Dacian Cioloș a intrat oficial în campania electorală pentru un nou mandat de premier.
După ziua de ieri nu mai am niciun dubiu că șeful Guvernului are planuri mari în perioada următoare. În prima parte a zilei, Executivul a lansat în dezbatere publică documentul strategic intitulat „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”, o veritabilă ofertă de guvernare pentru intervalul 2016-2020. Către seară, premierul Dacian Cioloș a anunțat remanierea a nu mai puțin de patru miniștri: Educație, Transporturi, Comunicații și Românii de Pretutindeni.
Cam multe gesturi politice, întrun interval atât de scurt de timp, pentru cineva care nu vrea să joace un rol important în politică și după alegerile parlamentare din toamnă. Ca să nu mai vorbim de faptul că, săptămâna trecută, terenul a fost pregătit printr-o serie de gesturi electorale evidente. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a avut o dispută publică dură cu deputatul PSD Sebastian Ghiță, pe care l-a acuzat de fraudarea fondurilor comunitare. Confruntarea dintre cei doi s-a lăsat cu sesizarea DNA pe această temă. Tot zilele trecute, premierul Cioloș a participat la o acțiune de ecologizare a Parcului Văcărești, gest devenit viral pe rețelele de socializare.
De ce ar lansa Guvernul un proiect de creștere economică sustenabilă, document strategic a cărui implementare necesită o perioadă considerabil mai mare decât cele câteva luni câte au mai rămas până la alegerile parlamentare din toamnă? Nu cred că intenția lui Cioloș a fost să-i dea o mână de ajutor lui Liviu Dragnea, care, cel mai probabil, va fi propus de PSD pentru funcția de premier, dacă social- democrații vor reuși să facă viitoarea majoritate parlamentară. E drept că Cioloș a afirmat ieri că „esenţială pentru succesul acestui demers (proiectul de creștere economică- n. red.) va fi asumarea lui de către decidenţii politici, sperăm şi în implicarea lor”. Nu cred însă că era o invitație pentru Dragnea pentru a prelua guvernarea de la toamnă.
O anumită logică electorală este evidentă și dacă observăm modul în care a fost făcută remanierea guvernamentală. În mod cert, premierul Dacian Cioloș este preocupat de acele domenii care pot aduce voturi. O dovadă este decizia de înlocuire a ministrului Educației, Adrian Curaj. Acesta era unul dintre cei mai controversați miniștri, din cauza faptului că este membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), creată de Gabriel Oprea. Fostul ministru a fost acuzat că nu se preocupă suficient de demascarea doctoratelor plagiate, tocmai pentru că vrea să-l protejeze pe Gabriel Oprea. De altfel, Curaj a participat la elaborarea unei legislații care îi favorizează pe plagiatori, deoarece nu vor trebui să returneze beneficiile de pe urma doctoratului fraudulos.
Succesorul lui Curaj, Mircea Dumitru, este unul dintre cei mai mari adversari ai imposturii academice, Universitatea din București, unde este rector, fiind prima instituție publică ce a demascat plagiatul fostului premier Victor Ponta. Plagiat care a fost confirmat recent și de CNADTCU. O a doua înlocuire din rațiuni electorale evidente este cea a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu. Motivul demiterii sale este faptul că nu a reușit să faciliteze înscrierea românilor din Diaspora în Registrul Electoral, pentru a participa la alegerile parlamentare. Locul lui Stoenescu va fi luat de Maria Ligor, actual ambasador al României în Canada. Potrivit lui Cioloș, principala sa misiune este organizarea scrutinului din toamnă. „Doamna Ligor a fost ambasador în Spania, cunoaşte bine Diaspora românească”, a spus șeful Guvernului.
Va reuși Dacian Cioloș să obțină un nou mandat de prim-ministru? Da, cu o condiție. Pentru a putea fi numit din nou de președintele Klaus Iohannis, PSD ar trebui să nu obțină în viitoarele alegeri un scor suficient de mare, pentru a-i permite să facă o majoritate în viitorul parlament. Dacă prezența la urne va fi redusă, PSD va prelua guvernarea. Dacă la vot se va mobiliza un procent consistent dintre cei care așteaptă o alternativă la oferta actualelor partide, PSD va înregistra încă un eșec de proporții. Soarta social-democraților depinde foarte mult de Uniunea pentru Salvarea României (USR), a lui Nicușor Dan. Către această construcție nouă se îndreaptă deja o serie de figuri noi, care, la toamnă, pot scoate la vot alegători ce așteaptă altceva de la politică.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor