Dan Motreanu evidențiază importanța sprijinului acordat de către PPE în promovarea „Mecanismului de stimulare a talentelor”, un proiect în care a fost implicat în Parlamentul European și care este crucial pentru progresul României.
Dan Motreanu a obținut recent votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor afectate de scăderea forței de muncă, migrația tinerilor și nivelul redus al educației superioare.
Europarlamentarul spune că „Mecanismul de stimulare a talentelor” a fost aprobat, iar el a fost responsabil pentru gestionarea acestuia în numele grupului PPE.
Dan Motreanu mulțumește PPE pentru susținerea proiectului de stimulare a talentelor
„„Capcana dezvoltării talentelor” afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic”, a declarat europarlamentarul.
Potrivit acestuia, proiectul este extrem de important și urmărește finanțarea unor politici și măsuri prin care Uniunea Europeană să răspundă provocărilor generate de declinul demografic.
Aici ne referim la îmbătrânirea populației, emigrarea tinerilor, scăderea forței de muncă și diferențele de educație dintre regiuni, precum și decalajul tot mai accentuat între zonele urbane și cele rurale.
Vor fi implementate reforme pentru a aborda problema reducerii populației
Dan Motreanu afirmă că țările UE vor fi sprijinite prin intermediul instrumentului de sprijin tehnic (IST) pentru a implementa reforme menite să abordeze problema reducerii populației active, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale.
„În calitate de responsabil PPE pe acest dosar, am primit sprijinul Grupului politic în solicitarea mea ca asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni europene care se confruntă cu aceste probleme, cât și celor 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu aceste probleme în viitor.
Totodată, PPE mi-a susținut propunerea lansată Comisiei Europene ca bugetul UE post 2027 să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor”, a mai transmis Dan Motreanu pe Facebook.
Fenomenul cunoscut sub numele de „Capcana dezvoltării talentelor” este evident în regiunile care se confruntă cu o insuficiență de lucrători calificați și absolvenți de învățământ superior pentru a compensa efectele scăderii populației active din cauza depopulării și îmbătrânirii.
Pentru a contracara declinul populației active, este esențială creșterea productivității și promovarea inovării. Iar asta implică necesitatea de a atrage lucrători calificați.
Absența creșterii economice și a inovării, care duce la o cerere scăzută de competențe, ar putea amenința grav competitivitatea și potențialul de creștere al acestor regiuni.