Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef
Vaselina cu bidoanele
Totul este terminat. Partidele tradiționale duc lipsă de aprecierea cetățenilor, nivelurile intenției de a vota scad zilnic, ceea ce lumea vorbește și comentează pretutindeni este o totală respingere a sistemului, nimeni nu mai face diferențe. Orice studiu de opinie publică devine caduc înainte de a-l publica, pentru că între anchetă și publicarea acesteia au apărut patru sau cinci noi scandaluri. Trebuie să fim vigilenți, fără nicio îndoială, cu mesajul de regenerare pe care ni-l vând aceleași partide politice dintotdeauna. Regenerare politică? Aceeași înșelătorie, căci incompetența nu se șterge „dacă întoarcem pagina” și nici minciuna cu „tu mai mult”. Noi cetățenii, timp de multă vreme, am preferat să mergem pe treaba noastră, să menținem rutina cu care ne-au învățat. Ne-am jucat cum că nu vrem să știm nimic, și doar atunci când am început să ne ardem, am decis să dăm cu șutul în jar, pentru că știm că ne dau „o bătaie de mama focului”, dar nu știm pe unde vin loviturile.
Cu aceste antecedente, nimic din ceea ce vom face acum nu va avea recompensă imediată, dacă e să fim realiști. Drumul este dificil de parcurs, dar nu este un motiv să ne dăm bătuți. Este ca și când am vrea să stingem un incendiu. O societate care se pregătește să stingă „mari incendii” poate lupta împotriva lor, însă toate masurile preventive desfășurate vor face să fie foarte dificil să se ajungă la acea situație. O societate care nu s-a pregătit să combată un mic incendiu, ori îl stinge încă de la început, ori termină uitându-se cum focul se stinge singur când nu mai e nimic de ars.
În cazul nostru combustibilul este proprietatea publică, drepturile noastre, protecția noastră socială, modelul de coexistenţă și viitorul nostru. Și vom vedea cum se nimicește totul pentru că „incendiul” este prea avansat. Am „înghițit” multe minciuni. Am ajuns să disprețuim ce-i al nostru, supraestimând capacitatea noastră individuală, în timp ce, aceia, cei mai interesați ca lucrurile să fie așa, formau echipă.
Dar faptul că noi, generația actuală, avem totul pierdut, mai puțin un miracol, nu înseamnă că nu este responsabilitatea noastră să punem umărul ca să pregătim viitoarele generații. Trebuie să promovăm cultura de participare și formare politică și socială a tinerilor, iar asta trebuie făcută dând exemplu. Nu avem altceva de făcut decât să continuăm să luptăm, sau să ne unim pentru a lupta, și să reușim să uităm ceea ce ne-au învățat, pentru că altfel va trebui, mai devreme sau mai târziu, să cumpăram vaselina cu bidoanele. Mândria umană o găsim în lucrurile mărunte, ce se fac mereu, zi de zi, ceea ce fac anonimii fără ca, în definitivă, să știe că o fac.
Sunt tăceri care spun multe, altele produc nemulțumiri și pierderea încrederii. Cu tristețe simt că de câțiva ani încoace trăim într-o tăcere care nici nu spune, nici nu reprezintă nimic.
Jafet Barreto, politician și avocat spaniol
„Trag un semnal de alarmă!”
Să se facă în media și campanii de educație rutieră pentru bicicliști. Nu mai putem, în calitate de pietoni, circula pe străzile Bucureștiului, pe trotuare, pe trecerile de pietoni și pe aleile parcurilor, în condiții de siguranță din cauza bicicliștilor. Vedeți trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Victoriei, trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Aviatorilor, trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Charles De Gaulle, aleile Parcului Herăstrău. (...) Pentru ce mai sunt plătiți agenții de circulație, care ar trebui să apere Codul Rutier, când sub ochii domniilor lor bicicliștii călăresc bicicletele pe spații strict pietonale? Trag un semnal de alarmă, ca să se ia măsuri în sensul ăsta pentru bicicliștii ce deranjează zi de zi pietonii. Și la intrările în parcuri să se monteze indicatoare, pentru interzicerea bicicletelor.
Mihai Nicholas Marinescu - București
Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori