Dan Andronic: Iohannis nu a făcut nimic major

Evenimentul Zilei a întrebat patru jurnaliști, analiști și sociologi ce părere au despre cele aproape șase luni de mandat ale noului președinte. Tema dezbaterii a fost aleasă anterior declanșării „cazului Ponta” de către DNA, dar subiectul nu a fost ocolit

Directorul Evenimentului Zilei, Dan Andronic, crede că șeful statului nu a făcut greșeli majore în primele luni de mandat, dar nu a avut nici realizări deosebite. Andronic este critic cu modul în care președintele Iohannis a abordat cazul Ponta și a cerut demisia premierului, apreciind că șeful statului trebuia să se limiteze la o discuție „discretă”. Directorul EVZ arată că șeful statului nu are instrumente constituționale prin care să schimbe guvernul PSD și, în absența acestora, dosarul de la DNA a lui Ponta este „un ciocan mai mare” care rezolvă această problemă.

Credeți că perioada de grație pe care alegătorii i-au acordat-o lui Klaus Iohannis a trecut? Are, totuși un grad mare de încredere, când va trece perioada de miere?

FOTO: DAN ANDRONIC

E greu de spus ce înseamnă o perioadă de grație pentru un președinte de țară. Dacă ne raportăm la popularitate, atunci putem spune că ea nu a trecut, procentele sale fiind în jurul cifrei de 60 la sută. Dacă ne referim la nivelul așteptărilor, atunci se poate spune că, de ceva vreme, președintelui Iohannis îi este reproșată lipsa de reacție în momente importante. Totuși, mandatul unui președinte este de cinci ani și poate avea suișuri și coborâșuri. Modul în care va finaliza atacul la Ponta va conta mult în economia primului său mandat.

Dan Andronic consideră că sunt mai multe asemănări între Klaus Iohannis și Emil Constantinescu

Care au fost cele mai bune decizii ? Dar cele mai mari greșeli?

În primele șase luni se poate spune că nu a făcut nimic major. Realizări sau greșeli. Sunt realizări și greșeli normale pentru un politician care învață meseria de președinte la locul de muncă. Poate că are o anumită aroganță ce ar merita temperată, dar nu găsesc nimic fundamental...

Există asemănări între Iohannis și Constantinescu? Dar diferențe?

Poate că între cei doi sunt cele mai multe asemănări, dar trebuie marcate doar la nivel simbolic. Au un profil similar, dar aș da un plus președintelui Emil Constantinescu, care a venit la Cotroceni cu un obiectiv foarte clar: recâștigarea încrederii Occidentului și aderarea la NATO. După mandatul unui președinte considerat ca fiind ultimul exponent al comunismului în Europa. Klaus Iohannis nu a avut aceeași șansă. Are nevoie de un proiect major, dar nu pare să-l găsească deocamdată. Aducerea PNL la putere, prin mijloace mai mult sau mai puțin democratice, nu poate intra în categoria proiectelor de anvergură. Ba chiar dimpotrivă...

Ar fi trebuit să fie Iohannis un președinte jucător cum a fost Traian Băsescu ?

Nu neapărat! Trebuie să imprime mandatului ceva din personalitatea sa. Tăcerea, acuzată de mulți ca fiind contra- productivă, poate deveni un atu. Dar mă tem că presiunea va fi foarte mare, Klaus Iohannis va ceda și vom avea un președinte care vorbește mai mult decât își dorește.

Care a fost cea mai mare gafă pe care a făcut-o Klaus Iohannis până în prezent?

Nu cred că a făcut vreo gafă importantă. Dacă vreți să căutăm cu orice preț, după părerea mea anunțarea a două interviuri, New York Times și Televiziunea germană, care nu s-au difuzat, intră în această categorie. Dar nu cred că sunt imputabile lui Iohannis.

Ar fi trebuit să forțeze Iohannis plecarea PSD de la guvernare? Cum ar fi trebuit să facă asta?

O asemenea întrebare evi dențiază eterna dilemă a societății românești: de ce alegem un președinte care nu poate schimba guvernul?! Din păcate, niciun actor politic nu vrea să-și asume schimbarea Constituției într-un mod fundamental. Așa că vorbim liniștiți despre forțarea unei schimbări de guvern în afara cadrului constituțional. Iar momentul politic din aceste zile miroase foarte tare a rezolvarea dilemei după modelul sovietic: când ceva nu merge, vino cu un ciocan mai mare! De data aceasta ciocanul este dosarul lui Ponta de la DNA, răsărit peste noapte...

„O problemă de credibilitate constituțională”

Președintele Klaus Iohannis ar trebui să acționeze agresiv împotriva lui Victor Ponta, pentru a-l presa să demisioneze sau este suficientă declarația de vineri la prânz?

Președintele Iohannis a vorbit deja mai mult decât era cazul. A invocat o procedură constituțională care nu este corectă, alimentând speculațiile potrivit cărora se află în spatele dosarului penal răsărit în curtea premierului. Era mult mai înțelept din partea sa să aibă o discuție cu Victor Ponta pe care să o păstreze discretă. Era suficientă presiune asupra premierului.

Credeți că îl va ajuta pe Klaus Iohannis, din punct de vedere al imaginii, reacția rapidă pe care a avut-o în cazul Ponta?

Depinde de rezultat. Dacă Ponta va recunoaște vinovăția și va demisiona, da. Dar dacă Victor Ponta va convinge opinia publică de faptul că asistăm la o tentativă de schimbare a guvernului utilizând un mecanism legal în mod abuziv, atunci președintele Iohannis va avea o problemă de credibilitate instituțională.

Mateescu: Comunicarea este o problemă

Sociologul Barbu Mateescu consideră că declarațiile agresive împotriva premierului Ponta nu ar ajuta la nimic, el amintind de faptul că președintele Traian Băsescu le-a folosit, fără efect, în perioada guvernărilor Tăriceanu și Ponta. Totuși, potrivit lui Mateescu, președintele Iohannis îl suportă tot mai greu pe premierul Ponta.

FOTO: Barbu Mateescu

Au trecut aproape șase luni din mandatul lui Iohannis. Care au fost momentele cheie și cum le-a depășit?

Primul moment important a fost chiar după preluarea mandatului. Putea încuraja negocieri cu UNPR pentru dărâmarea guvernului Ponta. Probabil a estimat că costurile, de toate felurile, ar fi foarte mari. La cazul Schweighofer a replicat atacurilor lui Ponta târziu, dar eficient, în sensul în care acesta s-a calmat.

Ce fel de președinte este Iohannis? Ar trebui să se schimbe? În ce fel?

Două posibilități: a) de republică parlamentară și b) mult mai tăcut decât Băsescu, cu reacție mai lentă, dar cu o concentrare similară asupra scopurilor pe termen lung. Comunicarea e o problemă, pe fond și formă sunt carențe deranjante și erori.

Cum credeți că gestionează Ponta relația cu Iohannis? Dar viceversa?

Victor Ponta este o imagine în micro a PSD-ului, având o memorie scurtă: comite erori, se ambalează, le repetă la un nivel mai grav, dă cu capul de pragul de sus, se dă înapoi, comite din nou aceleași erori și tot așa ad infinitum. Așa stau lucrurile și în relația Victor Ponta - Klaus Iohannis. Ponta e un pic mai prudent, pentru că știe că nu-l poate elimina pe Klaus Iohannis. Iohannis îl suportă, se pare, din ce în ce mai greu.

Dacă ați fi consilierul lui Iohannis care ar fi primul sfat pe care i l-ați da?

O echipă profesionistă de comunicare în spatele scenei.

Ați citit cărțile scrise de șeful statului? De ce a evitat să povestească chestiuni foarte importante?

Am citit, deocamdată, prima carte. Cum cartea a doua e importantă în economia întrebării, nu mă pot pronunța.

„Declarațiile agresive sunt irelevante”

Președintele ar trebui să acționeze agresiv împotriva lui Ponta, pentru a-l presa să demisioneze sau este suficientă declarația de vineri?

Un președinte nu poate face nimic pentru a demite un prim-ministru pe care nu-l place. Declarațiile agresive sunt constituțional irelevante (după cum știm din 2006-2008 și 2012-2014); în speța actuală, având în vedere profilul politic al lui Iohannis, trebuie bine dozate.

Credeți că îl va ajuta pe Iohannis, din punct de vedere al imaginii, reacția rapidă pe care a avut-o în cazul lui Ponta?

Reacția a fost normală. Testele reale pentru Iohannis în planul imaginii încă nu au venit.