Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, a declarat joi, în cadrul unei declarații comune de presă alături de Stelian Ion, că Florin Cîțu nu mai poate rămâne liderul Guvernului României după ce l-a revocat din funcție și pe ministrul Justiției.
Amintim că la 14 aprilie, Florin Cîțu l-a revocat din funcția de ministru al Sănătății pe Vlad Voiculescu, un alt nume important în USR PLUS.
”Actualul cabinet nu mai poate să continue. Este o decizie ireversibilă. Sperăm ca acest premier să devină un premier în istorie, să aibă o poză frumoasă la Palatul Victoria. Această coaliție poate că continue și ne așteptăm că PNL să propună un premier capabil.
Au fost probleme de mai multe luni. Acum a venit acest moment în care nu mai putem continua. Solicităm coaliției de guvernare să găsească alt premier. Cele 18 voturi ale USR PLUS nu mai susțin cabinetul Cîțu.
Stelian Ion a reușit să rămână vertical și să respecte principiile. Am văzut ce greu a fost pentru el să ducă această luptă în justiție. Plecăm de aici cu fruntea sus. Suntem alături de el, îl susțin și îi mulțumesc”, a declarat Dan Barna.
Reacție de la CSM după revocarea lui Stelian Ion
La o zi după ce Stelian Ion a fost revocat din funcția de ministru al Justiției, reprezentanții Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat. Astfel, de la CSM a fost transmisă o solicitare la Ministerul Justiţiei, care conform sursei citate trebuie să continue procedura de selecţie a procurorilor pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul General, DIICOT şi DNA.
”Având în vedere anunţul prim-ministrului Guvernului României cu privire la revocarea din funcţie a ministrului justiţiei, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în majoritate, solicită Ministerului Justiţiei continuarea procedurii de selecţie a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţia Naţională Anticorupţie, cu respectarea calendarului stabilit, pentru a se asigura desfăşurarea activităţii parchetelor în mod optim, în acord cu recomandările MCV, până la modificarea legii în sensul măririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii în această procedură, prin introducerea avizului conform”, arată într-un comunicat al Secţiei pentru procurori.
Continuarea reformelor în justiție
Conform Agerpres, Secţia pentru procurori subliniază importanţa continuării reformelor în justiţie şi a îndeplinirii obligaţiilor asumate de autorităţile naţionale din perspectiva convenţiilor internaţionale împotriva corupţiei, strategiilor de combatere a criminalităţii organizate şi corupţiei la nivelul Uniunii Europene, strategiei europene de securitate şi strategiei Uniunii Europene în materie de droguri.
De asemenea, a fost subliniat și rolul esenţial al Ministerului Public, în special al structurilor specializate de parchet, în gestionarea fenomenului criminalităţii organizate şi al corupţiei la nivel înalt.