”Sunteți foarte săraci și foarte naivi…” sunt ultimele cuvinte rostite precipitat de către Dan Diaconescu, înainte de a urca în mașina poliției care-l conducea la penitenciar. Adevărul cel de pe urmă spus de unul care s-a îmbogățit tocmai pe spatele celor foarte săraci și foarte naivi.
Imediat după comunicarea sentinței definitive de condamnare a lui Dan Diaconescu pentru șantaj prin presă, din pământ, din iarbă verde, au sărit în ajutorul lui și ziariști, și oameni politici și avocata Paula Iacob. ”Jurnalistul”, ”fondatorul PPDD”, ”supapa de libertate”. Ce laude! Ce osanale! Ce suspine! Cum au uitat toți că OTV a fost un focar de ilegalități în audiovizual!
Dan Diaconescu nu a dat niciodată doi bani pe lege. A făcut o televiziune într-o garsonieră și a ajuns la o avere impresionantă, care nu poate fi justificată din veniturile unui jurnalist, oricât succes ar avea acesta. Averea lui Diaconescu se poate explica doar prin bani negri, obținuți cu ajutorul televiziunii. Nu înțeleg admirația unora pentru reușita acestuia în viață după modelul”american dream”: Dan Diaconescu nu a fost decât un jurnalist escroc, cum mai sunt și alții.
I-am văzut pe unii revoltați, scuzându-l pe Diaconescu că ”nu a fraudat niciodată statul”. Fals! Diaconescu a obținut o licență audiovizuală gratuită de la statul român, obligându-se că va respecta legea, dar a încălcat-o din prima până la ultima clipă. A obținut din această televiziune venituri pe care nu le-a declarat și care nu au fost impozitate. Cu aceste venituri ilegale și-a construit o viață de ”ciocoi”, deși plângea pe umărul poporului, căruia i-a dedicat televiziunea și, ulterior, partidul.
Dan Diaconescu a fost cel care a inventat ”emisiunea de vânzare”. OTV a fost prima televiziune care a pus la dispoziția oricui avea bani timpi de emisie, producătorul de ocazie venind cu caseta gata făcută la Dan Diaconescu. Contra unei sume de bani, caseta era difuzată. Așa au apărut emisiunile de proastă calitate, filmate neprofesionist, fără lumini și sunet de televiziune, fără să respecte un minim standard de profesionalism.
OTV a fost prima televiziune care a difuzat emisiuni realizate de vraci și vrăjitoare, a adus pe ecran pseudo-tratamentele naturiste și miraculoase pentru boli incurabile, promovarea acestora fiind de-a dreptul criminală. OTV a inventat emisiunile de scandal în direct, dansul pe masă și filmarea în detaliu pe sub fuste. Mizeria umană a fost expusă pe ecran doar din setea de îmbogățire a tânărului sărac plecat din Caracal.
Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile dacă CNA ar fi reacționat la timp. A fost, din păcate, o instituție dominată de sinecuriști, trimiși acolo pentru satisfacerea unor interese politice, în schimbul acestora având garantați șase, doisprezece, optsprezece ani de mandat liniștit. Din 2007, după moartea lui Ralu Filip, lui Dan Diaconescu i-au crescut aripi de neimaginat. Răsvan Popescu a fost prea slab pentru funcția de președinte al CNA. Un om al compromisurilor și nu al luptei pentru principii a fost tot ce și-ar fi dorit Dan Diaconescu. Popescu a știut să-i asigure acestuia protecția, mobilizând, în sprijinul OTV, voturile constante ale lui Christian Mititelu și Mihai Mălaimare, toți trei propuși de PNL.
Membrii propuși de PSD și PRM erau apriori de partea lui Diaconescu, căci aveau interes ca el să atragă de partea sa electoratul clasic al lui Vadim Tudor și al social-democraților. Datorită acestora erau ignorate emisiunile care încălcau în mod flagrant legea, nu erau monitorizate și nici nu ajungeau în dezbaterea Consiliului în plen, decât în cazuri grave și întotdeauna după numeroase insistențe. Când se punea problema sancționării, OTV avea întotdeauna șase voturi pentru cele mai mici sancțiuni sau lipsea subit câte un membru CNA, în așa fel încât nu se strângeau șase voturi pentru sancțiuni. Publicitatea politică, deși evidentă la OTV, nu era sesizată de către CNA. Așa a fost posibilă ascensiunea PP-DD, deși era ilegală.
Amenzile neplătite în termen de șase luni ar fi atras retragerea licenței OTV. Așa prevede legea audiovizualului, dar ea nu a fost aplicată, sub diverse motivații. Abia când Dan Diaconescu le-a scăpat de sub control, când l-a atacat pe Victor Ponta în mod constant, liderii USL au arătat gestul cezarian cu degetul mare îndreptat spre pământ. Răsvan Popescu nu i-a mai asigurat protecție, drept urmare, a fost și el atacat personal de către Dan Diaconescu la OTV. Totuși, nu a îndrăznit să-i retragă licența. S-a limitat la un proces cu despăgubiri materiale, pe care l-a câștigat. Laura Georgescu însă s-a executat imediat după preluarea conducerii CNA, iar OTV a rămas fără licență. Decizia CNA a fost legală, dar ar fi putut fi aplicată demult. Nu s-a întâmplat decât atunci când politicul și-a dat acordul.
Dan Diaconescu a distrus audiovizualul, iar el se mândrea că a reușit să ”otevizeze” România. CNA i-a permis acest lucru, prin pasivitate. A alterat valorile fundamentale ale jurnalismului prin modul său de a face televiziune. A manipulat publicul credul, despre care, în drum spre închisoare, spunea că e foarte sărac și foarte naiv, și l-a folosit pentru propriile interese. Așa a devenit bogat. La rândul său, Dan Diaconescu a fost folosit de oamenii politici, de toate culorile. CNA nu doar că i-a tolerat, ci i-a și încurajat, în ciuda faptului că toți membrii le cunoșteau practicile. Dan Diaconescu merge la închisoare pentru șantaj prin presă, membrii CNA care i-au fost complici sunt bine mersi.