„Evenimentul zilei” a descoperit că mai mulți șefi din UDMR au probleme de integritate în urma unor anchete DNA sau ANI
Prezidiul Uniunii este asigurat de șapte fruntași dintre aleșii maghiarilor din România. Dintre aceștia, trei au probleme cu justiția, unul dintre ei, Mate Andras Levente fiind condamnat definitiv, cu suspendare.
Un alt ales local este trimis în judecată pentru fapte de corupție, în timp ce un senator are probleme de integritate, fiind acuzat de conflict de interese.
Șeful Uniunii, Kelemen Hunor s-a remarcat printr-o serie de declarații de susținere a membrilor UDMR anchetați de procurori. La fel, Hegedus Csilla, vicepreședinte executiv al Uniunii.
Declarații de susținere pentru aleșii penali din Uniune
Kelemen Hunor este președinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR). În februarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile președintelui UDMR, Kelemen Hunor, referitoare la dosarul privatizărilor strategice. El a afirmat atunci că, prin sentința de 4 ani de închisoare cu executare din dosarul Poșta Română, Nagy Zsolt, fostul ministru al Comunicațiilor, „a fost nedreptățit... Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupție. Nu există nicio dovadă împotriva lui”. Două luni mai târziu, CSM a decis că declarațiile lui Hunor au afectat independența Justiției. În scandalul provocat de imposibilitatea DNA de anchetare a lui Laszlo Borbely, alt lider al formațiunii suspectat de corupție, Kelemen Hunor a răspuns: „Eu cred în nevinovăția fiecărui om, până când există o hotărâre definitivă. Până când nu există o hotărâre definitivă, nu am nici un motiv să nu cred în nevinovăție... Nu e un lucru rău să existe un filtru parlamentar pentru foștii miniștri”.
Idolul vicepreședintelui, un fugar
Hegedus Csilla (foto) deține funcția de vicepreședinte executiv al Uniunii. În decembrie 2014 declara: „Marko Attila e un idol pentru mine, este sub o presiune mare - primarii noștri, consilierii noștri știu că suntem sub o mare presiune atunci când dorim să facem ceva (...). Trebuie să stăm în spatele lui, să îl susținem, nu e doar povara lui, ci și a noastră, ca să poată face față”. Marko Attila este dat în urmărire de procurorii DNA.
FOTO: Hegedus Csilla
Deputat condamnat definitiv, membru în Prezidiu
În februarie 2015, instanța supremă l-a condamnat, definitiv, pe Mate Andras Levente (foto) la 6 luni de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat de judecători că și-a angajat soția la biroul său parlamentar, iar aceasta a obținut, astfel, venituri de 5.508 lei. În septembrie 2013, deputatul UDMR a fost trimis în judecată de procurorii care l-au acuzat de conflict de interese. Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, ANI a sesizat Parchetul instanței supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului. Mate Andras Levente a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soției sale în cadrul Biroului Parlamentar. Ulterior, a devenit un critic constant și inițiatorul unor legi anti ANI.
FOTO: Mate Andras Levente
Senator acuzat de conflict de interese
Biro Rozalia (foto), senator UDMR, este anchetată de DNA, din 2012, pentru abuz în funcție, dosarul penal având la origine un raport al Agenției Naționale de Integritate (ANI). În 2010, inspectorii ANI au acuzat-o de conflict de interese, pentru că în 2006, pe când era viceprimar al municipiului Oradea, dar și membru în Consiliul de Administrație al Fundației Partium, ce funcționează pe lângă UDMR Bihor, a aprobat închirierea către această fundație a unui imobil din centrul orașului. Biro Rozalia Ibolya deține funcția de membru fondator al Fundației. Ea a atacat în justiție decizia ANI și a cerut anularea raportului, dar în 2012 a pierdut procesul. În prezent este cercetată în dosarul în care a fost reclamată de ANI la Parchet.
FOTO: Biro Rozalia
Lider important, judecat pentru fapte grave
Borboly Csaba, (foto) președinte al CJ Harghita, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într- un dosar cu un prejudiciu de peste un milion de euro. În septembrie 2013, alesul local a fost acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracțiuni de fals intelectual și denunțare calomnioasă. Potrivit DNA, În decembrie 2010, Borboly Csaba a decis în mod nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru lucrări de reabilitare a unui drum județean. Mai mult, Borboly ar fi favorizat și alte firme, prin plăți preferențiale. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Târgu Mureș.
FOTO: Borboly Csaba
Marko Attila - deputatul dispărut care șifonează imaginea Uniunii
„Oaia neagră”, deși nu deține funcție în partid, este Marko Attila (foto), pentru care Judecătorii au emis un mandat european de arestare, după ce anterior se dispusese arestarea preventivă a acestuia. Fostul deputat UDMR împreună cu alți șapte complici au fost trimiși în judecată, pe 9 aprilie, în dosarul în care sunt acuzați că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate. Potrivit rechizitoriului, Marko Attila și ceilalți inculpați au produs un prejudiciu statului de peste 84 de milioane de euro. El are deja o condamnare definitivă la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care este acuzat tot de abuz în serviciu, privind restituirea unui imobil.
FOTO: Marko Attila