Curtea de Justiție a UE limitează puterile Comisiei Europene

Curtea de Justiție a UE/ CJUE. Sursa foto: Facebook

Curtea de Justiție a UE (CJUE) a limitat puterile Comisiei Europene. Instanța supremă a reproșat autorităților de reglementare a concurenței din UE că și-au depășit atribuțiile. Este o hotărâre care va reduce puterile atunci când vine vorba despre „a aviza achiziții sau fuziuni de companii”.

Curtea de Justiție a UE a limitat puterile Comisiei Europene

Curtea Europeană de Justiție a anunțat, de asemenea, că autoritatea UE nu avea competența de a examina preluarea de către compania americană de secvențiere a genelor Illumina a producătorului de teste pentru cancer Grail, iar instrumentul juridic pe care s-a bazat pentru a examina cazul a fost utilizat în mod necorespunzător.

UE a încercat să-și extindă supravegherea asupra acestor tranzacții pentru a viza astfel de achiziții. Adică o firmă mare cumpără un jucător mult mai mic pentru a elimina posibila concurența, precum și preluările de societăți mici, dar cu potențial inovator.

Compania Illumina a renunțat la achiziția Grail, dar cazul juridic a fost urmărit cu atenție din cauza implicațiilor sale și abordarea UE în legăturră cu controlul unor tranzacții economice.

Abordarea UE a creat incertitudini pentru companii

Decizia CJUE va declanșa o dezbatere cu privire la modul în care Comisia Europeană abordează tranzacțiile, spunând că ar putea reprezenta o amenințare la adresa concurenței în Europa.

Mai multe grupuri de afaceri s-au plâns de faptul că abordarea UE a creat o sursă de incertitudine pentru companii. Kasia Czapracka, de la firma de avocatură White & Case, cu sediul la Bruxelles, a declarat cu privire la decizie că va fi cu adevărat „un duș rece pentru autoritățile de aplicare a legii”.

Margrethe Vestager (foto), șefa Comisiei Europene pentru concurență a declarat că va studia „acele câteva cazuri în care tranzacțiile ar avea un impact în Europa”.

Curtea de Justiție a UE a limitat puterile Comisiei Europene. Margrethe Vestager. Sursa foto: Facebook

Ce spun unii avocați despre decizia luată Curtea de Justiție a UE

Mai mulți avocați specializați în domeniul concurenței cred că această decizie instanței ar putea să nu ușureze prea mult situația companiilor pe termen lung, deoarece unele autorități naționale și-au schimbat abordarea, iar Comisia ar putea introduce în continuare noi acte legislative care să îi permită să analizeze mai multe tranzacții de acest fel.

„Autoritățile antitrust s-au concentrat mult mai mult asupra achiziționării de către companiile mari a celor mai mici”, a subliniat Alec Burnside, consilier superior la firma de avocatură Dechert LLP, Bruxelles, care a consiliat Illumina.

Comisia Federală pentru Comerț din SUA și Comisia Europeană și-au exprimat îngrijorarea pentru faptul că Illumina ar fi ajutată să îngreuneze accesul rivalilor Grail la tehnologia Illumina de secvențiere a genelor.

Compania Illumina a transmis printr-un comunicat că decizia a confirmat „opinia de lungă durată conform căreia Comisia Europeană și-a depășit autoritatea asupra acestei fuziuni”, scrie politico.eu.