Acum când retragerea premierului Victor Ponta pare doar o chestiune de timp și de negociere a condițiilor, o ideea se discută tot mai mai mult ca și posibilitatea de a păstra guvernarea de către majoritatea PSD-UNPR-PC-PLR.
Căci aceste partide au încă, în acest moment, indiferent de acuzațiile sau suspiciunile privindu-l pe șeful guvernului Victor Ponta, o majoritate comfortabilă. Pe liberali îi despart încă multe voturi de perspectiva unei majorități critice care să transforme moțiunea de cenzură într-un succes și să aducă PNL la guvernare.
Presiunea pe Victor Ponta este așadar, de imagine, nu politică.
Și atunci, așa cum se discută pe coridoarele politicii, ce ar fi dacă ar răspunde tot cu un gest de imagine dar ar face politic, o mutare care păstrează de fapt controlul jocului politic.
Ce înseamnă asta?
Premierul să anunțe demisia sa, iar majoritatea PSD-UNPR-PC-PLR să propună președintelui Iohannis un premier de la această majoritate. Un politician tănăr, fără suspiciuni de corupție, ba chiar dimpotrivă cu imaginea unuia care a refuzat un protectorat politic, prin despărțirea publică de Dan Voiculescu.
Noul guvern cu Daniel Constantin premier, ar păstra componența actuală a guvernului Ponta și ar fi în acest fel, un guvern de continuitate a guvernului Ponta, până la alegerile parlamentare din 2016.
Daniel Constantin ar continua politicile guvernului Ponta, politici care oricum sunt pregătite deja ca și cadru de implementare începând cu reducerea Tva de anul viitor, cu modificările fiscale sau cu o nouă lege a salarizării publice, pe criterii de performanță.
Care ar însemna asta din punct de vedere politic?
Ar fi un guvern al măsurilor de reformă fiscale și administrative.
Ar avea un mandat limitat până în 2016, deci nu ar fi niciun motiv de contestare populară și ar asigura o punte peste o criză politică.
Peste toate, ar fi o soluție de compromis între partide care ar asigura și PNL și PSD că schimbarea guvernelor nu se face prin dosare DNA, ci prin Parlament, cu respectarea majorității parlamentare disponibile la un moment sau altul.
Că vor exista scenarii alternative legate de creșterea PC+PLR chiar până la a face jocurile în 2016, este adevărat, dar până la urmă aceasta ar fi ultima dintre problemele de acum.
Ce ar înseamna asta pentru Victor Ponta?
Spațiu de manevră pentru a se lupta ca politician, nu ca premier cu legitimitatea pusă sub semnul întrebării. Ar putea să se justifice, să explice și să poarte o discuție lămuritoare sau nu - asta se va vedea, dar va putea să arate că nu se cramponează de putere și că nu se ascunde.
Ar fi o posibilitate pentru un reviriment la un moment când toate acestea se vor lămuri.
Și în plus, Victor Ponta va avea de un guvern care va continua politicile guvernului pe care l-a condus, astfel că ar putea asuma succesul implementării unor politici despre care se știe că sunt asumate de el.
Daniel Constantin premier, așa cum se zvonește ca pistă politică în aceste ore, este o soluție de avarie a unei clase politice care vrea să salveze și pe sine și aparențele respectării regulilor jocului politic, privind modul în care guvernele se schimbă și se succed unul altuia, indiferent de greșelile oamenilor politici.
Un fel de normalitate politică, atât cât o putem face noi.