Educației: Înțeleg psihologic starea de frustrare prin care a trecut
Acesta se miră de „prevalenţa ideilor și obsesia” lui Călin Georgescu pentru „cipuri” (implanturi neurocerebrale) și de posibila conexiune pe care ar putea-o avea cu acestea.
„Cipurile domnului Musk sunt bune? Ţin minte că m-am simţit, ca român, inconfortabil când, la o reacţie banală a lui Elon Musk despre alegerile din România – „What the heck?” (Ce naiba?) –, domnul Georgescu a răspuns: „Thank you for the heck” (Mulţumesc pentru naiba), iar după aceea a apărut o plângere asemănătoare cu cea din Poarta Otomană.
Pe blogul său personal, Daniel David afirmă: „Înțeleg psihologic starea de frustrare prin care a trecut, dar nu o consider justificată legal și moral față de români, iar un candidat la poziția de președinte al țării noastre nu poate avea astfel de reacții puerile”.