CUVÂNTUL CITITORULUI. Pensii „egale” în Australia

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

Pensii „egale” în Australia

După cum se știe, în Australia pensiile sunt „egale”. Așteptam nerăbdător să împlinesc vârsta de pensionare de 65 de ani. Nu contează anii de muncă, de altfel nu sunt cărți de muncă și condițiile de pensionare pe care le știam erau să fi locuit minimum 10 ani în Australia și, bineînțeles, să ai vârsta de pensionare. Am mers în dimineața mult așteptată la oficiul de pensionare, unde spre surprinderea mea am aflat că nu mă calific pentru pensie. Motivul: „eram prea bogat”. Nu contează valoarea casei în care stai (poate fi și de $5mil.), contează bunurile imobile pe care le ai și venitul care- l aduc.

În 1988, ca să pot să-mi înscriu copiii la cel mai bun liceu de stat(nu-mi permiteam un liceu particular) am vândut casa de la 11 km de centru, unde aveam un liceu modest (sunt cartiere și la 40 de km de centru) și am cumpărat la 0,5 km de centru, unde era liceul amintit, un bloc de 5 apartamente cu $89.000. Anii au trecut și copiii au terminat liceul și au făcut scorul de medicină și arhitectură.

Aș vrea să mă opresc puțin asupra modalității de intrare la facultăți. La începutul liceului îți alegi șase materii (engleza obligatorie)din care aveai să-ți faci scorul de intrare la facultate. De-a lungul celor patru ani de liceu dai teste periodice cu aceleași conținut în toată țara și ce mi se pare interesant este testul care se dă pentru punctajul școlii (se evită situații în care un elev bun termină la un liceu cu punctaj redus și invers). La terminarea liceului, depui la secretariat o listă cu 5 opțiuni pe care le dorești, în ordine descrescândă (ex: medicina, profesor etc ) și urmează să fie publicat scorul și opțiunea corespunzătoare. Un lucru interesant, de asemenea, este acela că dacă nu faci scorul pentru specialitatea pe care vrei s-o urmezi, poți merge la o universitate de stat timp de un an, secția de științe, unde poți să-ți îmbunătățești scorul obținut în liceu.

Să ne întoarcem la pensii, deci în 2011 având 65 de ani, am fost refuzat să-mi dea pensie pe motiv că blocul de apartamente a fost evaluat la 1,25mil și limita era de 950 de mii (sub această limită miar fi dat oricum doar procent din pensie). Am cerut o soluție și ei mi-au spus să vând proprietatea. La o eventuală vânzare, trebuia să plătesc impozit pentru suma de $1,25mil-$890.000 plătiți în 1988 și care era cam de $300.000. Desigur că am refuzat soluția, mai ales că aș fi primit pensie numai dacă aș fi justificat cheltuiala banilor rămași după vânzare. Nu puteam să dau banii copiilor sau să-i joc la Cazino. Am rămas deci cu apartamentele, încasez chirie din care trăim. Cumpărasem un steag australian pe care să-l înalț pe catarg, am renunțat s-o mai fac. Apreciez faptul că asistența medicală este gratuită și nu sunt nici un fel de probleme de a avea grijă de noi, res tul toate sunt bune, am fost doar revoltat de ce sunt pedepsit pentru că am muncit din greu pentru ce avem.

Cu stimă, Eugen Tărău

Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori