CUVÂNTUL CITITORULUI. Adevăruri dureroase

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

Adevăruri dureroase

În comuna Sânpaul, județul Cluj, o comunitate mare (peste 100 persoane ) beneficiază de ajutor social și votează cu primarul actual la fiecare scrutin de alegeri. Nimeni nu îi scoate la curățenie. Localitatea este traversată de un pârâu unde se aruncă gunoaie și ambalaje de plastic, sticlă, zdrențe, cârpe etc. Nimeni nu i-a măsuri și nu îi pune pe acești asistați social să curețe mizeria din pârâu și de pe platoul de la intrarea în satul Sânpaul. Deși, conform legii, beneficiarii de ajutor social pot fi folosiți la diverse munci în comunitate, dacă se vrea. Culmea că atât Garda de mediu, Apele române și alte instituții și agenții care se ocupă de protejarea mediului, deși au fost anunțate, nu au luat măsuri. În toată comuna Sâmpaul sunt cazuri grave de poluare a mediului, apelor aerului și pământului, însă cei care conduc primăria sunt orbi, surzi sau se fac că nu văd ce se întâmplă. Deși conform legilor în vigoare și a normelor de mediu, a directivelor APIA și a altor reglementări care impun proprietarilor de pajiști permanente și terenuri agricole să le cultive, să le cosească, să le pășuneze și să le întrețină în bune condiții, fiind interzisă arderea resturilor vegetale și a pajiștilor permanente, în comună, în fiecare primăvară ard mii de hectare de vegetație uscată de pe terenurile în paragină, deși proprietarii de teren primesc bani de la APIA tocmai pentru curățare și întreținere.

În Legea 18 Capitolul VI - Folosirea terenului pentru producția agricolă și silvică Art. 74.Toți deținătorii de terenuri agricole sunt obligați să asigure cultivarea acestora și protecția solului.

Art. 75.(1)- Proprietarii de terenuri care nu își îndeplinesc obligațiile prevăzute la art. 74 vor fi somați în scris de către primăriile comunale, orășenești sau municipale, după caz, să execute aceste obligații. (2) Persoanele care nu dau curs somației și nu execută obligațiile în termenul stabilit de primar, din motive imputabile lor, vor fi sancționate, anual, cu plata unei sume de la 50.000 lei la 100.000 lei/ha, în raport cu categoria de folosință a terenului.

(3) Obligarea la plata sumei se face prin dispoziția motivată a primarului și sumele se fac venit la bugetul local.

Art. 76.(1) - Toți deținătorii de terenuri atribuite în folosință în condițiile prezentei legi, care nu își îndeplinesc obligațile prevăzute la art. 74, vor fi somați în condițiile art. 75 alin. (2). Cei care nu dau curs somației pierd dreptul de folosință asupra terenului la sfârșitul anului în curs. Legea Nr.86 din 27.06.2014 prevede:

Articolul 1 - Pajiştile permanente pot include şi alte specii, precum arbuştii şi/sau arborii, utilizaţi şi pentru păşunat, cu condiţia ca iarba şi alte plante furajere să rămână predominante, precum şi terenurile bune pentru păşunat care fac parte din practicile şi obiceiurile locului, unde, în mod obişnuit, suprafeţele de păşunat nu sunt predominant acoperite cu iarbă şi cu alte plante furajere erbacee.

Articolul 10 - Persoanele fizice şi juridice proprietari/ utilizatori de pajişti au obligaţia să efectueze o cosire cel puţin o dată pe an sau încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha.

Circulaţia pe pajişti cu orice alte mijloace de transport, inclusiv cu atelaje, altele decât cele folosite pentru activităţi agricole de către cel care utilizează pajiştea, cu excepţia circulaţiei cu orice mijloace de transport în situaţii de urgenţă generate de calamităţi, accidente de orice natură, precum şi cu autovehicule, motociclete şi ATV-uri sau mopede în vederea organizării de activităţi sportive, de recreere şi turism, cu acordul deţinătorului sau al utilizatorului în condiţiile legii.

Arderea vegetaţiei pajiştilor, fără respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare se sancționează cu cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoana fizică, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoana juridică.