Liderul USR, Dan Barna, se află, fără nicio îndoială, într-o campanie de imagine accelerată. A cam furat startul competiției, dacă ne gândim că partenerul său din Alianța 2020, Dacian Cioloș, președintele PLUS, nu s-a pronunțat clar că va rămâne în postul de la Bruxelles, nefiind tentat de o desemnare pentru candidatura la Cotroceni.
De altfel, sunt surse din taberele Binomului care susțin că lucrurile sunt ușor tensionate între cei doi lideri, Barna și Cioloș, tocmai din această cauză. Cred, însă, că, în spatele ușilor închise, Cioloș a tranșat cu Barna deja candidatura la președinție, primul având un obiectiv precis și de neschimbat privind prezența sa în Parlamentul European ca lider al Grupului Renew Europe. Dar nu exclud ca lui Dacian Cioloș să nu-I treacă prin minte să-l lase singurel pe partenerul Binomului, rupând alianța prin toamnă.
Cu și mai mult aplomb, Dan Barna a reafirmat sâmbătă, într-un interviu pentru Digi24, că vrea să candideze împotriva președintelui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din această toamnă. Pe bune, nu ”de amorul artei”, a afirmat, și că ”scopul lui e categoric” să fie în turul doi împotriva lui Klaus Iohannis. A și accentuat din nou că, de altfel, USR și PLUS vor să câștige toate alegerile la care participă, prezidențiale, locale și parlamentare.
De ce vrea Barna să-l schimbe pe președintele Iohannis în loc să-l sprijine în alegeri? De data aceasta liderul USR a detailat răspunsul la întrebarea care i-a tot fost pusă de jurnaliști de când și-a anunțat intenția să candideze. El a spus că nu vrea să se pronunțe dacă președintele Iohannis a fost bun sau rău pentru români, dar a găsit, totuși, o formulă oarecum împăciuitoare prin care să se refere la actualul președinte al statului, gândind că și-ar dezamăgi electoratul.
Dan Barna a mărturisit că ”mandatul lui Kalus Iohannis a fost o chestiune bună de a păstra România pe o coordonată europeană. Nu are rost să spunem acum ce greșeli sau lucruri bune a făcut președintele Iohannis. El a menținut, în această luptă de trei ani, alături de USR, direcția României pe calea europeană”. A existat și un reproș: lentoarea președintelui! Barna a spus că, probabil, el ar fi avut ”o prezență mai dinamică în spațiul public la anumite momente emoționale ale luptei politice care au avut loc în România”.
PSD nu intră în calculele președintelui USR decât prin faptul că nu știe cine va fi candidatul partidului lui Dăncilă, pe care ar trebui să-l zdrobească în turul unu al alegerilor, ca să intre la confruntarea cu Klaus Iohannis, candidatul susținut de PNL.
Dan Barna promite ”o campanie pozitivă, pentru prima dată în România”, între el și Iohannis. Formula de exprimare aleasă fie nu a fost inspirată, fie s-a vrut o nouă ciupitură la adresa șefului de la Palatul Cotroceni. ”Până acum am avut opțiunea între răul mic și răul cel mai mic (n.a. La alegerile din 2014, s-au confruntat Ponta și Iohannis). Acum ar fi o campanie în care, pentru prima dată, s-ar discuta despre proiecte, calități, avantaje, credibilitate, nu va mai fi o campanie de golăneală, de porcării”, a punctat Barna.
Nu e de așteptat la o reacție rapidă a președintelui Klaus Iohannis în urma acestor declarații. Pentru liniștea de-o vară a României, acesta nu va amplifica un joc politic în care, deocamdată, Dan Barna aleargă singur, pe o unică pistă. Indiferent câți ”consilieri” din vechile și noile structuri ar avea, liderul USR nu pare că a găsit o altă strategie decât cea de imagine în oglinda unei frizerii.