Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au admis o contestație în anulare și au dispus încetarea procesului penal, în cazul unei persoane acuzate de fapte grave, precum camăta. În urma acestui verdict, pedeapsa finală aplicată unui inculpat considerat periculos a fost redusă cu un an de închisoare.
Deciziile Curții Constituționale a României, privind aplicarea termenului de prescripție generală a faptelor penale, nu se aplică doar la infracțunile de corupție, ci și la infracțiuni grave, instrumentate de procurorii anti mafia.
Un bărbat din Turda, județul Cluj, a fost condamnat la o pedeapsă mare cu închisoarea, fiind găsit vinovat de comiterea unor fapte grave. Astfel, Dorin Cornel Dumitru a fost condamnat la cinci ani pentru șantaj, trei ani pentru cămătărie și la doi ani de închisoare pentru participație improprie la fals în înscrisuri. În final, judecătorii clujeni de la Curtea de Apel Cluj au dispus ca Dumitru să execute șapte ani de închisoare, cu executare.
Între timp, avocații Anatol Pânzaru și Maria Mladin din Baroul Cluj, care l-au apărat pe Dumitru în fazele de fond și de apel, au depus o contestație în anulare, bazată pe prevederile deciziei Curții Constituționale a României, cu privire la regulii prescripției generale a infracțiunilor.
„Infracțiunea de cămătărie era prescrisă la data la care a fost emisă decizia de condamnare a clientului nostru. Acum, am depus contestație în anulare care ne-a fost admisă, fiind înlăturată din compunerea pedepsei penale rezultante, fapta de camătă. Cu alte cuvinte, pedeapsa finală a fost redusă pentru clientul nostru”, ne-a explicat avocata Maria Mladin.
Ce a decis Curtea de Apel Cluj
La dezbaterea cererii de contestație în anulare, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au fost de acord cu cele arătate de avocații Pânzaru și Mladin.
„Admite cererea de contestaţie în anulare formulată de contestatorul-condamnat Dumitru Cornel. împotriva Deciziei penale nr. 860/A/30.07.2020 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 7080/328/2016* pe care o desfiinţează în parte, în latură penală în privinţa inculpatului-contestator D.D.C. în ceea ce priveşte omisiunea reţinerii incidenţei cauzei de încetare a procesului penal prev. de art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen. (prescripţia răspunderii penale) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de camătă”, se arată în sentință.
Inculpat periculos trimis în judecată
Cornel Dumitru a fost prins în flagrant de polițiști și de procurori în timp ce primea o rată din împrumutul acordat fără acte, unui tânăr în vârstă de 19 ani.
„Fapta inculpatului Dumitru Dorin Cornel , care în cursul lunii decembrie 2015 a acordat numitului V.R. un împrumut în sumă de 200 de euro cu o dobânda lunara de 50% și în data de 10.03.2016, în timp ce se afla in piața agroalimentara din centrul municipiului Turda l-a agresat pe acesta cu scopul de a-l determina să-i restituie sume mult mai mari, respectiv 600 euro, constând în împrumutul inițial și dobânda aferentă, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de șantaj”, se arată în sentința de condamnare.