Curtea de Conturi a efectuat un control la Tribunalul Vaslui. Auditorii au verificat dacă judecătoria respectă în totalitate prevederile legale aflate în vigoare.
Curtea de Conturi, în control la Tribunalul Vaslui
Auditorii trimiși de Curtea de Conturi au verificat dacă banii de transport și chirii sunt decontați conform legii.
În urma controlului efectuat, auditorii au descoperit că doi angajați care aveau locuință în Vaslui au decontat cheltuielile de transport timp de doi ani de zile.
În total, prejudiciul descoperit se ridică la suma de 19.017 lei. Aceștia au solicitat Tribunalului Vaslui să extindă verificările pentru întreaga perioadă de prescripție. De asemenea, tribunalul trebuie să cuantifice și să stabilească tot prejudiciul.
Instituția trebuie să recupereze de la angajați banii decontați, precum și dobânzile și penalități de întârziere
Acțiunea auditorilor a vizat perioada 2021-2022, având ca scop „verificarea legalității stabilirii și plății cheltuielilor de transport și chirii decontate salariaților din cadrul Tribunalului Vaslui”:
„Tribunalul Vaslui a decontat nelegal în perioada 2021-2022 cheltuieli de transport în valoare de 19.017 lei. Sunt vizați doi salariați care dețineau în perioada verificată locuință proprietate personală în localitatea unde și-au desfășurat activitatea (conform declarațiilor de avere existente pe site-ul https://declaratii.integritate.eu/), la care au fost calculate de către entitate dobânzi și penalități de întârziere în valoare de 3.117 lei (pentru perioada de când s-a produs prejudiciul/s-a efectuat plata și până la data de 09.08.2023), în următoarea componentă:
- în anul 2021 au fost decontate nelegal cheltuieli de transport în valoare de 8.323 lei. La care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere în valoare de 1.884 lei;
- în anul 2022 au fost decontate nelegal cheltuieli de transport în valoare de 10.694 lei. La care au fost calculate dobânzi și penalități de întârziere în valoare de 1.233 lei.
Menționăm că cererile pentru plata cheltuielilor de transport au fost avizate de către managerul economic și aprobate de către președinte, iar angajamentul legal și ordonanțarea la plată au fost vizate de control financiar preventiv propriu”, se arată în raportul Curții de Conturi.
Curtea de Conturi: „Lipsesc controalele interne specifice decontării cheltuielilor de transport”
Controlul a fost efectuat din cauza „nerespectării în totalitate a prevederilor legale și lipsa unor controale interne specifice decontării cheltuielilor de transport în cuprinsul procedurii operaționale PO-12 DEFA privind decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/reședință și localitatea în care își are sediul instanța”:
„Astfel, s-a prejudiciat bugetul de stat cu sume reprezentând plăți nelegale generate de decontarea neconformă cadrului normativ a cheltuielilor de transport între localitatea în care își are domiciliul sau reședința solicitantul și localitatea unde se află sediul unității unde își desfășoară activitatea.
Recomandare către conducerea Tribunalului Vaslui. Să asigurați extinderea verificărilor pentru întreaga perioadă de prescripție, cuantificarea și stabilirea prejudiciului, cu luarea de măsuri de recuperare integrală a acestuia. Inclusiv perceperea de majorări de întârziere calculate pentru perioada de când s-a produs prejudiciul și până la recuperarea efectivă a sumelor”, se arată în raport.
Cheltuieli pe transport cu 62% mai mari decât în 2021
Pentru a ajunge la serviciu, angajații Tribunalului Vaslui fac naveta. Aceștia primesc „alocații pentru transport”. În cazul celor care nu au locuințe în județul Vaslui, aceștia primesc „alocații pentru locuință”.
În 2021, tribunalul a plătit 196.962 lei pentru angajații care nu au locuință, iar în 2022 – 234.963 lei. Pentru transport, cheltuielile au fost mai mari: 289.880 lei în 2021, 462.763 lei în 2022:
„Plățile privind cheltuielile de transport și chirii decontate salariaților din cadrul Tribunalului Vaslui au avut în perioada 2021-2022 o evoluție crescătoare motivată de: fluctuația de personal (numărul beneficiarilor pentru compensarea chiriei a înregistrat o creștere de la 24 în anul 2021 la 27 în anul 2022, iar numărul beneficiarilor privind decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care își au domiciliul sau reședința și localitatea unde își desfășoară activitatea a crescut de la 39 în anul 2021 la 40 în anul 2022) și de creșterea prețului combustibilului”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.